Életműdíjjal tüntetik ki Cezara Dafinescu színésznőt a TIFF-en

Életműdíjjal tüntetik ki Cezara Dafinescu színésznőt a TIFF-en
Pályafutásának elismeréseként életműdíjjal tüntetik ki Cezara Dafinescu színésznőt a huszadik kiadásához érkező Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). Az elismerést a szemle záróünnepségén, július 31-én adják át a díjazottnak, majd levetítik a Mircea Drăgan által rendezett 1986-os Cucoana Chirița című zenés vígjátékot, amelyben Cezara Dafinescu emlékezetes alakítását láthatja a közönség.

A színésznő pályafutása során számos filmes és színházi szereppel lopta be magát a közönség szívébe: hozzávetőleg 40 filmszerepet, színházi tevékenységének négy évtizede alatt pedig több mint 60 főszerepet játszott, Románia legkedveltebb művészei közé tartozik – írják közleményükben a július 23. és augusztus 1. között zajló TIFF szervezői.

Cezara Dafinescu Nagyszebenben született 1948. augusztus 4-én, kezdetben pedig úgy tűnt, útja a sport világába vezet, hiszen gyermekként elnyerte az országos junior bajnoki címet magasugrásban. Végül atlétikai karrierének sérülés vetett véget, ezt követően pedig a művészetek iránti vonzalma a színház irányába terelte.

Mircea Drăgan 1971-es B.D. în alertă című komédiájában debütált a mozi közönsége előtt, 1973-ban diplomázott a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd ugyanebben az évben játszott a szintén Drăgan által rendezett Robbanás (Explozia) című filmben.

A mozi világában való felemelkedéséhez elsősorban tehetsége és természetessége járult hozzá. Többek között olyan alkotásokban láthatta őt a közönség, mint a Dumbrava minunată (1980, r. Gheorghe Naghi), az Întoarcerea Vlașinilor (1983, r. Mircea Drăgan), a Secretul lui Nemesis (1985, r. Geo Saizescu), a Cucoana Chiriţa (1986, r. Mircea Drăgan) vagy a Boy Wizard (1997, r. Jeff Burr). A közelmúltban feltűnt a 2016-os Toni Erdmann című filmben, amelyet Maren Ade rendezett, valamint Toma Enache 2019-es, Între chin și amin című drámájában is.

A filmszerepekkel párhuzamosan a színházban is fokozatosan építette karrierjét, számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez, amelyek többségét a bukaresti Nemzeti Színház színpadán játszotta el – olvasható a közleményben.