Bodzás palacsinta friss eperrel

kep

Idén minden korábban kezdett zöldülni, virágzani, a bodza is hamarabb öltözött illatos ruhájába. 

A bodzabokor virága ehető, bodzaszörpön és -leven kívül süteményekbe is felhasználhatjuk. Most éppen palacsintás kedvemben voltam, és mivel az eperszezon is elkezdődött, a bodzát eperrel találkoztatni a tányéron jó ötletnek tűnt. 

Igazi nyár eleji, frissítő kényeztetés ez a palacsinta, megéri ezzel kezdeni a hétvégi napunkat. A bodza üdesége diszkréten keveredik a vaníliával és eperrel, a juharszirup édessége pedig egybeköti s meg is koronázza az ízeket. Készíthető liszttel, vagy akár gluténmentes lisztkeverékkel, mindkét változat mennyei. 

Nagyon egyszerű összeállítani a tésztát, mérőeszközök sem kellenek hozzá, csak két edény, amelyben a száraz és a nedves hozzávalókat összekeverem. 

Hozzávalók
6 nagyobb bodzavirág
10 púpozott kanál liszt (glutén­mentes is lehet)
másfél csomag sütőpor
3 ek. cukor
1 csipetnyi só
3 tojás
másfél-két deci tej
5 ek. olaj
1 kk. vanília
eper a tálaláshoz 
juharszirup a tálaláshoz

Elkészítés: 
A bodzát lehetőleg olyan helyről szedem, ahol nem éri sok por, mert nem szeretném előtte megmosni. Finomabb, erősebb az íze, ha nem mosom le róla a virágport. 

A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy edényben összekeverem. Egy másikban felverem a tojásokat, hozzákeverem az olajat, a vaníliát, és nagyjából az egy deci tejet. A tojásos keveréket ráöntöm a lisztes keverékre, s elkavarom. Nem szükséges teljesen simára keverni, lehetnek benne kisebb „gombócok”. Összekeverés után hagyom 10 percig pihenni. Ha túlságosan besűrűsödik, akkor keverek még hozzá tejet. A tésztának sűrűnek kell lennie, de annyira folyósnak, hogy a merítőkanálról szépen lecsússzon.  A serpenyő alján landolva pedig csak lassan terül szét, rá kell még egy keveset segíteni, hogy szép kör alakúra süljenek. 

palacsinta
A szerző felvétele

A tésztába beleforgatom a bodzavirágot úgy, hogy ollóval a kis virágocskákat levágom vagy letépegetem őket. A bodzavirág vastagabb szárát nem teszem bele. Egyenesen a massza fölött szoktam vágni vagy tépni, hogy ne veszítsek a finom ízéből, aromájából. Alaposan elkavarom, és inkább alacsony, mint közepes lángon, tapadásmentes palacsintasütőben megsütöm. Nem érdemes siettetni a sütést, nagyobb lángon készíteni, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad. Amikor látom, hogy a felszíne kezd vastagodni, megfordítom, s a másik oldalát is megsütöm. Friss májusi eperrel és juharsziruppal tálalom. 

Igazi nyár eleji, kényeztető ízek, gyönyörű színekben pompázva simogatják lelkünket. Érdemes a 20 percet rászánni, valójában nagyon egyszerű palacsintáról van szó, amit a bodza és az eper különlegessé varázsol. Aki pedig tovább akarja fokozni a látványt és az ízeket, nyomjon rá bátran tejszínhabot.