Szabó István filmrendező a TIFF egyik díszmeghívottja

Szabó István filmrendező a TIFF egyik díszmeghívottja
Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) egyik díszmeghívottja is jelen lesz a július 28-i Zárójelentés című filmje vetítésén, olvasható a szervezők közleményében. A rendező legfrissebb alkotását a magyar napon, szerdán este 8 órától láthatja a közönség a Győzelem moziban. A díszmeghívott ugyanakkor a fesztivál zárógáláján veszi át hivatalosan is a 2018-ban neki ítélt életműdíjat, ezt megelőzően, július 30-án délután 4-től mesterkurzust tart a BBTE Színház- és Film Karán.

A július 23. és augusztus 1. között zajló TIFF vendégei között van továbbá  Guillermo Arriaga forgatókönyvíró, Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál vezetőségi tagja, Katriel Schory izraeli producer, Hajdu Szabolcs, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga és Uberto Pasolini rendezők.

Amint arról már beszámoltunk, az idei TIFF Magyar Napján, július 28-án, szerdán, a versenyprogramban megméretkező, Horvát Lili által rendezett Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmi drámán kívül (13.00, Florin Piersic mozi), további nyolc magyar filmet lehet megnézni. A részletes programról a tiff.ro weboldalon lehet tájékozódni.

A Magyar Nap keretében lehet találkozni majd Felméri Cecília és Hajdu Szabolcs rendezőkkel is, előbbi a Spirál című első nagyjátékfilmjével lesz jelen a fesztiválon, utóbbi pedig a Békeidővel, amelyet Kolozsváron forgatott.

Kolozsvárra érkezik  Christos Nikou, az Apples című versenyfilm rendezője, Vadim Perelman (Persian Lessons), Susanna Nicchiarelli (Miss Marx), és Uberto Pasolini (Nowhere Special).

Spanyol meghívottakis jelen lesznek a fesztiválon, itt lesz a San Sebastian-i filmfesztivál válogatója, Roberto Cueto, Agustí Villaronga rendező (The Belly of the Sea), Manuel Arija de la Cuerda (Ultrainnocence), Javier Polo Gandía (The Mistery of the Pink Flamingo) és Guillermo Benet (The Blameless).