A dévai Bethlen-kastély – Magna Curia

kép
A főbejárat feletti ívelt vonalú, kőmellvédes, bábos korlátos erkély, amelyet négy maszkkal díszített gyámkő támaszt alá. Az erkélyajtó kőkeretét tört ívű szemöldökkő és stukkóból mintázott gazdag szemöldökdísz ékesíti (Fotó: Kun-Gazda Sára Anna)
A Magna Curia (Nagy udvar) a Várhegy lábánál található, annak a térnek a középpontjában, amelyet a 19–20. század fordulóján alakítottak ki, s amelyet az egykori vármegyeháza és törvényszék, illetve a Sétatér fog közre. A Bethlen-kastély néven is ismert épület a 2004-ben összeállított Történelmi Műemlékek című jegyzékében HD-II-m-A-03225 kóddal, hivatalosan történelmi műemléknek lett beiktatva. Napjainkban az épület a Dák és Római Civilizáció Múzeumának ad otthont. A kúria a 16. században épült reneszánsz stílusban, a későbbi századok során többször átépítették, éppen ezért a mai látogató reneszánsz, barokk és rokokó építészeti jegyekkel egyaránt találkozik. Alaprajzát tekintve a 17. században Erdélyben elterjedt, saroktornyos reneszánsz kastélytípust követi. A 18. században gyulafehérvári közvetítéssel Déván alkalmazott építőmestereknek, szobrászoknak, kőfaragóknak és stukkátoroknak köszönheti dinamikusabb homlokzatkiépítését, rokokó részleteit.

Az épület története

A Magna Curia építésének első szakasza a 16. század végére datálható, és Geszthy Ferenc várkapitány nevéhez fűződik. Geszthy 1581-ben került Erdélybe, ahova Báthory István, Erdély fejedelme és Lengyelország királya rendelte. Anyja, Sulyok Zsófia révén közeli rokonságban volt a Báthory-családdal, így csakhamar tanácsossá és főkapitánnyá nevezték ki, s neki adományozták Déva várát és uradalmát is. Mivel a vár nem nyújtott számára elég kényelmet, 1583–1590 között a vár alatt építtet magának kényelmes, a birtokközpont szerepét is betöltő udvarházat. Innen temeti el anyját, a 28 évnyi özvegység után elhunyt Geszthy Jánosnét született Sulyok Zsófiát.

Szamosközy István feljegyezte, hogy Basta generális Rudolf császár nevében 1603. szeptember 5-ére a Magna Curiába hívta össze az erdélyi országgyűlést. A gyűlés hangulata rendkívül elmérgesedett, és Sennyei Pongrác császári tanácsos fellépésére volt szükség, hogy a generális ne ölesse meg a jelenlévőket. A szabadjára engedett zsoldosok azonban feldúlták a templomot, ekkor semmisítették meg a Geszthy sírját is, feltehetően kincsek után kutatva. A Magna Curiát is erősen megrongálhatták, ugyanis Bethlen Gábor, az épület következő tulajdonosa komoly javításokat volt kénytelen végezni rajta.

A Nagy udvart Báthory Gábor fejedelem 1608-ban adományozta Hunyad megye akkori főispánjának, a későbbi fejedelemnek, Bethlen Gábornak. Bethlen már 1609-ben rendelkezik a nagyterem téglapadlójának elkészítéséről, az udvart védő kapu és cölöpkerítés javításáról, Kolozsvárról kályhacsempéket szállíttat. A levélből kiderül, hogy a kapun és kerítésen kívül a Nagy udvart legalább egy kisméretű bástya is védte. Fejedelemmé választása után 1613-ban Bethlen a dévai uradalmat feleségének, Károlyi Zsuzsannának adományozta, ezt követően nagyméretű munkálatok kezdődtek. Kolozsvár leghíresebb fejedelmi kőfaragó mestere, Diószegi István vezetésével 1614-ben kőfaragók és ácsok dolgoztak az udvarház épületén, majd 1617–18-ban ugyancsak kolozsvári mesterek által végzett átalakítási munkálatok történtek Giacomo Resti da Verna irányításával.

