Wimbledon: drámai csaták

Wimbledon: drámai csaták
A wimbledoni teniszbajnokságon, az év harmadik Grand Slam versenyén a nyolcaddöntők sora drámai csatákat hozott. A britek több évtizedes átkot törtek meg, Simona Halep (a képen) pedig ismét a világelsőség küszöbére érkezett.

Amint röviden megírtuk, a magyar származású, brit színekben versenyző 26 éves Konta Johanna (7. a WTA világrangsorban) a francia Caroline Garciát legyőzve – 7:6 (3), 4:6, 6:4 – bejutott a legjobb nyolc közé. A tornán hatodik helyen kiemelt játékos 33 éves brit átkot tört meg, 1984 óta az első hazai negyeddöntős lesz. Legutóbb Jo Durie jutott saját közönsége előtt a nyolc közé.

A női világranglista jelenlegi második helyezettje, a 25 esztendős Simona Halep az egykori világelső fehérorosz Viktorija Azarenkát egy szoros és egy sima játszmában 7:6 (3), 6:2-vel búcsúztatta. A negyeddöntőbe jutásért Halep 275 000 angol fontot és 430 WTA pontot kap. A konstancai lány ellenfele a negyeddöntőben Konta Johanna, mérkőzésük lapzárta után ért véget.

Halep és Konta e negyeddöntős csata előtt 2–2-re álltak az egymás elleni mérkőzések tekintetében. Halep legutóbb 6:1, 6:3-ra nyert Mamaián, a Fed Cupban, viszont azelőtti két WTA-meccsét elveszítette: 3:6, 6:3, 5:7-re 2015-ben a kínai Vuhanban, és idén, 6:3, 7:6 (7), 2:6-ra Egyesült Államokban, Miamiban, a negyeddöntőben. 2014-ben, a budapesti Fed Cup-döntőben Halep 6:1, 6:4 arányban győzött.

Mivel Angelique Kerber szettelőnyt követően szenvedett vereséget (a torna első kiemeltjét a spanyol Garbine Muguruza Blanco győzte le 141 perces ütközetben 4:6, 6:4, 6:4-re), és búcsúzott a wimbledoni tornától, ezért a jövő héten elveszíti a világelsőségét. Ha a Halep–Konta meccsen a román lány győz, akkor ő vezeti majd a ranglistát (korábban erre a római finálé és a Roland Garros-i döntő előtt lehetett volna lehetősége, ha nyer), ha viszont veszít akkor a cseh Karolína Plískova ugrik az élre.

A férfiaknál sorozatban tizedszer jegyzik a legjobb nyolc között a világelső Andy Murray, miután a legjobb 16 között legyőzte Benoit Paire-t. A címvédő három szettben, 142 perc alatt nyert francia riválisa ellen. A közel egy órán át tartó első játszmában mindkét teniszező két-két alkalommal veszítette el saját adogatójátékát, majd a rövidítés a brit sikerét hozta. A folytatásban aztán egyre inkább érvényre jutott a világelső fölénye, aki helyenként látványos megoldásokkal késztette megadásra Paire-t. Murray Wimbledonban háromszor döntőt játszhatott, kétszer (2013, 2016) pedig megnyerte a tornát. A brit kiválóság ellenfele a negyeddöntőben az amerikai Sam Querrey lesz.

Murray és Konta sikere összegezve egy másik brit átok megtörését jelenti: 44 éve fordult elő utoljára, hogy a férfiak és a nők mezőnyében is volt brit versenyző a legjobb nyolc között. Legutóbb 1973-ban fordult elő, hogy a férfiaknál és a nőknél is volt angol versenyző a legjobb nyolc között. Akkor Roger Taylor és Virginia Wade volt a két játékos, aki eddig eljutott. Negyvennégy éve Taylor még a legendás svéd Björn Borgot is legyőzte a negyeddöntőben, de az elődöntőben a későbbi győztes csehszlovák Jan Kodes, már túl nagy falat volt számára. Wade számára viszont már a negyeddöntőbe jutás is hatalmas bravúr volt, ott aztán simán kiesett az ausztrál Evonne Goolagong ellenében. Négy évvel később aztán tornagyőzelemmel vigasztalódhatott a legrangosabb füves pályás versenyen.

Roger Federer könnyedén jutott be a negyeddöntőbe, a svájci klasszis – aki pályafutása során már hét alkalommal nyerte meg a wimbledoni tornát – a bolgár Grigor Dimitrov ellen győzött három szettben, 1 óra és 40 perc alatt a hétfői nyolcaddöntőben. A mérkőzésen végig irányító és magabiztos Federer idén még játszmát sem veszített Wimbledonban. Igaz, az első fordulóban az ukrán Alekszandr Dolgopolov már a második játszma közepén feladta ellene a küzdelmet, a svájci akkor már szettelőnyben volt. Federer 2003 óta csak egy alkalommal – 2013-ban – nem tudott bejutni legalább a nyolc közé. A győztesnek járó trófeát viszont 2012 óta nem emelhette magasba, azóta két vesztes döntője van: 2014-ben, majd 2015-ben is a szerb Novak Djokovicstól kapott ki.

