Winkler Gyula: ne az ideológiák, hanem az emberek szolgálatában szülessenek az európai közpolitikák

Az erdélyi magyaroknak őshonos kisebbségként két dolog fontos: hogy legyen béke, és legyen visszatérés az európai közpolitikák szintjén, ezek ne az ideológiák szolgálatában, hanem az emberek szolgálatában szülessenek - jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ újrázni készülő EP-képviselője hétfőn Sepsiszentgyörgyön.

Az RMDSZ EP-listáját vezető politikus rámutatott: az RMDSZ nincs egyedül, amikor azt mondja, hogy változásra van szükség Brüsszelben, az Európai Unióban, de a nyugat-európai pártok másfajta változást, a magyarok által óhajtottnak a "szöges ellentétét" akarják. Az RMDSZ ellenben "vissza szeretne térni a gyökerekhez", amikor az európai közösség békeprojekt volt, nem állt az ideológiák szolgálatában - mondta.

Úgy vélte, az európai parlamenti többség "radikálisan, aktivista módon zöld lett", az atomerőművek bezárását, a belsőégésű motorok betiltását, a mezőgazdaság "zöldítését" tűzi ki célul. Míg Európa középső és keleti részén a gazdatüntetések, az ukrán gabonadömping miatti tiltakozás a jellemző, az emberek azt akarják, hogy az EU térjen vissza "a realitás talajára".

Hangsúlyozta: az új EP-többség június 9-én dől el, és fontos, hogy az őshonos etnikai kisebbségek képviselői jelen legyenek, és a többségi diskurzust árnyalva be tudjanak számolni a saját helyzetükről.

S ha nem érjük el az 5 százalékos bejutási küszöböt?

Winkler Gyula szerint ha az RMDSZ 34 év után "elbukna", nem érné el az ötszázalékos bejutási küszöböt a június 9-i EP-választáson, akkor "lejtős pálya" következne, mely már nagyon nehezen fordítható emelkedőre, holott az erdélyi magyarság számára fontos az ősszel eldőlő bukaresti képviselet.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat újrázni készülő elnöke Winkler Gyulát az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének az elnökeként is köszöntötte, és a székely-szórvány együttműködési programról beszélt, melynek célja, hogy a tömbmagyarság segítse a mélyszórványban élő közösségeket.

Winkler Gyula megköszönte a székelyföldi segítséget, aláhúzva, hogy ez a szórványbeliek számára feltöltődést, megerősítést jelent. Hozzátette: Háromszék "ereje" a szórványra is kisugárzik, és az ötszázalékos választási részvételt is elősegíti az EP-választáson. "Ti biztos, hogy győzni fogtok mindenhol, ahol jelölt van, viszont együtt kell győznünk az ötszázalékos országos küszöb eléréséhez" - mondta.

(Fotó: Winkler Gyula/Facebook)