Konyhatündérek dilemmája: ablakmosás vagy töltött bárány?

Válasszuk az egyszerű citromos sütemény repedezett eleganciáját

Évás ötletek a konyhában: Borbély Éva locsolóváró süteménnyel érkezett
A nagyhét a húsvétra hangolódás utolsó száz métere: a kereszténység legnagyobb ünnepére készülünk, de ez sohasem csupán lélekben történik, hiszen számos „földi” tennivalóval is jár. Mert azt láttuk édesanyánktól, nagymamánktól, hogy ilyenkor takarítanak, ablakot mosnak, tojást festenek, ajándékokról gondoskodnak, háromféle tésztát sütnek, nem utolsósorban ünnepi menüt varázsolnak az asztalra – többfogásosat, hogy aztán legyen mit mosogatniuk húsvétvasárnap. De vajon van-e idejük varázsolni a mai nőknek? Mit jelent ma a húsvéti készülődés? Erről beszélgetett néhány konyhatündér a Refo Caféban, biztosítva a fiatal édesanyákat, a munkával elhalmozott nőket: lehet ünnep a lelkünkben attól, hogy maszatos az ablak. Persze, néhány olyan gyors, elronthatatlan receptet is megosztottak, amellyel büszkén lehet locsolókat várni.

Húsvétra készülődve, néhány nappal ezelőtt a kolozsvári Refo Caféban jártunk, konyhatündérekkel találkoztunk, beszélgettünk az ünnepi készülődésről, a könnyen és gyorsan elkészíthető ételekről. Az eseményt megelőzően a 70 éves Kolozsvári Rádió reggeli Hangoló című műsorában is megfordultunk, ott Rácz Évával beszélgettünk arról, hogy milyen a húsvéti készülődés egy fiatal édesanya számára. Az ötletgazda, és egyben az esemény szervezője, Bárdócz Aranka, két kisfiú édesanyja arról mesélt, hogy milyen kihívásokkal kell szembesülnie egy nőnek, amikor a vállalkozói és anyai szerep között egyensúlyoz. 

A gyermek születése után nagyot fordul a világ a család körül, ekkor születnek meg valójában a szülők is, akiknek meg kell tanulniuk helyt állni új szerepkörükben. A család fókuszpontja megváltozik, újabb feladatköröket kell ellátni. Az együtt töltött idő még fontosabbá válik, és ezzel együtt az ünnepi asztal megterítése is szintet lép. Valamivel könnyebb dolguk van azoknak a fiatal édesanyáknak, akiknek már van némi tapasztalatuk a konyhában, de azt hiszem, nem állunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy a feszített élettempó, a gyermekneveléssel járó nehézségek minden új család életébe gördítenek kisebb-nagyobb akadályokat. Ezért gondoltuk azt, ne csupán az interneten, illetve a Kreatív Konyhatündérek Kifőzdéje közösségi médiás csoporton keresztül, hanem élőben is, néhány ötlettel, bátorítással segítsük a fiatal édesanyákat, a munkával elhalmozott nőket abban, hogy saját készítésű ételekkel, süteményekkel tudjanak ünnepelni. 

Lehet ünnep a lelkünkben attól, ha maszatos az ablak, játékok hevernek mindenütt vagy a sok munka mellett bevásárolni sem volt időnk, és bár hagyomány a töltött bárány elkészítése húsvétkor, nem dől össze a világ, amennyiben nem kerül az asztalra. Szerencsésebb egy különleges, de egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételt választani, hogy maradjon idő és energia örülni az ünnepnek. Ilyen ötleteket mutattunk be kedden délután a Refo Caféban, biztatva a jelenlévőket arra, hogy valóban könnyen elkészíthető ételekről van szó, és nem szükséges egy teljes stáb ahhoz, hogy a sokszor tévéműsorokban elhangzó ún. 30 perces receptek előkészületeit elvégezzék. Nekünk kell mindent odakészítenünk, kezdve az zöldségek megmosásától, takarításától a főzésen át az utólagos elpakolásig, ami a képeken sosem látszik, ezért jól jön, ha mindez belefér egy órába, vagy akár a gyermek alvási idejébe. 

Ez a finom, citromos, igazán tavaszias sütemény könnyen elkészíthető

Szó esett többek között arról is, hogy mennyire fontos a részletes recept leírása: míg a 16. században három sorban írtak le egy kétfogásos ebédet, napjainkban a könnyen terjedő, egyperces videók buzdítják sütésre, főzésre a fiatalokat, ha azonban nekifogunk a látottak alapján az étel elkészítéséhez, előfordulhat, hogy a részletes bemutatás, illetve tapasztalat hiányában rosszul sikerül majd, s az eredmény csalódást okoz. Az ablakon kidobott idő, energia és hozzávalók mellett az ilyen élmény elbátortalaníthat, s elveheti a kedvünket a főzéstől. 

Kóstolót is vittünk a beszélgetésre: a nálunk most már hagyományossá vált, a rendezvényre beharangozott répatorta mellé meglepetésként aprósüteményt is feltálaltunk, még akkor is, ha alig maradt idő az elkészítésre. Ez a finom, citromos, igazán tavaszias sütemény könnyen elkészíthető, kevés dolgunk van vele, csupán arra kell figyelni, hogy a tészta összegyúrása után néhány órát pihenjen a hűtőben. A formázásra pedig, ha sikerül az ifjú nemzedéket befogni, akkor ezzel a résszel is pillanatok alatt elkészülünk. Segítség nélkül valószínűleg tíz percet vesz igénybe.

Egyszerű, elronthatatlan, nagyon finom sütemény, amellyel büszkén lehet a locsolókat várni.

Hozzávalók: 

300 g liszt
1 ek. kukoricakeményítő
1 kk. szódabikarbóna
½ kk. só
150 g vaj
180 g cukor
1 nagy tojás
60 ml citromlé
1-2 citrom reszelt héja
1 kk. vaníliakivonat
2 csepp citromkivonat

A forgatáshoz:

3 ek. kristálycukor
120 g porcukor

Elkészítés: 

A lisztet, a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát és a sót összekeverem. Egy másik edényben a vajat a cukorral habosra kavarom, hozzáadom a tojást, a citromlevelet, a citrom reszelt héját és a vaníliát. Néhány perc alatt egybegyúrom a két tál tartalmát, majd legalább három órára a hűtőbe teszem. Ha a fagyasztóba helyezem, akkor elég csak 30-40 perc neki. A vajnak kell megszilárdulnia, hogy könnyedén tudjak golyókat formázni a masszából. 

Amennyiben lejárt a pihenési idő, apróbb golyókat készítek, előbb a kristály-, majd a porcukorba forgatom. Jobb, ha a dióméretnél apróbb golyókat gyúrok, mert akkor nem terülnek annyira szét, sütés után pedig szebb lesz a formájuk, és a porcukor is jobban megmarad rajtuk. 

A porcukrot ne sajnáljuk, bőségesen forgassuk bele, esetleg miután a sütőlapra vagy a tepsire kerülnek, a tetejére nyomkodjunk rá egy keveset, mert ez adja meg a sütemény szépségét, ünnepi hangulatát. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem úgy, hogy legalább négy centiméteres távolságot hagyok közöttük. Ezek után 180 fokon 12-13 perc alatt készre sütöm. 

Sütés közben a sütemények megnőnek, megrepedeznek, és pont ez a jó, mert a repedések adják meg a sütemény ünnepi eleganciáját. 

Sok piros tojást és locsolót kívánok!