Életműdíjat kapott Fischer Ádám karmester

Életműdíjat kapott Fischer Ádám karmester
A klasszikus zenei lemezeket elismerő díjak között különleges rangja van az International Classical Music Award-nak (Nemzetközi Klasszikus Zenei Díj, ICMA), amelynek idei életműdíját Fischer Ádám karmester kapta – adta hírül a papageno.hu.

Az ICMA díjait nem egy-egy ország kritikusai ítélik oda, hanem 16 ország – köztük Magyarország és Románia – szakértőiből összeállított nemzetközi zsűri. A 2022-es év győzteseinek listáját január 18-án tették közzé, ez alapján az ICMA idén életműdíjjal ismerte el Fischer Ádám karmestert.

„Mindig karakteres interpretációi hangzásbeli kifinomultságot és széles színskálát, valamint markáns tempókat, drámaiságot és tisztaságot mutatnak. (…) Fischer Ádám mindig a legjobb értelemben vett művészi alternatívákat képviseli” – olvasható a díj indoklásában.

A zsűri döntése alapján az év művésze Martin Fröst klarinétművész-karmester, az év ifjú művésze Gennaro Cardaropoli hegedűművész, az év felfedezettje pedig Julian Kainrath hegedűművész lett. A legjobb zeneszerzőnek járó díjat Sebastian Androne vehette át, míg az év lemezkiadója a Château de Versailles Spectacles lett.

A zenekari díjat Francisco Coll karmester kapta, a különleges zenei teljesítményekért járó elismerésben pedig Pierre Cao karmester és Michael Korstick zongorista részesült. A nyertesek a díjakat április 21-én vehetik át a Luxemburgi Filharmónia épületében tartott gálakoncerten, amelyet Fischer Ádám vezényel. 

(Borítóképet készítette: Csibi Szilvia)

varosnapokHirdetés