Elkezdenék Ukrajna újjáépítését a még dúló háború ellenére

Elkezdenék Ukrajna újjáépítését a még dúló háború ellenére
Annak ellenére, hogy dúl a háború, az Ukrajnát támogató államok és az ukrán vezetés már az ország újjáépítéséről beszél, amely az eddigi pusztítás alapján több mint 750 milliárd dolláros beruházást jelent. Az Ukrajnába érkező támogatások kimutatása alapján eddig az Egyesült Államok bizonyult a háborúban álló ország legnagyobb segélyezőjének.

ÖSSZEFOGLALÓ

„Az Egyesült Államok a november 8-ai választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát” – idézte Nancy Pelosi. Az amerikai demokrata párti házelnök Zágrábban, a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozón tartott beszédet.

A Krími Platform megrendezésével párhuzamosan tartották Berlinben az 5. ukrán–német üzleti fórumot is, ahol már az ország újjáépítéséről, valamint a befektetési lehetőségekről beszélt a német kancellár és az ukrán kormányfő.

A kancellár szerint egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson. Hozzátette: a befektetők is tudják, hogy Ukrajna nemcsak jó befektetési környezet, amely motivált és képzett munkaerőt kínál, hanem egy olyan ország is, amely megszerzi az EU-tagságot. „Aki Ukrajnában végez beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be” – fogalmazott a német kancellár.

Olaf Scholz kiemelte, Ukrajna remek adottságokkal rendelkezik az energetika területén, ezért „megfelelő beruházásokkal tranzitországból a fenntartható módon megtermelt energia exportőrévé fejlődhet”. A német kormányfő az EU-tagjelölt kapcsán megjegyezte, hogy a „jogállamiság” terén és a korrupció elleni harcban még bőven lesz tennivalójuk.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette: a következő egy évben hárommilliárd euróig terjedő pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet bejelentése szerint a támogatási csomag az ukrán gazdaság és az ukrajnai üzleti vállalkozások működésének fenntartását segíti elő. Az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta az EBRD több mint egymilliárd euró támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, és a 2023 végéig terjedő időszakban ezt az összeget szeretné a háromszorosára növelni.

A Statista.com statisztikai gyűjtőoldal kimutatása szerint 2022 februárjától október 3-ig az Egyesült Államok nyújtotta a legnagyobb, mintegy 52 milliárd euró értékű támogatást Ukrajnának. Ez magában foglalja az ország katonai, pénzügyi és humanitárius támogatását. Az amerikaiakat követik az európai uniós intézmények, amelyek eddig 16,2 milliárd euró támogatást biztosítottak, továbbá az Egyesült Királyság 6,7 milliárd euróval, Németország 3,3 milliárd euróval és Kanada 3,3 milliárd euróval.

ZELENSZKIJ: KI KELL ÉPÍTENI AZ ÚJJÁÉPÍTÉST SZOLGÁLÓ PLATFORMOT

Oroszország megsemmisítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát – mondta Volodomir Zelenszkij ukrán államfő kedden az ország újjáépítéséről rendezett berlini konferencián. Az Európai Bizottság és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport közös szervezésű nemzetközi konferenciájára videón bekapcsolódó ukrán államfő kiemelte, nem lehet megvárni a háború végét az újjáépítéssel, hanem minél hamarabb hozzá kell fogni mindannak helyreállításához, amit  Oroszország „szisztematikusan lerombolt”. Mint mondta, az Ukrajnát támogató országok katonai segítségnyújtása már olajozottan működik, de az újjáépítést szolgáló erőfeszítéseket is szervezett mederbe kell terelni. Az együttműködés megszervezésére ki kell alakítani egy „platformot”, és az átláthatóság érdekében az adományozó országok képviselőire kell bízni a helyreállítási alapok felügyeletét. Arról is gondoskodni kell, hogy Ukrajna megkapja a költségvetési kiadások fedezéshez szükséges forrásokat. Ez 38 milliárd dollárt jelent 2023-ban – húzta alá Volodomir Zelenszkij.