Adrian Ștefănescu kaszkadőr kapja idén Gopo-életműdíjat

Adrian Ștefănescu
A román kaszkadőrszakma egyik legismertebb képviselője kap életműdíjat a 18. Gopo-gálán: Adrian Ștefănescu 1968 és 1983 között számos film elkészültében játszott kulcsszerepet. A legrangosabb román filmes elismerést április 29-én veszi át a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház színpadán.

Adrian Ștefănescu az I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Intézetben végzett 1972-ben. Ugyanebben az évben megkapta első filmszerepét az Astă seară dansăm în familie című Geo Saizescu-vígjátékban. Kaszkadőrként a Harc Rómáért (Bătălia pentru Roma, Robert Siodmak, Sergiu Nicolaescu, 1968) című történelmi filmben debütált, majd a következő 30 év alatt több mint 60 másik film következett.

A Mihai Viteazul (1971) című Sergiu Nicolaescu-opuszban a Sinan pasa szerepét játszó Nicolae Secăreanu dublőre lett: a film vezető kaszkadőre, a román filmes körökben Szobi Csehként tisztelt Cseh Szabolcs megrándította a lábát, úgyhogy engedett pályakezdő kollégája kérésének, és átadta neki a lehetőséget, úgyhogy a film leghíresebb csatajelenetében „leestem a hídról... kétszer! Mert az elsőt nem vette fel senki” – idézi fel Ștefănescu egy Libertateanak adott interjúban. Az első közös munka után Nicolaescu egyik kedvenc kaszkadőre maradt, később is több munkával kereste meg (Cu mâinile curate, Az utolsó töltény/Ultimul cartuș, Vádol a felügyelő/Un comisar acuză, Halhatatlanok/Nemuritorii, Pentru patrie, Ultima noapte de dragoste, Viadal/Duelul, Csapda a zsoldosoknak/Capcana mercenarilor). Kaszkadőrként dolgozott még Geo Saizescu Păcală (1974), Doru Năstase A csontok útja (Drumul oaselor, 1980) és Mircea Veroiu Túl a hídon (Dincolo de pod, 1976) című filmjeiben is.

1983 óta Adrian Ștefănescu kevesebb filmszerepet vállalt: belépett a cirkuszművészet világába, állatidomár és kaszkadőr lett a Bukaresti Állami Cirkuszban. Utolsó filmes szerepét 1991-ben, Russell Mulcahy A hegylakó visszatér (Highlander II: The Quickening) című akció-sci-fijében játszotta Christopher Lambert oldalán.

A Gopo-gálát élőben közvetíti majd a Voyo, TIFF Unlimited és premiilegopo.ro internetes felület.