Életműdíjat alapítottak Méhes György emlékére

Kutatói ösztöndíjprogram is indul az író hagyatékának feldolgozására

Életműdíjat alapítottak Méhes György emlékére
A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány márciusi kuratóriumi ülésén kibővítették a Méhes György díjak számát: a 2002 óta minden évben kiosztott Méhes György Díj és Debütdíj mellett idéntől kiosztásra kerül a Méhes György Életműdíj is, amelyet évente az író május 14-i születésnapjához közeli napon adnak majd át – derül ki az alapítvány közleményéből.

Méhes György (polgári nevén Nagy Elek) székelyudvarhelyi születésű író szellemiségének megőrzése és a magyar irodalom támogatása jegyében létrehozott alapítvány tavaly Méhes György – Nagy Elek Alapítvány néven került bejegyzésre. 2002-ben az írót Kossuth-díjjal tüntették ki, a legmagasabb állami kitüntetéssel járó összeget díjalapként az erdélyi magyar irodalom rangos műveinek jutalmazására, valamint tehetségkutatásra ajánlotta fel.

2002 óta évente két kategóriában osztottak ki díjat: a 3000 euróval járó Méhes György Díjjal kiemelkedő szépirodalmi alkotást, és/vagy az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot, az 1000 eurós Méhes György Debütdíjjal pedig a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes erdélyi magyar szerzőt jutalmazták.

A díjakat minden évben Méhes György örököseinek támogatásával az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) osztotta ki. 2023-tól a díjakat a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány fogja kezelni, továbbra is együttműködve az Erdélyi Magyar Írók Ligájával, egyúttal bővítve az együttműködő partnerek számát. Az idei évtől kezdve új díjat is át fognak adni, az 5000 euróval járó Méhes György Életműdíjat, amelyet kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda irodalmi munkásságáért.

A díjak odaítéléséről májusig az alapítvány kuratóriuma fog dönteni a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján.  Az alapítvány kuratóriumának tagja Láng Gusztáv irodalomtörténész, Erős Kinga irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke, Nagy Koppány Zsolt író, Gál Attila kiadóvezető, irodalmi szerkesztő, valamint az örökösök közül Sárkány-Nagy Erzsébet, az író lánya és Nagy Levente, az író unokája, aki egyben a kuratórium elnöke. Az idei díjátadó gálát május 13-án, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg.

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány a Kossuth-díjas mese-, regény- és drámaíró szellemiségét követve ösztöndíjakkal és pályázatokkal segíti a fiatal szerzőket, továbbá a fiatalság olvasási, különösen szépirodalmi olvasási kedvének növelésére szolgáló programokat is támogat. Mindemellett idén kutatói ösztöndíjprogramot indítanak Méhes György életművének feldolgozására is, valamint további irodalmi díjak, ösztöndíjak kiosztásának, könyvek és folyóiratok kiadásának, irodalmi táborok és egyéb programok megszervezésének támogatását tervezik.

varosnapokHirdetés

Borítóképen Nagy Elek, írói álnevén Méhes György. Fotó forrása: Facebook/Méhes György Alapítvány