Carmen Maura kapja az Európai Filmakadémia életműdíját

Carmen Maura kapja az Európai Filmakadémia életműdíját
Carmen Maura kapja az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíját, kiemelkedő karrierje elismeréseként, derül ki az EFA közleményéből.

A legelső Európai Filmdíj-átadón 1988-ban Carmen Maura kapta a legjobb színésznőnek járó díjat Pedro Almodóvar Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmjében nyújtott alakításáért, amelyért a spanyol Goya díjat is elnyerte. Együtt dolgozott Almodóvarral A vágy törvénye című filmben is 1987-ben, majd 2006-ban a Volver című moziban, amelyért legjobb színésznő díjat kapott Cannes-ban, és ismét elnyerte a Goya díjat. 

Az 1990-es, harmadik Európai Filmdíj-átadón ismét Carmen Maura bizonyult a legjobb színésznőnek, ezúttal Carlos Saura Jaj, Carmela! című filmjében nyújtott alakításáért, amelyért szintén elnyerte a spanyol filmes díjat.

Lenyűgöző karrierje során Carmen Maura együtt dolgozott Fernando Truebával (Ártatlan kicsapongások, 1985), Mario Camus-val (Shadows in a conflict, 1993) és Agustí Villarongával (Levél Evitához, 2012). Juliát alakította Alex de la Iglesia A közösség című 2000-es filmjében, amelyért Ezüst Kagyló díjat nyert San Sebastianban, valamint egy újabb Goya-díjat. 

Hazáján, Spanyolországon kívül olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint a francia André Techiné (Alice és Martin, 1998), Etienne Chatiliez (A boldogság a réten van, 1995), és Philippe Le Guay (Szerelem a hatodikon, 2010, a szerepért francia César díjat kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában), továbbá Francis Ford Coppola (Tetro, 2009), és az argentín Alejandro Agresti (Valentín álma, 2002).

Carmen Maura a francia Ordre des Arts et des Lettres lovagja, továbbá megkapta a Locarnói Filmfesztivál Kiválósági Díját, illetve a Donostia Életműdíjat. A színésznő a 31. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 15-én a spanyolországi Sevillában. 

(Borítókép: Carmen Maura. Fotó: Alberto Ortega)