13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét: tíz családos- és gyerekprogram, amit nem érdemes kihagyni

Négy nap alatt közel 90 programmal várja az olvasókat a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét június 27-30. között. A szervezők tudják, hogy a színes programkínálatból nem egyszerű feladat válogatni, ezért összegyűjtöttek néhány kihagyhatatlan, családoknak és gyerekeknek szóló programpontot.

1. mesÉLJÜK az erdőt-mezőt – mesefoglalkozás Bajzáth Máriával – június 28, péntek, 11:00, Bánffy-palota.
Az ismert mesepedagógus mintegy 30 éve nevel, oktat, fejleszt a mesén, dalokon és játékokon keresztül. A könyvhétre óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló programmal érkezik.

2. Varró Dani, Molnár Gyuri - verskoncert gyerekeknek – június 29, péntek, 10:00, Bánffy-palota. 
Varró Dániel rímpárjai korosztálytól függetlenül magukkal ragadnak, így a verseiből összeállított koncert az a programpont lehet, ahol a család egyik tagjának sem kell kompromisszumot kötni.

3. Kreatív rajzműhely Dániel Andrással – június 29, szombat, beszélgetés: 13:00, Bánffy-palota; workshop: 17:00, Gyereksarok.
A gyerekek körében méltán népszerű Kuflik alkotója író-olvasó találkozója után kreatív rajzműhely foglalkozást tart 10 év fölötti gyerekeknek.

4. Diavetítés  június 28, péntek és június 29, szombat, 18:00, Gyereksarok.
Generációk nőttek fel rajta, és bár retro szórakozásnak számít, a mai ifjúság is szájtátva nézi a diafilmen vetített meséket, pláne ha színészi előadásban hallgathatja közben. Marosán Csaba színművész felolvasásával pénteken és szombaton is lesz diavetítés a könyvhéten.

5. Szalóki Ági koncert – június 30, vasárnap 10:00, Bánffy-palota. 
A csengő hangú népdalénekes első, gyerekeknek szóló albuma 2004-ben jelent meg, amit számos hasonló felvétel követett. Legújabb, Zümmögö idő című lemezén a népdalok és feldolgozások mellett Nemes Nagy Ágnes és Kányádi Sándor versek is helyet kaptak.

6. Kisiskolás kalandok – Kertész Erzsi író-olvasó találkozó – június 28, péntek, 12:00, Bánffy-palota. 
A Panthera ifjúsági regénysorozat szerzőinek történeteinek egy része elsősorban a gyerekeknek szól, de szívesen ír olyan „meséket” is, amelyek a felnőtt korosztályt is megszólítják. 

7. Pásztohy Panka író-olvasó találkozó – június 29, szombat, 12:00, Bánffy-palota. 
Az egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyv-illusztrátor, aki íróként is alkot.Legelső munkája a Panka és Csiribí című sorozat rajzolása volt, majd a Pitypang és Lili című sorozatot már szerzőként is jegyzi.

8. Papírszínház - Tasi Kata – június 28, péntek, 15:00 és június 29, szombat 14:00 és 16:00, Gyereksarok. Első gyerekkönyve, a Mesél a világ a Papírszínház eredeti hazájában, Japánban szerzett tapasztalataiból táplálkozva jelent meg 2006-ban. Azóta számos papírszínházi meséjét mesélik magyarul és franciául is.

9. Szőcs Margit – Kürti Andrea: Az eltolható birodalom – június 30, vasárnap, 11:00, Tonitza-terem (a Bánffy-palota emeletén). 
Szőcs Margit új könyvével az óvodáskor előtti évek világába vezeti olvasóit. A mesék, versek nyelvi leleményességére pedig Kürti Andrea rajzai válaszolnak. A vizuálisan is lenyűgöző kötetet a szerző és az illusztrátor mutatja be.

10. Kiss Judit Ágnes – június 29, szombat, 14:00, Tonitza-terem (a Bánffy-palota emeletén).
A József Attila- és Déry Tibor díjas szerző tavaly megjelent Babaróka cipője és idei Tujaszörny és Nyírfakobold meséskönyveit hozza a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre.

+3 program a kamaszkor kihívásaival küzdő szülőknek:

1. Szívem egy bezárt bódé – hogyan éljük túl a kamaszkort? – június 27, csütörtök, 18:00 Tonitza-terem (a Bánffy-palota emeletén).
Kádár Annamária és Vitus-Bulbuk Emese pszichológusok beszélgetnek a kamaszkorban leggyakrabban felmerülő kérdésekről, problémákról és megoldásokról.

2. Tari Annamária író-olvasó találkozó – június 29, szombat, 15:00, Tonitza-terem (a Bánffy-palota emeletén).
A magyarországi pszichológus írt könyvet a Z generációról, az online világ rejtelmeiről, és a TikTok-valóságról is. Mind olyan téma, ami egy kamaszt nevelő szülőt foglalkoztathat.

Nyugi! – Kamasztörténetek pszichológus szemmel aggódó szülők megnyugtatására – június 29, szombat, 16:00, Tonitza-terem (a Bánffy-palota emeletén).
Labancz Dániel és Orosz Ildikó könyve közérthetően megfogalmazva teszi lehetővé, hogy kicsit jobban rálássunk a kamaszokat érintő tipikus problémákra, és megértsük ennek a korosztálynak a nehézségeit, küzdelmeit, felmerülő kérdéseit.

A 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét teljes programja https://unnepikonyvhet.ro oldalon érhető el.