Fontos az egészségmegőrzés, a betegség időben való felfedezése

Dr. Terza Lívia: a medicinának a legfontosabb része a betegség idejében való felfedezése

Az egészségnevelésre nagyobb hangsúlyt és figyelmet kellene szentelni (fotó: illusztráció)
Egészségünket főleg akkor kezdjük értékelni, amikor valamilyen bajunk lesz: olyankor rájövünk „az egészség minden pénzt megér” kijelentés fontosságára, és szembesülhetünk azzal, hogy mi mindent mulasztottunk vagy rontottunk el valamilyen helytelen szokással, rossz életmóddal, növelve a megbetegedések kockázatát. Holott viszonylag egyszerű dolgunk lenne, ha a prevenciót komolyan vennénk – elsődlegesen igyekeznénk egészséges életmódot folytatni, másodlagosan pedig élnénk a különböző szűrővizsgálatok lehetőségeivel, hogy a betegségeket korai stádiumban fel lehessen fedezni, ami feltétele akár a teljes gyógyulásnak, sőt a túlélésnek. Terza Lívia, az idén 25 éve alakult Pro Medical Center gyermekgyógyász főorvosa, általános és szív ultrahangos szakorvosa nem győzi hangoztatni a szűrővizsgálatok fontosságát.

„Küldetésünk ügyfeleink egészségének javítása”; „Azáltal, hogy a betegek jól érzik magukat, erősebbek leszünk” – olvashatjuk a kolozsvári Pro Medical Center megújult honlapján az egészségügyi rendelő mottóját illetve küldetését. Az idén 25 éves intézmény joggal és megérdemelten ünnepelhet, hiszen nem könnyű megmaradni az egészségügyi szolgáltatások „piacán”, főleg, ha nem elsősorban a haszonszerzés, hanem az ügyfelek kiszolgálásán, ellátásán túl a kutatás-fejlesztési tevékenység tartozik a cég kiemelt feladataihoz. Terza Lívia gyermekgyógyász főorvossal, általános és szív ultrahangos szakorvossal az orvosi rendelő új szolgáltatásairól és főleg a prevenció, az egészségmegőrzés fontosságáról beszélgettünk, amit a doktornő évtizedek óta folyamatosan hangoztat.   

A Pro Medical Center Kolozsvár egyik első magánklinikájaként kezdte meg a működését a városban, még 1999-ben. A Beszterce utcában, egy emeletes házban kialakított rendelőik már akkor is kényelmes, nyugodt, szolgálatkész és barátságos környezetet biztosítottak a hozzájuk forduló ügyfeleknek, majd idővel a Hajnal negyedbe helyzeték át a székhelyüket, és egy korszerűbb, nagyobb rendelőben szolgálták ki a pácienseiket. Innen 2021 januárjában költöztek át a szintén Hajnal negyedi Cometei utcába, ahol egy még nagyobb rendelőt alakítottak ki egy szép, impozáns épületben, s ahol mondhatni a páciensek teljes kényelmét és természetesen igényeit szolgálhatják ki – de nem csupán az ízléssel kialakított rendelők révén, hanem az új radiológiai központjuk által, amelyet nagyon modern, korszerű felszerelésekkel sikerült ellátniuk. 

Digitális radiológia, mágneses rezonancia, csontsűrűség mérés – és mindez világszínvonalú márkájú gépek által, amelyek lehetővé tették  a nagyon magas szintű képalkotást a Pro Medicalnál. Ezt pedig az állami egészségbiztosító pénztár is elismeri, hiszen ezáltal egészen kimagasló pontozást értek el, a nyilvántartott 22 radiológiai központ sorában az öt-hatodikok, utánuk már a klinikák következnek – magyarázta Terza Lívia.   

A Pro Medical Center az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CAS) szerződéses kapcsolatban áll, és ennek köszönhetően ingyenes, tehát a CAS által támogatott vizsgálatokat is végez, ezek lehetnek orvosi, laboratóriumi és radiológiai vizsgálatok, amelyek a megfelelő küldőpapírral végezhetők el. 

– Kétféle küldőpapírt számol el a biztosító, a megszokott, rendes mellett az úgynevezett megfigyeléses küldőpapírt is, aminek a lényege, hogy nincs felső határa az elszámolt összegnek. Ezt különleges betegségek esetében állítják ki, vagy krónikus betegeknek, akiket nem lehet várólistára helyezni, hanem napokon belül el kell végezni a vizsgálatot. 

A szakambulanciákon végzett paraklinikai orvosi vizsgálatokhoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében, amelyek a COVID-19-ben szenvedő betegek, valamint az onkológiai betegségekkel, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, ritka betegségekkel, neurológiai betegségekkel és agyi érrendszeri betegségekkel diagnosztizált betegek elbocsátás utáni megfigyeléséhez szükségesek, a paraklinikai vizsgálatok szolgáltatói a vizsgálatokat akkor is biztosíthatják, ha azok meghaladják a szerződéses értéket. A felsorolt állapotok ellenőrzéséhez szükséges vizsgálatokat ajánló orvos külön küldőpapírt készít, attól függően, hogy a beteg esetében milyen megfigyelés szükséges – olvasható az Országos Egészségbiztosító Pénztár honlapján is.

