Gálaműsor és díjátadás a 3. Opera Napokon

Gálaműsor és díjátadás a 3. Opera Napokon
Gálaműsor és díjátadás a 3. Opera Napokon

Állami intézményként 75. évadát kezdte idén ősszel a Kolozsvári Magyar Opera, ez az évforduló jó alkalom a visszapillantásra, mondta Szép Gyula. Hogy mennyire gazdag ez a hét és fél évtized, jól tükrözi a jubileum alkalmával kiadott kötet. A mi operánk címet viselő összeállítás részletes számadás erről az időszakról. Az intézmény igazgatója beszédében kiemelte: a fiatal tehetségek csütörtök esti seregszemléje azt bizonyítja, hogy a magyar operának nem csak sikerekben gazdag múltja van, hanem a jövőben is lesz kire építkezni.

A hangverseny előadói a társulat fiatal énekművészei, továbbá olyan vendégművészek, akiket az opera nemzetközi szintű énekversenyeken különdíjra méltatott, illetve a díjazott operaénekesek. Vezényelt Jankó Zsolt, Horváth József, Kulcsár Szabolcs, a rendező Jancsó Hajnal volt.

A gálán többek között felléptek a Verum Solitus Énekverseny díjazottjai: Noemi Onucu szoprán (a legjobb női előadó díja, I. helyezett), Mihai Damian bariton (a legjobb férfi előadó díja, I. helyezett), Kovács Eszter szoprán (a Kolozsvári Magyar Opera különdíja), valamint Süle Dalma koloratúr szoprán, a 11. Simándy József Nemzetközi Énekverseny III. helyezettje.

Az opera társulatának tagjai közül a nemzetközi előadóművészeti versenyeken kiemelkedő eredményeket és számos díjat szerző Antal Lívia szopránt hallhattuk. Dobriţa Roland tenor múlt évadban debütált az opera színpadán Gaetano Donizetti Szerelmi bájitalában, Nemorino szerepében. A fellépők közt volt továbbá Gebe Fügi Renáta, a fiatal szoprán – a XI. Simándy József Nemzetközi Énekversenyen a világhírű operaénekes, Rost Andrea őt tartotta érdemesnek a nevét viselő díjra –, 2019-ben kapta első jelentős szerepét, János vitéz francia királykisasszonyát alakította. Modra Noémi szoprán idén márciusában debütált Yniold szerepében Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operájában, a társulat ezzel a darabbal szerepelt nemrég a rangos Enescu-fesztiválon.

"A magyar operának nem csak sikerekben gazdag múltja van, hanem a jövőben is lesz kire építkezni..."

Peti Tamás Ottó bariton 2014 óta tagja a Kolozsvári Magyar Opera társulatának, őt számos szerepben tapsolhatta meg a kolozsvári operabarát közönség, akiknek ezúttal sem okozott csalódást.

Sándor Csaba basszbariton 2013 óta a magyar opera magánénekese és 2015-óta a budapesti Magyar Állami Operaház állandó meghívottja, emellett számos európai operaház visszatérő fellépője. 2015-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Erwin Schrott partnereként, a Don Giovanni Masettójaként, és azóta számos szerepet formált meg itt. A budapesti operaházzal fellépett Dél Koreában, Indiában és Japán számos nagyvárosában. 2016-ban a Don Giovanni címszerepében debütált a Bukaresti Nemzeti Operában. 2017-ben a Román Nemzeti Operák Gáláján Kiválóság díjat kapott. 2023-ban debütált a Bayerische Staatsoper színpadán a Háború és béke című produkcióban, amit az Opernwelt magazin az év előadásaként díjazott. 2024 januárjában a drezdai Semperoper Traviata produkciójában debütál – csütörtök este a magyar opera nézőit kápráztatta el.

