Vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a hamis papírokkal meglógó Cherecheș gépkocsiját ellenőrizte

Vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a hamis papírokkal meglógó Cherecheș gépkocsiját ellenőrizte
Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester, akit korrupció miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre ítéltek, pénteken egy rokonának a személyi igazolványát használva kiszökött az országból a petei határátkelőn keresztül.

Victor-Ştefan Ivaşcu, a határrendészet főfelügyelője szerint az említett időpontban a közös, de magyar területen végzendő határellenőrzésre két személy jelentkezett egy romániai rendszámú személygépkocsival. A kocsit taxisofőr vezette, mellette ült egy utas. Mindkét személy romániai személyi igazolvánnyal igazolta magát, az utasé a nagybányai polgármester, Cătălin Cherecheş egyik férfi rokonáé volt.

Ivaşcu szerint a román határrendész ellenőrizte a két személy iratait, bevezette a dokumentumok adatait az adatbázisba, majd átadta azokat a magyar határrendésznek, aki szintén elvégezte a személyek azonosítását és bevezette adataikat, majd beengedte őket Magyarország területére.

A főfelügyelő szerint a határátkelő biztonsági kamerái nem rögzítettek olyan felvételeket, amelyeken tisztán látni lehet a kocsiban ülő személyeket.

Azt is elmondta, hogy folyamatban van a szökött nagybányai polgármester keresése, és ez ügyben együttműködnek a külföldi partnerekkel. jelentette ki a határrendészet egy képviselője.

Ivaşcu elmondta: vizsgálat indult a fegyelmi vétség esetleges megállapítására azon határrendész ellen, aki a határátkelőnél a személygépkocsit ellenőrizte.

„Folyamatban van annak elemzése, ahogyan a szolgálatban lévő határrendész az okmányellenőrzést végezte, de előrebocsátjuk, hogy Cherecheş Cătălin és a rokon között, akinek a személyi igazolványát használta, van hasonlóság” - mondta Ivaşcu.

Hozzátette azonban, hogy ez a hasonlóság nem menti fel a határrendészt az alól, hogy az okmány és a határellenőrzéskor jelen levő személy azonosságának összevetését esetleg nem végezte el megfelelő módon.

„A határrendész ellen előzetes vizsgálatot rendeltek el annak megállapítására, hogy történt-e fegyelmi vétség” - szögezte le Ivaşcu.

A határrendészet parancsnoka azt is elmondta, hogy az illetékes ügyészség hivatalból kivizsgálást indított törvénytelen határátlépés és hamis személyazonosság használatának bűncselekménye miatt.

Ivaşcu leszögezte továbbá, hogy a hasonló helyzetek elkerülése végett ellenőrzéseket végeznek az ország minden határátkelőjénél, de elrendelték a határrendészet munkatársainak kiképzését is.

Ivaşcu szerint az érintett határrendész nagy, 20-21 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, és bevallása szerint nem tudja megmagyarázni, hogyan történhetett meg az incidens.