Leváltották a határrendőrség vezetőit a nagybányai polgármester szökése miatt

Leváltották a határrendőrség vezetőit  a nagybányai polgármester szökése miatt
Leváltották Victor Stefan Ivașcu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük „felületessége” lehetővé tette a korrupcióért elítélt Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester külföldre szökését, súlyosan károsítva ezáltal a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét. A Digi24 hírportál úgy tudja, hogy Cherecheș a feléségével és édesanyjával valószínűleg Olaszországban tartózkodik.

Cătălin Predoiu belügyminiszter ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél, hogy megállapítsák: milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”.

A belügyminiszter a – hatósági felügyelet megszervezésében is illetékes – belügyi titkosszolgálat (DGPI) Máramaros megyei vezetőjét és a speciális műveleti egység – a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító – regionális vezetőjét is leváltotta Cherecheș szökése miatt. A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a rendőrség vezetőinek.

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be szombati sajtótájékoztatóján.

Ivașcu közölte: fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Cherecheș hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta. A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki.

Ugyancsak vasárnap este felmentették tisztségéből a bukaresti rendőrakadémia parancsnokát (rektorát) is, miután a hallgatók megbetegedtek a menzán felszolgált romlott ételtől, és a hiányosságok kiküszöböléséig az intézmény kénytelen volt távoktatásra áttérni.