Áldozatokkal járó költségvetési tervek

Áldozatokkal járó  költségvetési tervek
Várhatóan holnap kerül közvitára Florin Cîţu miniszterelnök ígérete szerint az idei költségvetés-tervezet, amelyet a kormánynak már el kellett volna fogadnia, de a koalíciós viták miatt húzódik a parlament elé terjesztése. Rossz nyelvek szerint a döntés mögött az a szándék is meghúzódhat, hogy a minél későbbi elfogadással a kabinet meg akarja előzni a túlköltekezést, ugyanis az államháztartás jelentős nyomás alatt van, a kabinet 7-7,1 százalékos államháztartási hiányt ígért. A kiadások csökkentése várható volt, azt viszont nem lehetett tudni, hogy a kormány honnan farag le, vagy esetleg milyen adókat emel a bevételek növelése érdekében. Adóemelésről egyelőre nem szól a fáma, Cîţu korábban határozottan kizárta annak a lehetőségét, hogy az idén adókat emeljenek, de a kiadáscsökkentések máris körvonalazódnak.

A hét elején Ludovic Orban fellebbentette azokat a terveket, amelyeket a koalíció szövöget annak érdekében, hogy levágjon a kiadásokból. A vesztesek között vannak a jelek szerint a nyugdíjasok, a diákok, a turizmusban vállalkozók és dolgozók. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke közölte, hogy az idén a nyugdíjak nem fognak emelkedni, hanem csak 2022. január 1-jétől nőnek a nyugdíjtörvény előírásainak megfelelően, vagyis az infláció teljes mértékű kompenzálásával, illetve a bruttó átlagbér növekedésének 50 százalékával. A nyugdíjak legutóbb tavaly szeptemberben emelkedtek mintegy 14 százalékkal. Akkor is az év elejéről szeptemberre halasztották az emelést, ugyanis egy évvel ezelőtt sem volt elég pénz a költségvetésben a korábban elfogadott emelési ütemterv betartására. Korábban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke cáfolta, hogy a koalíciós partnerek megállapodtak volna a nyugdíjak befagyasztásáról, ugyanis az RMDSZ számára mindenképpen népszerűtlen döntésnek számít a nyugdíjak befagyasztása, akárcsak a PNL számára, de a jelek szerint más lényeges kiadáscsökkentő intézkedésekről nem tudtak megegyezni. 

Emellett a koalíció Orban szerint azt is elhatározta, hogy az idén a közalkalmazottak nem kapnak üdülési csekket, amit az érintettek mellett főleg a turizmusban dolgozók és vállalkozók bánhatnak, hiszen a koronavírus-járvány már így is padlóra küldte az ágazatot. Tavaly mintegy 50 százalékkal csökkent a vendégéjszakák és a vendégek száma, így a vállalkozók számára a belföldi turizmus jelentette valamelyest a mentőövet, amit főleg az üdülési csekkek serkentettek. Ez a tervezett intézkedés várhatóan jelentős bevételkiesést okoz a turizmus számára, amit az ágazati érdekvédelmi szervezetek nyomatékosítottak és tiltakozásokat helyeztek kilátásba.
 
A spórlás további áldozatai várhatóan az egyetemisták lesznek, akiknek a kormány csökkenteni akarja az ingyenes utazásuk állami támogatását. Orban cáfolta, hogy ebben a kérdésben végleges döntés született volna. Mint ismert, a PSD-kormány vezette be, hogy az egyetemisták korlátlanul utazhatnak a vasúton. Most az a kérdés, hogy teljesen megszüntetik ezt a kedvezményt, vagy csak korlátozzák az ingyenes utazások számát, ahogyan korábban is volt. A közalkalmazottak jövedelme tekintetében sem egyértelműek az esetleges változások, ugyanis a kormány a pótlékok maximálását és egységesítését helyezte kilátásba, így elképzelhető, hogy egyes közalkalmazotti kategóriák jövedelme a pótlékok korlátozása nyomán csökkenni fog.