A gazdák javára döntött az Európai Parlament

Megszavazta az Európai Parlament (EP) a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítéséről szóló új szabályokat: már idéntől nem vetik alá a környezetvédelmi ellenőrzéseknek és szankcióknak a 10 hektár alatti gazdaságokat. Ez a döntés a kisgazdák 65 százalékát érinti, köztük nagyon sok erdélyi gazda javát szolgálja.

„Ezért mondjuk, hogy ott kell lennünk az Európai Parlamentben, hogy legyen erőnk ehhez hasonló változtatásokat kiharcolni, hogy jó irányba változtassuk az uniót” – számolt be Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

„A KAP egyszerűsítésről szóló jogszabályt sürgősségi eljárással tárgyalta meg, és fogadta el az Európai Parlament, kevesebb, mint egy hónap alatt. Azt kell mondanunk, ez a gazdatüntetések eredményeképpen történt, hiszen az Európai Bizottság belátta, hogy a helyzet tarthatatlan, s a gazdákkal nem lehet kifizettetni a zöld átállás és a természetvédelem költségeit. A mostani helyzet is bizonyítja, hogy a többi területen elfogadott, téves, a valóságtól elrugaszkodott szabályt is vissza lehet hozni az Európai Parlamentbe, és meg lehet őket változtatni, kijavítva, ami hibás, helyretéve minden olyan túlzott döntést, amelyek nem állták ki a mindennapi élet próbáját" – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A KAP Strasbourgban megszavazott felülvizsgálata enyhíti a gazdákra nehezedő adminisztratív terheket, s rugalmassá teszi a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások (öko-kondicionalitások vagy GAEC) alkalmazását.

A KAP-kifizetések alapjául szolgáló kilenc ökológiai kondicionalitás közül hatot módosítottak, nagyobb rugalmasságot biztosítva a tagállamoknak a politika végrehajtásában. Többek között a kötelező talajborítás, a vetésforgó és a parlagon hagyott földekre vonatkozó szabályok alól mentesítik a gazdákat, és ez már 2024-től alkalmazható.