A kúria pártázatos kapuja 1621-ben készült el, amelyet 1897-ben, a törvényszéki palota felépítése miatt lebontottak. Nevezetessége abban állt, hogy Bethlen Gábort Magyarország királyaként is megörökítette: G(abriel) REX HVNG(ariae) D(almatiae) C(roatiae) PR(inceps) TR(anssilvaniae) ET SIC(ulorum) C(omes), vagyis: Gábor, Magyarország, Dalmácia, Horvátország királya, Erdély fejedelme és a székelyek grófja. Alatta a 129. zsoltárból vett idézet köszöntötte az érkezőket és a távozókat: AZ VR MEGEORIZZE AZ TE BEMENETELEDET ES KIMENETELEDET MOS-TANTVL FOGVA MINDOERÖKKE. A(nno) D(omini) 1621. Bethlen Gábort 1620. augusztus 25-én kiáltotta királlyá a besztercebányai országgyűlés. Ettől kezdve pénzveretein feltűnik ugyan az electus rex (választott király) cím, de magát a királyi címet sohasem használta. „A derék dévai udvarbiró azonban – írja Téglás Gábor – urának királylyá választatását – éppen a kastély tatarozási munkálatai közben – hírül kapván, túlbuzgóságában (...) felvésette a királyi titulust is.”

Károlyi Zsuzsanna halálát követően a dévai uradalom birtokosa ifj. Bethlen István (1606–1632) váradi főkapitány, a fejedelem idősebb unokaöccse lett. Korai halálát követően a doménium feleségére, Széchy Máriára (1610–1679), a Murányi Vénuszként emlegetett, elbűvölő szépségű fiatal úrnőre szállt. Széchy Mária 1634-ben Kún Istvánnal kötött házasságot, a lakodalmat a dévai udvarházban tartották, majd a Szatmár megyei Rosályra költöztek. Mivel a fiatalasszony nem tudott új férjével jól élni, visszatért Dévára. Kún István többször is megpróbálta feleségét jobb belátásra bírni, majd látva, hogy a hazahívó szó süket fülekre talál, 1637. február elején szabályosan megostromolta a Magna Curiát. Az eseményeket igen szemléletesen örökítette meg Szalárdi János a Siralmas magyar krónikában: „Kún István vagy harmadfélszáz lovassal egy éjszaka ráütött vala az udvarházra, de az asszony (...) fel a várba szaladott vala. Azhonnan, ottan öreg lövőszerszámokkal is váltig igyekezett rájuk alálőtetni.” A csúfos kudarcot vallott férj szégyenszemre elvonult ugyan, de tehetetlen dühében előbb tönkretett mindent, ami keze ügyébe került.

Széchy Mária miután felbontotta második házasságát, 1640. november 8-án az uradalmat 6000 tallérért eladta I. Rákóczy György fejedelemnek és visszatért szülőföldjére, ahol később az ostromlott Murány várának védőjeként az ostromló Vesselényi Ferencnek lett a felesége. November 30-án megjelentek a fejedelem biztosai, és elkészítették a megvásárolt javak, köztük a Magna Curia első leltárát. A fejedelem az uradalom átvételét követően azonnal megkezdte az épület renoválását, amely Bethlen Gábor óta nem volt felújítva. II. Rákóczy György és mindkét Apafi szintén törődéssel fordult a dévai uradalom fele.

Az 1687. október 27-én megkötött balázsfalvi szerződést követően Déva vára és uradalma kincstári birtok. A kincstár a Magna Curiát gr. Stephan Steinville császári tábornoknak adta bérbe, aki innen vezette a gyulafehérvári és a dévai vár modernizációs munkálatait. Az 1720-ban bekövetkezett halála után III. Károly a birtokot gr. Giulio Visconti hercegnek adományozta (1731), aki távoli uradalmát egy De Nicola nevű vállalkozó gondjaira bízta, majd 1743. augusztus 19-én 60 000 forintért eladta Erdély kormányzójának, gr. Haller Jánosnak és feleségének, vargyasi Daniel Zsófiának.

Haller alig három hónappal a vásárlás után megbízza Conrad Hammert az épület átalakításával. Conrad Hammer tervező és Friedrich Wacherberger kőfaragó tevékenysége szorosan kapcsolódik a gyulafehérvári vár építőtelepéhez. A kastély 1756-ban felvett leltára nagyjából a mai alakjában megújult épületet írja le.

Az épület Daniel Zsófia halálát (1783) követően a Haller-örökösök és a kincstár közötti hosszas per tárgya lett, végül kincstári kezelésbe került, csak a 19. században jutott a város tulajdonába. Következésképpen 1872 után vármegyeház működött benne, az 1887-es hadgyakorlatok alkalmával a Magna Curiában szállt meg Ferenc József császár és Rudolf trónörökös is. Amikor 1896-ban a törvényszéki palotát építették, a kastély udvarházait lebontották. A Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat elnöke, Mallász József 1913-ban sikeresen kijárta ugyan a hatóságoknál, hogy az épületet megszerezze székhelynek, de Trianon után ezt a társulat már nem élvezhette. Az 1934-es évtől megyei múzeum működik benne, leletanyagának alapját a társulat gyűjteménye képezi. Az épület legutóbbi felújítása több mint 12 évig tartott, az átadás 2006 szeptemberében történt.

