Europa Nostra-díj a Vallásszabadság Házának

Europa Nostra-díj a Vallásszabadság Házának
Az Európai Bizottság és az Europa Nostra most hirdette ki az Európai Unió Kreatív Európa programja által finanszírozott Európai Unió Kulturális Örökség Díj/Europa Nostra Díj 2022-es nyerteseit. Idén, Európa legrangosabb örökségvédelmi díjainak 20. évfordulóján, 18 európai országból 30 kiemelkedő örökségvédelmi teljesítményt díjaztak. Az idei győztesek között van a kolozsvári Vallásszabadság Háza is, amit helyreállítás és adaptív hasznosítás kategóriában díjaztak.

A győzteseket szeptember 26-án Prágában, a nemrég felújított Állami Operaházban, az Európai Örökség Díjátadó Ünnepségen ünneplik, amelynek társszervezője Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa és Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető elnöke.

„Szívből gratulálok az idei Európai Örökség Díj/Europa Nostra Díj valamennyi nyertesének munkájuk kivételes minőségéhez és az innovációra való nyitottságukhoz. 2022 különleges év, mivel az EU Kulturális Örökség Díjának 20. évfordulóját ünnepeljük, amely az európai örökségvédelmi közösség legjelentősebb díjává vált. A díjazott kezdeményezések közül számos bizonyítja a fiatalok érdeklődését és elkötelezettségét örökségünk, történelmünk és kulturális identitásunk iránt, ami különösen hangsúlyos ebben az Európai Ifjúsági Évben. Külön köszönet illeti a két ukrán díjazottat. A díjat társfinanszírozó Kreatív Európa a kultúra és a kreativitás előmozdításáért áll ki az európai alapértékeinkre épülő, befogadó és összetartó társadalmak építésében” – fogalmazott Mariya Gabriel európai biztos a 2022-es győztesek bejelentésére reagálva.

Az Europa Nostra ügyvezető elnöke, Hermann Parzinger elmondta: az idei díjak erőteljes példái annak, hogy örökségünk hogyan kapcsol vissza minket a természethez, hogyan segít megteremteni az összetartozás és a valahová tartozás érzését, és hogyan képezi szerves részét a fenntartható és befogadó életmódot támogató gazdasági körforgás kialakításának. „Gratulálok ezeknek a nagyszerű nyerteseknek – szakembereknek és lelkes rajongóknak egyaránt – alapvető/nélkülözhetetlen és elismerésre méltó munkájukhoz” – mondta.

„A Vallásszabadság Háza egy súlyosan megrongálódott lakóházból egy összetett helyreállítási folyamat által vált dinamikus, a közösség által széles körben használt középületté. A projekt alkotói a helyreállítás során figyelmet fordítottak az épület gazdag történetének, és az egykor használt anyagok bemutatására, különös figyelemmel a helyi manufaktúrákból származó kályhacsempeleletekre” – nyilatkozta a díj zsűrije.

A prágai ünnepségen jelentik be az idei nyertes projektek közül kiválasztott, egyenként 10 ezer euróra jogosult Grand Prix-díjasokat és a közönségdíj nyertesét. Augusztus közepe és szeptember közepe között a kulturális örökség támogatóit és rajongóit arra ösztönzik, hogy online szavazzanak a közönségdíjra, és mozgósítsák a saját vagy más európai országból érkező győztes(ek) támogatását.

Az Európai Örökség-díjak átadása a szeptember 25-27-én, Prágában szervezett 2022-es Európai Kulturális Örökség Csúcstalálkozó egyik kiemelt eseménye lesz. A csúcstalálkozót, amely az Európai Unió Tanácsa cseh elnökségének programjában szerepel, az Europa Nostra szervezi az Európai Bizottság támogatásával.

Kolozsvár egyik legkorábbi, számos látványos XV. századi építészeti részletben gazdag polgárházának helyreállítása 2009-2019 között a magyar és a román állam támogatásával, több tucat szakember és helyreállító csapat közös munkája által valósult meg.

„A díj egyszerre jutalmazza a helyreállításban résztvevő tervezők, kutatók, restaurátorok, kivitelezők és a tulajdonos, a Magyar Unitárius Egyház közös erőfeszítéseit és vízióját. A laudációban a zsűri külön kiemelte, hogy egy korábban veszélyeztetett és súlyosan károsodott épület alapos művészettörténeti és régészeti kutatást követő hiteles helyreállításán túl értékelendő, hogy a Vallásszabadság Háza 2018-tól a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit, és ezáltal Kolozsvár egyik fontos és közkedvelt kulturális központjává vált. Mi több, a házban három állandó kiállítás is helyet kapott. A helyreállítás során feltárt jelentős régészeti leletek bemutatása mellett, láthatóvá váltak a Magyar Unitárius Egyház művészeti értékeiből, kegytárgyaiból, kézirataiból, könyveiből és festménygyűjteményéből kialakított tárlatok. Szintén értékelendő, hogy a kulturális funkciók, konferencia és kutató központ, valamint kiállítások kiegészítéseként létrehozott gazdasági terek, az étterem és szálláshelyek hosszú távon is biztosíthatják az intézmény fenntartását” – reagált a díjra közleményében a Magyar Unitárius Egyház.

Vallásszabadság Háza, Kolozsvár, Románia

A Vallásszabadság Háza az egyik legrégebbi és legjelentősebb 15. századi polgárház Kolozsváron. A Magyar Unitárius Egyház által vállalt évtizedes restaurálási folyamatot követően 2018-ban a ház a vallásszabadság és a tolerancia eszméinek szentelt kulturális központként nyílt meg újra, felidézve az 1568-as tordai ediktum, Európa történetének első vallásszabadságról szóló törvényének emlékét. Három állandó kiállításnak, konferenciaközpontnak és felekezetközi kutatásoknak, vendégszobáknak, könyvesboltnak és a különböző erdélyi népcsoportok hagyományos ételeit kínáló étteremnek ad otthont. A projekt finanszírozását Románia kormánya és Magyarország kormánya tette lehetővé.

A felújítás előtt az épület falain hatalmas repedések keletkeztek, és egyes részeket az összeomlás veszélye fenyegetett. Miközben ezeket a szerkezeti károkat javították, figyelemre méltó 15–19. századi építészeti elemeket fedeztek fel és állítottak helyre, például egy 15. századi lépcsőházat falba mélyített kő fogódzóval és gótikus boltívekkel. Ezek a fontos építészeti emlékek jól példázzák a középkori Kolozsvár lakóház építkezéseinek minőségét.

Az egykor unitárius püspöki rezidenciaként szolgáló városi ház restaurálását egy több mint 35 független romániai és magyarországi szakemberből és szakcégből álló csapat tervezte és végezte el. A projekt értékes ismereteket hozott létre Kolozsvár középkori és kora újkori történelméről. A legfontosabb régészeti leletek az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeummal való együttműködésnek köszönhetően megtekinthetők, az unitárius püspökök festmény- és egyházművészeti gyűjteménye mellett, amely most először válik hozzáférhetővé a nagyközönség számára.

A Vallásszabadság Háza 2018-as megnyitása óta élénk kulturális térré vált, amely újra összekapcsolja Kolozsvár polgárait a helyi történelemmel. Gyakran szerveznek angol, német, magyar és román nyelvű tárlatvezetéseket, valamint oktatási tevékenységeket iskolásoknak és egyetemi hallgatóknak. A Vallásszabadság Házának helyreállítása a kolozsvári városrehabilitáció mércéjévé vált, és hatással volt a szomszédos épületek helyreállítási folyamatára is.