Csodás bodzaszörp és nyár eleji citromos-bodzás túrós sütemény

Még nincs túl nagy forróság, be tudjuk kapcsolni a sütőt, használjuk ki, ahogyan a bodza virágzásával is tegyük ugyanezt. Most az egyet fizet, kettőt kap! helyzet következik, ugyanis a süteményhez nem a bodza virágját használom, hanem a bodzaszörpöt, mégpedig a frissen készített bodzaszörpöt. Pontosabban ennek az újabb változatát, amely elviszi a pálmát az előző években kipróbált receptek elől. Ez a legfinomabb bodzaszörp, amit valaha készítettem. Az előkészület fél órát vesz igénybe, utána pedig 24 órán keresztül hagyom állni, majd leszűröm.

Itt van tehát a csodás bodzaszörp egyszerűen:

Hozzávalók:

30 db. nagy, kinyílt bodzavirág
1,5 kg cukor
2 ek. citromsó
3 kezeletlen citrom
1,5 l víz

Elkészítés: 

A bodzavirágokat olyan helyről szedem, ahol nincs por. Fontos, hogy nem mosom meg használat előtt, különben az ízét is kimosnám belőle. A virágokat levágom a száráról, amennyire lehet, a lényeg, hogy minél kevesebb szár jusson az edénybe. Ez az egyetlen időigényes része a szörpkészítésnek, bár ollót használva ezzel is meg vagyok tíz perc alatt. Két citromot vékony karikákra vágok, a harmadiknak lereszelem a héját, a levét kifacsarom. A cukrot vízbe teszem, felforralom, és 5 percig főzöm. Beleszóróm a citromsót, beledobom a virágokat, a citromkarikákat, a reszelt citromhéjat és citromlevet. Alaposan elkeverem. Lefedem, hűvös helyre teszem (kamrába). Másnap leszűröm, üvegekbe töltöm. Ebből a mennyiségből kb. 2 és fél liter szörp lesz. A színe gyönyörű, az íze isteni. Ez a legaromásabb bodzaszörp, amit eddig készítettem. Vízzel keverve nagyon finom nyári ital, de használhatjuk koktélok készítéséhez, süteményekhez, amint ezt a következő példa fogja mutatni. 

A citromos-bodzás sütemény hozzávalói a következők:

80 g vaj és még egy kevés az edény kikenéséhez
80 g cukor
2 citrom reszelt héja (a leve megy majd a szószba)
2 tojás
100 g liszt
½ kk. sütőpor
csipetnyi só
100 g tehéntúró
1 kk. vaníliakivonat

A szószhoz:

2 citrom leve
50 g cukor
50 ml bodzaszörp
15 g kukoricakeményítő

Elkészítés: 

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy nagyobb kerámiaedényt (én két kisebbet használtam) kikenek vajjal. A cukrot a reszelt citromhéjjal és a vajjal habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat, és alaposan összedolgozom. A vaníliát is belekeverem. Hozzáadom a lisztet, a sót, a sütőport, a száraz hozzávalókat. A masszát beletöltöm a kivajazott edénybe. Fontos, hogy csak az edény feléig érjen a massza, mert sütés közben megnő, és a szósz kifolyhat az edényből, ha túlságosan teletöltjük. 

Egy kisebb edényben a citromlevelet, a cukrot, a bodzaszörpöt, valamint a kukoricakeményítőt elkeverem, párolgásig hevítem, majd a masszára töltöm. Sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Akkor van kész, amikor a teteje aranybarnára sült, és a szósz bugyog körülötte. Miután kivettem a sütőből, hagyom kihűlni. 

Igazi nyár eleji kényeztetés (A szerző felvétele)

Nagyon egyszerű, de mégis különleges sütemény. A citromos szósz kiemeli a sima sütemények sorából, igazi nyár eleji kényeztetés. Élesen citromos, enyhén bodzás, különleges sütemény csupán néhány perc előkészülettel. Ha az egyediségén fokozni akarunk, tálalhatjuk vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal, mindkettő nagyon jól illik hozzá.