Elfogták és őrizetbe vették Németországban Cătălin Cherecheşt (FRISSÍTVE)

Elfogták és őrizetbe vették Németországban Cătălin Cherecheşt (FRISSÍTVE)
Németországban, a bajorországi Augsburg városában tartóztatták le a német hatóságok Nagybánya korrupció miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt polgármesterét, Cătălin Cherecheșt, aki pénteken külföldre szökött, és aki ellen szombaton nemzetközi elfogató parancsot adott ki a rendőrség - közölte kedden este az Agerpres hírügynökség.

Mint írták, német, magyar, osztrák és olasz kollégáikkal együttműködve próbálták felderíteni a politikus hollétét, akit a külföldi partnerek találtak meg és tartóztattak le. A polgármester nagynénjének a németországi Neu Ulm településen nyilvántartásba vett autójában ült, amikor elfogták. A rendőrök 3265 eurót, mintegy 150 eurónak megfelelő forintot és 320 eurónak megfelelő lejt találtak nála.

Megsérült, mert ellenállást tanúsított 

Cherecheş ellenállást tanúsított, amikor a német rendőrök kedden Augsburgban elfogták, ekkor sérült meg az állán - nyilatkozták szerdán rendőrségi források.

Cătălin Cherecheș pénteken a Pete-Csengersima határátkelőn egy rokona útlevelével szökött Magyarországra a román hatóságok elől, mielőtt aznap a Kolozsvári Táblabíróság többrendbeli csúszópénz elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Amint arról korábban tudósítottunk, a nagybányai politikus szökése miatt Cătălin Predoiu belügyminiszter vasárnap leváltotta Victor Stefan Ivașcu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt. Emellett elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a petei határátkelőnél, megállapítandó, hogy milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló polgármester, "ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását". A Cherecheșt szállító taxit ellenőrző határrendész ellen fegyelmi eljárás indult.

Predoiu kérdőjelei 

Szerdai aradi sajtótájékoztatóján Cătălin Predoiu azt nyilatkozta, hogy a hatóságoknak nem voltak információi a nagybányai polgármester szökési szándékairól, de kérdőjeleket ébresztett benne az, hogy a Máramaros megyei rendőrség egyik vezetője éppen azokban a napokban vett ki szabadságot.

A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte a Máramaros megyei rendőrségnek figyelmesebbnek kellett volna lennie. Hozzátette, hogy a Cherecheş szökésének körülményeit feltáró nyomozás folyamatban van, s ez tisztázza majd a megyei rendőrparancsnokot helyettesítő személy pihenőszabadságának ügyét is.

A belügyminiszter nem kívánt nyilatkozni a nyomozás részleteiről. Hangsúlyozta, hogy a nagybányai polgármester elfogása a román, a magyar és a német rendőrök érdeme. Együttműködésük révén sikerült rekonstruálni Cherecheş szökésének útvonalát, megtalálni azokat a lakcímeket, ahol menekülése során megállt, és végül megfigyelni azon a németországi településen, ahol meghúzódott - magyarázta.

Predoiu elmondta, hogy folyamatban vannak az eljárások a polgármester hazahozatalára, de nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor.

A határrendészet megbízhatóságával kapcsolatban a belügyminiszter kijelentette, hogy a polgármester határátlépésével kapcsolatos mulasztás „elszigetelt eset”, és nem jellemző az egész rendszerre. 

Szökése súlyosbító körülmény

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter bejelentése szerint szökése miatt tovább súlyosbodhat Cherecheș büntetése. A képviselőház hétfőn elfogadta azt a törvényt, miszerint 6 hónaptól 3 évig terjedő időtartammal növelhető azon jogerősen elítélt személyek börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől. A jogszabály kihirdetése után lép hatályba.

A több pártot is megjárt, magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Cătălin Cherecheș 2011 óta Nagybánya polgármestere. A 2016-os önkormányzati választásokon a DNA vádemelése ellenére a nagybányaiak 70 százaléka rá szavazott. Rendőri kísérettel vitték a szamosújvári börtönből a nagybányai önkormányzat alakuló ülésére, hogy letegye a polgármesteri esküt. 2020-ban újabb polgármesteri mandátumot szerzett.

Nagybánya polgármesteréhez egy másik skandalum is kötődik: a tavalyi gesztenyefesztiválon a kürtőskalácsot áruló standot letakartatta román trikolórral, a kürtős nevére pedig a cozonac feliratú molinót tétette. 

Kép alá: 2016-ban a börtönből nyerte meg a polgármesteri választást, rendőri kísérettel vitték Szamosújvárról Nagybányára, hogy letegye az esküt