Kincses Márk bariton szintén az opera társulatának tagja. Számos versenyen vett részt, amelyek közül a legfontosabbak: Hong Kong Opera Arias Section (2019) – első díj, a jászvásári Independent Opera Festival – legjobb férfi főszereplő díja, Virginia Zeani – Royal Opera Festival (2019) – különdíj.

Zsigmond László, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia klasszikus ének szakos hallgatója. Az opera színpadán először a Csárdáskirálynőben, Edvin szerepében debütált, majd Báthory Péterként a Sándor Mátyás című musicalben láthatta-hallhatta a közönség, illetve az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai által színpadra vitt Mozart! és Rómeó és Júlia előadásokban.

A fellépők közt volt András Gábor Róbert drámai tenor, a társulat tagja. Fazakas Tamás, aki a kolozsvári magyar és román opera társulatán kívül a Nürnbergi Filharmonikusokkal, a Dinu Lipatti Szatmárnémeti Állami Filharmonikusokkal, a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával is együttműködött; 2021 szeptemberében Bécsben, idén szeptemberben pedig a budapesti Zeneakadémián adott szólóestet. Gáspárik Szilvia Klára mezzoszopránt opera- és musicalszerepekben, illetve vokálszimfonikus művekben egyaránt láthattuk és hallhattuk a magyar opera színpadán.

Covacinschi Yolanda szoprán 2007 óta az opera magánénekese, ahol több mint harminc szerepet ölthetett magára. Ezt a másfél évtizedes művészi teljesítményt jutalmazta az opera a 2016-ban elhunyt kolozsvári énekművészről elnevezett Albert Annamária-díjjal.

Balla Sándor bariton sem pályakezdő kategória, 2010-től a magyar opera magánénekese, aki szintén meghívott vendégként lépett fel a gálán, a karmesterről elnevezett Rónai Antal-díjat adományozta neki az opera vezetősége.

A díjakat – Venczel Attila kisplasztikája – átadó Szép Gyula kiemelte: komoly dilemma előtt álltak, amikor arról kellett dönteniük, hogy a létrehozandó díjakat kikről nevezzék el. Végül úgy ítélték meg, hogy azoknak állítanak emléket ezekkel a kitüntetésekkel, akiknek meghatározó szerepük volt a közelmúltban az opera életének formálásában.

Így jött létre az opera egykori karmesteréről, zeneszerzőről elnevezett Szarvady Gyula-díj, amelyet Mányoki Mária énekművész, az énekkar tagja vehetett át. A bejelentést követő tapsviharban Szép Gyula nem tudta elmondani, hogy a kitüntetett nemcsak az énekkari tevékenységéért, hanem pályafutása során nyújtott jelentős színpadi alakításaiért, szerepformálásaiért kapta a díjat.

Mányoki Mária átveszi a díjat

A híres hegedűművész, Ruha István szintén a magyar operában kezdte pályafutását hangversenymesterként, a róla elnevezett díjat a szemmel láthatóan meglepett Barabás Sándor hangversenymester vehette át több mint három évtizedes munkája jutalmául.

Barabás Sándor hangversenymester

Az opera egykori balettmesteréről elnevezett Pintér Jenő-díjat Jakab Melinda, több nagy sikerű balettelőadás koreográfusa kapta.

Szép Gyula igazgató és Jakab Melinda koreográfus

Ledenják Andrea jelmeztervező sokéves munkája számos előadás látványvilágát határozta meg, őt az opera egykori karmesteréről elnevezett Hary Béla-díjjal jutalmazták.

Ledenyák Andrea díszlettervező

Végül, de nem utolsósorban említjük az opera egykori igazgatójáról (1956–1973), rendezőjéről elnevezett Szinberger Sándor-díjat, amelyet idén szintén első alkalommal osztottak ki, a díjazott Salamon Ádám mérnök, műszaki vezető, aki a műszaki tár több éves irányításáért, lelkiismeretes munkájáért kapta a kitüntetést.

Salamon Ádám mérnök, műszaki vezető

Fotók: Kolozsvári Magyar Opera