„Online húsvét” karantén locsolóvers-faragó versennyel

„Online húsvét” karantén locsolóvers-faragó versennyel
Számos múzeum, színház vagy éppen zenekar gondolt az idei húsvétkor otthon ragadt családokra, gyerekekre: szinte nincs olyan kulturális intézmény, amely ne kínálna ezekben a napokban valamilyen tematikus online programot – az alábbiakat csak ízelítőnek szántuk, a teljesség igénye nélkül. #Maradjotthon!

Megújult honlapján folyamatosan frissülő tartalmakkal, hasznos tanácsokkal, tojásfestéshez kapcsolódó mintákkal és segédanyagokkal igyekszik kiszolgálni a közönséget a járvány miatt zárva tartó zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, írja az MTI, az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak úgynevezett utaveszett, hucul mintás, karcolt, bőcsi írott, viaszlevonatos, temperával festett, patkolt, mag- és szalmarátétes, valamint dróttal díszített tojások is. Az idén húszéves múzeum megújította kiállítási anyagát, de az újdonságokat a kijárási korlátozás miatt most húsvétkor csak online tudják a látogatók elé tárni. Emellett a húsvéti készülődést is segítik a tojasmuzeum.hu honlapon és az intézmény Facebook-oldalán: nemcsak a képgalérián keresztül inspirálódhatnak az érdeklődők, hanem hímestojás-mintalapokat is letölthetnek, amelyek lépésről lépésre segítik a kezdőket is a tojásírásban. Emellett a közismert szúdoku alapjain nyugvó, Hímestojás Négyzet nevű játék is megtalálható a honlapon.

Húsvéti programokkal készül a szentendrei skanzen is, amely online tartja meg népszerű húsvéti programsorozatát: az eredeti esemény fellépői és közreműködői, valamint a múzeum munkatársai kézműves foglalkozásokkal, mesékkel, locsolóvers-faragó versennyel várják az érdeklődőket az intézmény Facebook-oldalán. Szombattól hétfőig üzenetekkel, játékokkal, receptekkel is készülnek: többek között többféle ünnepi kalácskészítési módszerrel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint kiderül, hogyan kell tojást berzselni. Húsvéthétfőn a múzeum karantén locsolóvers-faragó versenyt hirdet és várja a látogatók kreatív ötleteit arra, hogyan lehet locsolkodni ebben a rendkívüli helyzetben.

Az ünnep alkalmából húsvéti szokásokhoz kapcsolódó tárgyakat, történeteket, múzeumi kutatásokat oszt meg online a Magyar Nemzeti Múzeum. A Pécsi Balett teljes előadásokat tesz ideiglenesen elérhetővé internetes oldalain, a Budapesti Fesztiválzenekar Johann Sebastian Bach Máté-passióját és Gustav Mahler 2. szimfóniáját teszi közzé, a Budapest Bábszínház pedig az egyik legkedveltebb előadásának, a Nyúl Péter gyerekeknek illetve 18 éven felülieknek ajánlott változatát sugározza szombaton a YouTube csatornáján.

Borítókép: Hímes tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban (fotó: MTI/Sóki Tamás)