A doktornő azt is elmagyarázta, hogy életkor szerint a családorvosok küldőpapírt állíthatnak ki bizonyos orvosi vizsgálatokra, tünetmentes személyek esetében is, amelyek a megelőzést szolgálják.

– Ezekre a prevenciós csomagokra a laboratóriumi vizsgálatok tekintetében minden egészséges embernek joga van, és szerintem nagyon helyes lenne ezeket kihasználni. Minden életkornak a megfelelő vizsgálatok elvégzését lehet kérni, nagyon ügyesen vannak megszerkesztve, és mégsem jelentkeznek az emberek ilyen típusú küldőpapírokkal – mondta Terza Lívia.  Bárki biztosított kérheti ezt, aszerint, hány éves, például idősebb férfiak a PSA szint laboratóriumi vizsgálatát, amely a prosztata betegségeit mutatja ki. Sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, a doktornő szerint ennek tájékozatlanság is lehet az oka.   

Még 2006-2007-ben volt egy időszak, amikor a biztosított személy születésnapja alkalmával kellett egy orvosi vizsgálati csomagot kiállítani, ami sok munkával járt ugyan, de nagyon hasznos volt, hiszen rengeteg betegséget felfedeztek. 

– Fontos, hogy az embereket tudjuk követni és idejében felfedezni a betegségeket, hiszen a medicinának a legfontosabb része a betegség idejében való felfedezése – hangsúlyozta Terza Lívia.   

A Pro Medical Center Hajnal negyedi új, impozáns rendelőjében a sokkal kényelmesebb ügyfélfogadás mellett főleg az tűnik ki, hogy több és korszerűbb vizsgálattal állnak a páciensek rendelkezésére. Ezért arról is érdeklődtünk, hogy milyen új szolgáltatásokat végeznek a régi orvosi rendelőhöz képest az új központban.

A laboratóriumukban nagyon sok új szolgáltatást tudnak biztosítani, magyarázta a doktornő, kiemelve, hogy amíg a kolozsvári klinikán a radiológiai szolgáltatásuk nagyon fejlett, a sepsiszentgyörgyi Provitam klinikán erősségük az ott működő kutatóközpont  annak köszönhetően, hogy a kutatóprojektjeikből igyekeztek olyan gépeket beszerezni, amelyekkel nagyon ritka és különleges vizsgálatokat tudjanak elvégezni. Két ilyen fontos gépük a tömegspektrométer és a génszekvenátor. 

– A tömegspektrométerrel az újszülötteknél ki tudjuk szűrni az anyagcserebetegségeket, ami azért rendkívül fontos, mert számos anyagcserebetegség tünetmentes, és amennyiben idejében sikerül felfedezni, akkor a továbbiakban teljes mértékben karbantartható, a gyerek egészséges lesz. Ezek elhanyagolása azonban később visszafordíthatatlan idegrendszeri tüneteket okoz. Magyarországtól kezdve, a legtöbb európai országban végeznek szűrést minden újszülöttnél, nagyjából 20-30 veleszületett anyagcserebetegségre, ellenben mi a kutató laboratóriumunkban több mint 47 betegség szűrését elvégezzük néhány csepp vérből – emelte ki Terza Lívia. Megemlítette azt is, hogy Romániában például, a szomszédos országokhoz képest viszonylag későn vezették be a kötelező szűrést, az újszülöttkori országos szűrőprogram 3 betegségre terjed csak ki: a veleszületett pajzsmirigy elégtelenség, a fenilketonuria és a cisztás fibrózis, ezeket végzik el ingyen az állami klinikákon. Amennyiben valaki több betegségre szeretne szűrést, a magánszülészeteken és az állami kórházban is sok esetben külföldre küldik a mintákat, ahonnan nagyon sokszor csak későn, 20 nap után kapják meg az eredményeket, ami már késést jelent a gyerek szempontjából. A Pro Medical Centernél ezt néhány napon belül elvégzik – magyarázta a doktornő. 

A vérvételt a születést követő 48. és 72. óra között végzik el, ami lehetővé teszi, hogy a betegséget időben fel tudják ismerni. Néhány csepp vért vesznek a baba sarkából, a vérvétel biztonságos, az újszülöttet nem veszélyezteti. A szűrőpapírra itatott vérmintát az anyagcsereszűrő laboratóriumba szállítják, ahol néhány napon belül elvégzik a szükséges méréseket. Ha kóros eredményt találnak, azt jelzik a mintát beküldő intézménynek, a gyermeket ellátó orvosnak és a gyermek szüleinek – olvasható a klinika felújított honlapján is, a promedicalcenter.ro oldalon, ahol részletesen tájékoztatnak a szolgáltatásaikról, orvosaikról, rendelésekről, elérhetőségeikről.

