Cseke Péter irodalomtörténész a Magyar Művészeti Akadémia Illyés Gyula irodalmi díjában részesült

Díjazták a magyar szellemi élet kiemelkedő egyéniségeit
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozatai idén is díjazták a magyar szellemi élet kiemelkedő egyéniségeit, akik a művészet, a művészetelmélet, a művészetszervezés és a művészetigazgatás terén egyedülálló életművet mutatnak fel. A tagozatok minden évben két-két személynek ítélik díjaikat, amelyek egyike lehetőség szerint külhoni művészek és szakemberek pályáját és alkotásait ismeri el – tájékoztat közleményében az akadémia.

Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen Turi Attila elnök elmondta, a Magyar Művészeti Akadémia felelősséget visel a teljes magyar kulturális életért Magyarországon és a határain túl, képviselve és hangsúlyozva a magyarság kulturális egységét, amelyet minden sokszínűségével a magunkénak mondhatunk. Az elnök Makovecz Imre szavait idézte, aki szerint egy műalkotás valódi értékét nem az önkifejezés, hanem a kultúra valós közvetítése adja. Turi Attila megköszönte a díjazottak elkötelezettségét, kiemelve, hogy „a díjazottak vállalják, hogy lelkeinket röptetik, világunkat tágítják a magasabb dimenziók felé”.

A Magyar Művészeti Akadémia Illyés Gyula irodalmi díjában részesült Cseke Péter irodalomtörténész és Veszelka Attila költő.

Cseke Péter erdélyi magyar irodalom- és sajtótörténész, szerkesztő, számos hiánypótló irodalomtörténeti kötet, tanulmánygyűjtemény, monográfia szerzője, fontos erdélyi irodalmi és sajtóorgánumok szerkesztője. Életműve kikerülhetetlen a 20. századi erdélyi magyar művelődés megismeréséhez, fáradhatatlan kutatómunkája során számos, korábban még feldolgozatlan irodalmi forrást tett elérhetővé. A romániai magyar egyetemi oktatás számára feldolgozta az erdélyi magyar sajtó történetét, és megszervezte az egyetemi szintű erdélyi magyar újságíróképzést – fogalmaznak a közleményben.

Veszelka Attila a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Csoportjának elnöke, aki főleg költőként van jelen az irodalmi köztudatban, de szívesen tesz kirándulásokat a próza berkeiben is. 2000-ben a millennium alkalmával drámakötete jelent meg, 2006-ban a Los Angeles-i Madrid Színházban bemutatták a mártírrá lett miniszterelnökről, Nagy Imréről szóló, Borbíró Piroska című drámáját. Publikációi egyebek mellett a Kortárs, a Tiszatáj, a Múlt és Jövő, az Agora, a Pompeji, a Parnasszus, az Életünk, az Eső, a Pannon Tükör, a Somogy, a Magyar Múzsa irodalmi folyóiratokban, valamit a Bécsben jelennek meg.

Az MMA további díjazottai: az építőművészeti díjat Balogh Balázs és Mányi István építészek kapták; film- és fotóművészeti Szőts István-díjban részesült Heves László fővilágosító és Kaiser Ottó fotóművész; az iparművészeti- és tervezőművészeti díját Illés Csaba és Üveges Péter formatervezők vehették át; a képzőművészeti díjat Olajos György képzőművész és Éltes Barna szobrászművész kapta; Cs. Szabó László-díj – a Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti díjában dr. Palotai János esztéta és Biernaczky Szilárd etnológus, irodalomtörténész, költő részesült; a népművészeti díjat Ament Éva népi iparművész és Horváth Szilárd művészetpedagógus, televíziós szerkesztő-műsorvezető vehette át; színházművészeti díjban Lőrincz Ágnes és Koltai János színművészek részesültek; a zeneművészeti Szőnyi Erzsébet-díjat Némethy Attila zongoraművész és Zelinka Tamás zenei ismeretterjesztő, a Parlando szerkesztője kapta.

Borítókép: MMA

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei