Europa Nostra díj a kolozsvári Szent Mihály templomnak

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra ma bejelentette az Európai Unió Kreatív Európa programja által társfinanszírozott Európai Örökség díj/Europa Nostra díj 2024-es nyerteseit. Idén Európa legrangosabb örökségvédelmi díjait a kontinens 18 országából 26 kiemelkedő nyertes kapja. Az idei győztesek között két kiemelkedő romániai örökségvédelmi projekt is szerepel: a kolozsvári Szent Mihály-templom és a szászalmádi evangélikus templom – tájékoztatnak közleményükben a Szent Mihály templom helyreállításában főtervezőként részt vevő M&M Design tervezőiroda és az egyház képviselői.

A város nyüzsgő központjában található Szent Mihály-templom az európai gótikus építészet egyik ékköve. 2016 és 2022 között a templomot átfogó restaurálásnak vetették alá. A projekt a kiterjedt szerkezeti megerősítésen és homlokzat-felújításon túl belső felújítási és korszerűsítési munkálatokat is magában foglalt.

A Szászalmádi evangélikus templom projektje olyan kulturális műemlék helyreállítását foglalta magában, amely évszázados történelmet és kézművességet szimbolizál az erdélyi festői Szászalmád faluban. A komplex helyreállítási munkálatok révén nemcsak a templom építészeti és történelmi integritása maradt meg, hanem a helyi közösség is megerősödött, és így ösztönözni lehetett a turizmus fenntartható fejlődését.

A nyerteseket a 12 európai örökségvédelmi szakértőből álló zsűri választotta ki, miután a kiválasztási bizottságok értékelték a pályázatokat. Az idei díjra összesen 206 pályázatot nyújtottak be 38 európai országból származó szervezetek és magánszemélyek.

„Kulturális örökségünk közös kincsünk, amely hídként összeköti múltunkat, jelenünket és jövőnket. Különleges helyet foglal el a szívünkben és mindennapi életünkben, elősegítve az összetartozás és az identitás érzését. Az Európai Örökség díj/Europa Nostra díj kiemeli a gazdag örökségünk megőrzése és népszerűsítése iránt elkötelezett, példaértékű projektek és személyek döntő szerepét. Szívből gratulálok az idei győzteseknek kiemelkedő eredményeikhez" – fogalmazott Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos. 

„Szívből gratulálok az Európai Örökség díj/Europa Nostra díj idei nyerteseinek a megérdemelt elismeréshez. E fantasztikus kreatív projektek díjazásával egyúttal demonstráljuk a közös kulturális örökségünk védelme iránti nagyfokú elkötelezettségünket is, amely létfontosságú az egységesebb, fenntarthatóbb és szebb Európa építéséhez. Kívánjuk, hogy inspiráló példájukat sok polgár – örökségvédelmi szakemberek, önkéntesek és szerelmeseik –, közszervezetek és magánvállalkozások kövessék kontinensünkön és azon túl is" – mondta Cecilia Bartoli, a világhírű mezzoszoprán és az Europa Nostra elnöke. 

A győzteseket az Európai Örökség 2024 díjátadó ünnepségen ünneplik október 7-én a romániai Bukarest legrangosabb koncerttermében, a romániai Román Athenaeumban, amely európai jelentőségének elismeréseként nemrégiben megkapta az Európai Örökség címét. A nagyszabású esemény házigazdája Iliana Ivanova európai biztos és Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető elnöke lesz. Az ünnepségen kihirdetik az Európai Örökség díj/Europa Nostra díj idei nyertesei közül kiválasztott, egyenként 10 ezer euróra jogosult Grand Prix-díjasokat és a közönségdíj nyertesét. Az ünnepség az Európai Kulturális Örökség 2024 csúcstalálkozó egyik kiemelt eseménye lesz, amelyet október 6-8. között szerveznek Bukarestben, Klaus Iohannis, Románia elnökének fővédnöksége alatt. Az Európai Unió által társfinanszírozott csúcstalálkozót az Europa Nostra szervezi, szoros együttműködésben a romániai kulturális örökségvédelmi szervezetekkel, valamint állami és magánpartnerekkel.