– Nagyon ritkák ezek a betegségek, ellenben érdemes akár 1500-2000 babát is szűrni azért, hogy egy gyermek életét megmentsük. Ez számomra több mint 40 éves álmom valóra váltása. Emlékszem, 1981-83 között, miután az egyetemet elvégeztem, Kovászna megyében egyetlen betegségre, a fenilketonúriára szűrtünk, én gyűjtöttem össze a mintákat három éven keresztül, és ez idő alatt nem volt egyetlen fenilketonúriás gyerek sem a megyében. Majd a szülészeten megtagadták a vérvételt a szűrésre, így többet nem tudtuk ezt folytatni. Telt az idő, és egy-két év múlva behoztak a rendelőbe egy kilenc-tízhónapos csecsemőt súlyos mentális retardációval, epilepsziás krízissel… Magyarországon vizsgálták ki, s leírták, hogy illett volna újszülöttkorban kiszűrni, hogy fenilketonúriás… Akkor napokig sírtam. Ezért is volt életem álma, hogy ezeket a szűréseket elvégezhessük – emlékezett Terza Lívia. 

Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy már a szülőket tájékoztatni, felvilágosítani kellene az ilyen jellegű kivizsgálások fontosságáról, illetve a családorvosok felelőssége is lehetne, hogy tudatosítsák a szülőkben, mire készüljenek fel. A hazai egészségügyi rendszernek is a feladata valamint kötelessége lenne a megfelelő tájékoztatás és ezáltal betegségmegelőzés. 

– Az újszülötteket illetően tehát két fontos vizsgálatnak meg kellene történnie már az első két hónapban, hogy nyugodtak lehessünk, egészséges a gyerek. Az első az említett szűrés az anyagcserebetegségekre, a másik pedig a szervek egészségének a vizsgálata, ez nagyjából hat hetes korban javasolt, ekkor tudjuk elvégezni a komplex koponya, szív, has és csípő ultrahangos szűrővizsgálatot a csecsemőknek. Néhány hónapja például behoztak egy hat hetes kisbabát screeningre (egészségügyi szűrésre), azelőtt azonban már jártak vele a sürgősségen is, mert sokat sírt a gyerek, ahol azt mondták, csak kólika – hasfájós a gyerek… Nagyon szenvedő volt a baba sírása, már ez nem volt rendben, és hát kiderült, hogy  megcsavarodott petefészek cisztája volt és belső vérzése, azonnal kórházba küldtem, ahol csak három nap után merték megműteni. Ha nem jöttek volna el akkor vizsgálatra, a gyerek napokon belül meghalt volna. Nem is gondolnánk, milyen betegségeket, helyzeteket fedezhetünk fel, például agykamra tágulatot, szívrendellenesség is sok van, miközben kívülről nézve azt hisszük, a baba egészséges – magyarázta Terza Lívia.   

A már említett tömegspektrométer mellett a másik fontos készülékük a génszekvenátor, amivel géntérképezést tudnak végezni. Ezeket a vizsgálatokat legtöbbször a családtervezés, várandósság, a családban előforduló örökletes és más betegségek (például daganatok) esetén alkalmazzák. A genetikai vizsgálat során vizsgálják, hogy található-e a genomban olyan részlet, amely eltér attól, amilyennek normál esetben lennie kellene, azonban az eltérés nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy adott betegség valóban kialakul – sok esetben csak hajlamosíthat rá, illetve gyakran más feltételek meglétére is szükség van ahhoz, hogy a génvariáció vagy génmutáció hatást váltson ki. A genetikai vizsgálat eredményét mindig szakértő orvosnak kell értékelnie. 4800 gént szekvenálnak, és azoknak a géneknek az elváltozását követik, amelyeknek a világon ismerik a betegségeit. Találtak már érdekes eseteket, elváltozásokat egészséges embereknél, ami még nem jelenti, hogy az illető majd megbetegszik, ellenben ha tisztában van vele, milyen betegséget hordoz, akkor azt is tudja, mit kell tennie az egészsége megőrzéséért – mondta a doktornő, megjegyezve, egészséges embert még nem láttak, mindenki hordoz valamit. És, hogy kinek ajánlott ilyen vizsgálatot elvégezni? Akinek panasza van, de nem találják a betegsége okát, egészséges embernek a lelki egyensúlyáért, ha pénzügyileg meg tudja engedni magának, vagy aki tudja, hogy a családjában örökletes betegség áll fenn. A doktornő szerint nem helyes az olyan struccpolitika, miszerint egyáltalán nem mennek orvoshoz, akik egészségesnek tartják magukat, miközben kifejlődhet bennük valamely súlyos kór, amelynek szövődményei már nem kezelhetők.