Tarr Béla filmrendező életműdíjat kap Kairóban

Tarr Béla filmrendező életműdíjat kap Kairóban
Életműdíjat kap a november 13. és 22. között zajló 44. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon (CIFF) Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró. A szemle az arab térség és Afrika egyik legrégebbi és leglátogatottabb filmes eseménye – írja a Film.hu.

Hussein Fahmy, a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál elnöke így nyilatkozott Tarr Béla életműdíjával kapcsolatban: „Tarr Bélát a filmvilág egyik legnagyobb újítójaként tartják számon, akinek széles repertoárjában számos olyan remekművet találunk, amely nagyban hozzájárult a filmművészet fejlődéséhez. A legendás filmes úttörő filmjeiben gyakran emelt ki humanitárius kérdéseket egyedülálló módon, ez pedig hamarosan olyan filmes koncepcióvá nőtte ki magát, amelyet világszerte követni kezdtek más filmesek is. Igazán megtisztelő számunkra a CIFF-en, hogy életműdíjat adhatunk át neki a világ filmművészetéhez való ikonikus hozzájárulásának megünneplésére.”

Amir Ramses, a CIFF fesztiváligazgatója is megemlékezett a döntésről: „Megtiszteltetés számunkra, hogy a legendás Tarr Bélát a közelgő Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon köszönthetjük, ahol számos fiatal egyiptomi filmkészítőnek tart majd mentori műhelymunkát, valamint mindenki számára elérhető mesterkurzust, így a feltörekvő filmkészítőknek remek lehetőségük nyílik a nemzetközi filmrendezővel való találkozásra.” Ramses kiemelte: a fesztiválon Tarr Béla két nemrég restaurált filmjét is levetítik.

Az 1955-ben született Tarr Béla a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (akkor még főiskolán) szerzett diplomát. Filmes pályájának nyitódarabja egy dokumentumfilm-sorozat volt, amely elhozta számára az első sikereket. A Film.hu kiemeli: Tarr melankolikus szemléletét filmjei többségében a fekete-fehér képek és a lassú, hosszú beállítású jelenetek hangsúlyozták. Realista megközelítését többek között azzal érte el, hogy filmjeinek főszereplői általában nem profi színészek voltak, ez pedig hozzájárult ahhoz a filozofikus szemlélethez, amely munkásságát jellemzi – írják.

Tarr 1997-ben az Európai Filmakadémia tagja lett, 2003-ban pedig megalapította a független TT Filmműhelyt, amely 2011-ig az ő vezetésével működött. 2012-ben Szarajevóban megalapította a Film Factory nevű nemzetközi filmiskolát, később pedig több filmakadémia vendégprofesszora lett. Tarr Béla számos hazai és nemzetközi díjat, valamint díszdoktori címet és életműdíjat kapott világszerte.

(Borítóképen Tarr Béla. Fotó forrása: Facebook/Freeszfe/Gordon Eszter)

varosnapokHirdetés
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Tarr Béla kapja a 2018-as Let's Cee Filmfesztivál életműdíját. A közép-kelet-európai térség legkiemelkedőbb filmjeit bemutató seregszemlét április 13. és 22. között rendezik meg Bécsben.
KultSzínTér