Listavezető Románia az EU-ban az inflációs ráta tekintetében

Az Európai Unióban a februári 2,8 százalékról, illetve a januári 3,1 százalékról márciusban 2,6 százalékra csökkent az éves infláció; a tagállamok közül ezúttal is Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, zsinórban harmadszor – derül ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból.

Márciusban a legalacsonyabb éves inflációs rátával rendelkező uniós országok Litvánia (0,4 százalék), Finnország (0,6 százalék) és Dánia (0,8 százalék) voltak, a legmagasabb inflációt pedig Románia (6,7 százalék), Horvátország (4,9 százalék), valamint Észtország és Ausztria regisztrálta (egyaránt 4,1 százalék). 2024 februárjához képest az éves inflációs ráta márciusban 13 tagállamban csökkent – köztük Romániában is, 7,1 százalékról 6,7 százalékra –, négy országban stagnált, 10 tagállamban pedig emelkedett.

Az euróövezetben az éves inflációs ráta a januári 2,8 százalékról februárban 2,6 százalékra csökkent, majd márciusban 2,4 százalékra mérséklődött. Az Eurostat adatai arra is rávilágítanak, hogy az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció a februári 3,3 százalékról márciusban 3,1 százalékra csökkent. Egy másik mutató, amely az energia- és élelmiszerárak mellett a cigaretta- és alkoholárakat is kizárja, a januári 3,1 százalékról 2,9 százalékra csökkent – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Borítókép: eurostat