A kastély leírása

A mai látogató az egykori vármegyeháza és a törvényszék közötti utcán érkezik a kastély elé. Az épület előtti kis teret a Daniel Zsófia címerével, az átlőtt nyakú hattyúval ékesített kútszobor díszíti, amelyet az 1990-es években megtalált töredékek alapján restauráltak, nem túl szerencsésen. A részben alápincézett, egyemeletes épület téglalap alaprajzú tömbjéhez a sarkokon kiugró pavilonok csatlakoznak. Az épület szimmetrikus, kilenctengelyes főhomlokzata délre néz. Főtenge­lyét az alsó szinten barokk ajtó, az emeleten pedig ívelt vonalú, kőmellvédes, báboskorlátos erkély emeli ki, amelynek alátámasztásáról négy maszkkal díszített gyámkő gondoskodik. Az erkélyajtó kőkeretét gazdag szemöldökdísz ékesíti. A földszint ablakait barokk keretek, az emeletieket a 18. században átalakított reneszánsz keretek jellemzik. A faragott földszinti ajtókereteket maszkokkal, növényi és kagylómotívumokkal ékesített rokokó szemöldökdíszek emelik ki. Az egykori kastélypark helyén kialakított városi park felé vezet a keleti homlokzat monumentális lépcsője. A kétpihenős lépcső az árkádos emeleti szintről indul. A nyugati oldalon egy szerényebb, ma már nem használt lépcsőt találunk. 

A földszinti előcsarnokból az emeletre a keleti homlokzati lépcsőhöz hasonló belső díszlépcső vezet. A lépcsőház dísze Pataki Lajos Szombathelyen restaurált festménye, amely Hunyadi Jánosnak és seregének Nándorfehérvárra történő vonulását ábrázolja. Az előcsarnok két oldalán reneszánsz keretes ajtók nyílnak a földszint boltozott helyiségeibe. A nyugatra nyíló helyiség dongaboltozatát feltehetően még 16. századi, reneszánsz gyámkövek támasztják alá. Az emelet reprezentatív helyiségei közül kiemelkedik a nagyterem és a mellette lévő „kispalota” vagy „audienciás ház”, mindkettőt rokokó, stukkós mennyezet ékesíti. A nagyterem díszes barokk kandallója napjainkig fennmaradt. Kéményalját gazdag stukkódísz borítja, felismerni rajta az építtető Haller és Daniel családok címereit, felettük mitikus lények láthatók. 

A sarokpavilonok közül a főhomlokzat keleti szélén levőt részben átépítették, a nyugatit pedig valószínűleg a 18. században építették teljesen újonnan. Ugyancsak egyedi az északkeleti, masszívabb saroktorony kialakítása, amely bizonyára még a 17. században épült.

Felhasznált irodalom

Balogh Jolán: Kolozsvári kőfaragó műhelyek – XVI. század, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportjának kiadása, Budapest, 1985. 
Kovács András: Késő reneszánsz építészet Erdélyben (1541–1720), Teleki László Alapítvány-Polis Könyvkiadó, Budapest–Kolozsvár, 2003.
Kovács András: Déva – Magna Curia, Erdélyi Műemlékek 46, Kolozsvár, 2007.
P. Kovács Klára: Magna Curia, a Dák és Római Civilizáció Múzeuma, Déva (http://lexikon.adatbank.ro/muemlek.php?id=368)
Makkai László – Szász Zoltán (szerk.): Erdély története II. kötet, 1606-tól 1830-ig, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1986. 
Schreiber István: Bethlen Gábor emlékhelyek Hunyad megyében, Corvin Kiadó, Déva, 2005.
Schreiber István: Kastélyok és parkok a dévai medencében, Corvin Kiadó, Déva, 2008.
Szamosközy István: Erdély története, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1981.
Téglás Gábor: Hunyadvármegyei kalauz, Erdélyi Kárpát Egyesület, Kolozsvár, 1902.
Téglás Gábor: „Bethlen Gábor kastélya és kapuja Déván”, in Uránia, 1913/14.
Veress Endre: „Déva vára és uradalma I. Rákóczy György idejében”, in Hunyad megyei Történelmi és Régészeti Társulat 16. évkönyve, Déva, 1907.
Veress Endre: „A dévai vár és curia 1640-i összeírása”, in Hunyad megyei Történelmi és Régészeti Társulat 16. évkönyve, Déva, 1907.