Cseke Pétert is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia

Cseke Pétert is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia
A köztestületi díjak átadásával kezdődött a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése hétfőn a Pesti Vigadóban, számol be az eseményről az MTI.

A 2020. évben a testület a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Dubrovay László zeneszerzőnek, a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Spányi Antalnak, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspökének, a Katolikus Rádió vezérigazgatójának, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjat Cseke Péter újságírónak, irodalomtörténésznek (képünkön), a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmet Duray Miklós írónak ítélte.

Ebben az évben nem adták ki a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját, amelyet az idén nyáron elhunyt Reigl Judit festőművésznek adományoztak volna.

Mint írják, Cseke Péter újságíró, irodalomtörténész kimagasló publikációs tevékenységéért érdemelte ki az MMA Művészeti Írói Díját. A kitüntetésben az a művészeti író részesíthető, aki kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárult a magyar művészet közkinccsé tételéhez, egyszersmind emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó hárommillió forint.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepeltek többek között az elnöki és testületi beszámolók, tájékoztatók a 2019. évi munkáról, tisztségviselők választása, előterjesztés a jövő évi költségvetésről és a tiszteletbeli elnöki cím adományozásáról.

(Fotó: Rohonyi D. Iván)        

promedtudo2Hirdetés