Az örökség támogatóit és rajongóit most arra ösztönzik, hogy fedezzék fel a nyerteseket, és szavazzanak online, hogy eldöntsék, ki nyeri el a 2024-es közönségdíjat, amely 10 ezer eurós pénzjutalommal jár. Szavazni szeptember 22-ig lehet.

Szent Mihály templom, Kolozsvár

A kolozsvári Szent Mihály-templom 2016 és 2022 között átfogó restaurálási munkálatokba kezdett. A projekt a puszta szerkezeti megerősítéseken és homlokzati megújításokon túl a belső terek felújítására és modern fejlesztésekre is kiterjedt. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapok, a román fejlesztési, közmunka- és közigazgatási minisztérium, Magyarország kormánya, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a kultuszügyi államtitkárság, a kolozsvári városháza, a Kincses Kolozsvár Egyesület és számos magánadományozó pénzügyi támogatásával valósult meg.

A város nyüzsgő központjában található Szent Mihály-templom az európai gótikus építészet gyöngyszeme. A templom helyi, regionális és országos szinten is óriási jelentőséggel bír, és Erdély gazdag örökségének ikonjaként, nemzeti műemlékként is elismert. Mélyen gyökerező kapcsolatai a királyi családokhoz és meghatározó történelmi személyiségekhez rávilágítanak Kolozsvár évszázadok során végbement fejlődésére.

Az idő múlása és számos természeti katasztrófa megviselte a pompáját. Ezt az átfogó projektet azért kezdeményezték, hogy megállítsák ezt a hanyatlást, és a Szent Mihály-templomot újra a turizmus egyik legfontosabb célpontjává tegyék.

A helyreállítás leginnovatívabb eleme a szerkezeti megerősítési módszer, amely a földrengésbiztonság növelése érdekében acélszerkezetű rácsszerkezeteket használ. A helyben készült új elemek használata és a rozsdamentes acél megerősítések beillesztése a hagyomány és a modernitás egyensúlyát mutatta. A felújítás során végzett régészeti feltárások olyan kincseket tártak fel, mint az eredeti építészeti töredékek és felbecsülhetetlen értékű középkori művészeti alkotások, amelyek gazdagítják a templom történetét.

Jelentős mérföldkő volt a templom tornyának megnyitása a nagyközönség számára, amely betekintést nyújt a látogatóknak a templom gazdag történelmébe és a restaurálás folyamatába, valamint gyönyörű kilátást nyújt Kolozsvárra.

A projekt a helyi fiatalokat és a közösség tagjait oktatási programokon és vezetett túrákon keresztül vonta be a munkába, míg a workshopok és rendezvények lehetőséget biztosítottak a restaurálási technikák és a templom történelmi jelentőségének gyakorlati megismerésére.

A COVID-19 lezárása váratlan nehézségeket okozott, a logisztikai zavaroktól kezdve a munkaerőhiányig. Az újjáélesztett templom tehát nemcsak Kolozsvár gazdag örökségének jelképe, hanem Európa elkötelezettségének bizonyítéka is, hogy megőrizze jeles történelmét, még az olyan modern kihívásokkal szemben is, mint a COVID-világjárvány.

„A kolozsvári Szent Mihály-templom helyreállítása figyelemre méltóan érzékeny szerkezeti beavatkozást jelent egy olyan műemlék esetében, amely összetett kihívásokkal küzd, különösen azokkal, amelyeket az aktív földrengési zónában való elhelyezkedése jelent. A ritka barokk tetőszerkezet helyreállításához a megoldások a résztvevő összetartó, interdiszciplináris csapatnak köszönhetően kiválóan alkalmasak. Ez a projekt kiváló példaként szolgál az EU által finanszírozott projektek számára a régióban, és jól illeszkedik a kulturális örökségre potenciális hatást gyakorló, EU által finanszírozott beavatkozásokra vonatkozó minőségi elvekhez” – méltatta a díjat a zsűri.

„A projekt eredményeinek terjesztése és a közösséggel való kapcsolattartás iránti elkötelezettség dicséretes. Ezt az elkötelezettséget, valamint az egyház jelentőségét a helyi közösség számára jól példázza a projekt társfinanszírozása” – tette hozzá a zsűri.