Felmérés: melyek a lakosság legégetőbb problémái?

Felmérés: melyek a lakosság legégetőbb problémái?
Két évvel a koronavírus-járvány és egy évvel az ukrajnai háború kitörése után az áremelkedéseket, az inflációt és a megélhetés költségeit érzik a legégetőbb problémának a romániai polgárok: 51 százalékuk személyes, 53 százalékuk országos, 30 százalékuk uniós szintű problémának tartja ezeket - derül ki a legfrissebb Eurobarometer-felmérésből, amelyet az Európai Bizottság tett (EB) közzé.

A megkérdezettek személyes szinten saját háztartásuk anyagi helyzetét (22 százalék), országos viszonylatban pedig Románia gazdasági helyzetét (29 százalék) tartják a második legfontosabb problémának. Az uniós szinten megoldásra váró problémák között a második helyen a nemzetközi helyzet (28 százalék), a harmadikon az energiahelyzet (19 százalék) szerepel.

A romániaiak többsége úgy véli, hogy a következő egy évben anyagi helyzete stagnálni (40 százalék) vagy rosszabbodni (36 százalék) fog.

A megkérdezettek 58 százaléka elégedett az Ukrajna elleni orosz invázióra adott európai uniós válaszlépésekkel, 67 százalék támogatja az Oroszország elleni szankciókat, 55 százalék egyetért az Ukrajnának szánt katonai felszerelések beszerzésének támogatásával, a humanitárius segítségnyújtást 71 százalék, az ukrajnai menekültek befogadását 72 százalék támogatja.

Az Eurobarometer felmérése január 12. és február 6. között készült, 1041, 15 éven felüli személy megkérdezésével.