Gilles Müller maratoni, ötszettes mérkőzésen búcsúztatta Rafael Nadalt. Müller – aki az első fordulóban Fucsovics Mártont múlta felül –, megnyerte az első két játszmát. Ezzel megszakította a spanyol remek szériáját: ezt megelőzően 28 szettet nyert sorozatban Grand Slam-tornákon. A kétszeres wimbledoni bajnok Nadal azonban egyenlíteni tudott, így döntő szettre került a sor. A két és negyed órás zárófelvonásban a luxemburgi játékos volt lépéselőnyben, és bár Nadal négy mérkőzéslabdát is hárított, végül Müller kerekedett felül a kilenc perc híján ötórás összecsapáson. A legjobb nyolc között a horvát Marin Csilics lesz Müller ellenfele.

Eddig nem közölt eredmények, nyolcaddöntő:

Férfiak: Murray (brit, 1.)–Paire (francia) 7:6 (1), 6:4, 6:4; Querrey (amerikai, 24.)–K. Anderson (dél-afrikai) 5:7, 7:6 (5), 6:3, 6:7 (11), 6:3; Federer (svájci, 3.)–Dimitrov (bolgár, 13.) 6:4, 6:2, 6:4; Berdych (cseh, 11.)–Thiem (osztrák, 8.) 6:3, 6:7 (1), 6:3, 3:6, 6:3; Müller (luxemburgi, 16.)–Nadal (spanyol, 4.) 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13; Raonic (kanadai, 6.)–A. Zverev (német, 10.) 4:6, 7:5, 4:6, 7:5, 6:1.A női negyeddöntő párosítása: Muguruza Blanco (spanyol, 14.)–Kuznyecova (orosz, 7.), Rybariková (szlovák)–Vandeweghe (amerikai, 24.), V. Williams (amerikai, 10.)–Ostapenko (lett, 13.), Konta (brit, 6.)–Halep (2.).

Babosék párosa a nyolcaddöntőben búcsúzott

Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova kettőse kikapott a női párosverseny hétfői nyolcaddöntőjében. Az orosz Szvjetlana Kuznyecova és a francia Kristina Mladenovic párosa elleni találkozó 123 percig tartott.

Az első játszmában Babosék 1:1-et követően kétszer bukták el saját adogatójátékukat, így 1:5 után részükről az első brék csak a szépségtapaszt jelentette. Az ellenfél 32 perc alatt szettelőnyhöz jutott.

A második játszmában 6:6-ig mindkét fél hozta szervajátékát. Baboséknak a hajrában két gémben összesen három bréklabdájuk volt ahhoz, hogy kiegyenlítsék szetthátrányukat, de a döntés végül a rövidítésre maradt, amelyben viszont jobbnak bizonyultak.

A második játszmával ellentétben a harmadik a brékekről szólt. Babosék háromszor bukták el a saját szervajátékukat, ellenfelük viszont csak kétszer, ez pedig döntőnek bizonyult.

Folytatja viszont a menetelést Monica Niculescu és a tajvani Hao-csing Csan, miután szetthátrányból talpra állva legyőzték a Beatriz Haddad Maia, Ana Konjuh (brazil, horvát) duót. A mérkőzés 118 percet tartott. A negyeddöntőbe jutás a román teniszező eddigi legjobb wimbledoni pároseredménye, egyben kiegyenlítette a Grand Slam-tornákon elért csúcsot is, amelyet a Roland Garroson (2010) és az Australian Open (2012) ért el. Niculescuék eddig eredménye 50 ezer angol fontot és 430 világranglistapontot ér, következő ellenfelük a CiCi Bellis, Marketa Vondrousova (amerikai, cseh) kettős lesz.

Eredmények, női páros, nyolcaddöntő: Kuznyecova, Mladenovic (orosz, francia)–Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 4.) 6:3, 6:7 (3), 6:3; Hao-csing Csan, Niculescu (tajvani, román, 9.)–Haddad Maia, Ana Konjuh (brazil, horvát) 6:7 (2), 6:3, 6:4.

Megbüntették a pénzdobáló oroszt és az unatkozó ausztrált

Pénzbüntetést kapott az orosz Danyiil Medvegyev a Nemzetközi Tenisz Szövetségtől, mert szerdai veresége után pénzt dobott a játékvezetőnek a wimbledoni teniszbajnokságon. A 21 éves játékos már a belga Ruben Bemelmans elleni meccs közben összeveszett a székbíróval. Mariana Alves ugyanis figyelmeztetésül levont tőle egy pontot, mire Medvegyev arra kérte a mérkőzés ellenőrét, hogy távolítsa el a játékvezetőt. A találkozó után kezet fogott a portugál bíróval, majd kivett a tárcájából néhány érmét, és felé dobta.

Az ITF 14 500 dolláros bírsággal sújtotta Medvegyevet, aki később elnézést kért tettéért. Az orosz teniszező nem először okozott botrányt egy meccsen: tavaly kizárták egy amerikai challenger-versenyről, mivel azzal gyanúsította meg a színes bőrű főbírót, hogy összejátszik szintén fekete ellenfelével.

Bernard Tomic ugyanakkor 15 ezer dolláros büntetést kapott a kiesése utáni sajtótájékoztatón tett kijelentéseiért, valamint sérülés színleléséért. Az ausztrál játékos kedden három sima szettben kikapott a német Mischa Zverevtől, majd közölte: „Unatkoztam a pályán, nem találtam motivációt. Mentálisan és fizikálisan sem álltam készen, és ápolást is csak azért kértem, hogy történjen valami.”

Tomicot már kétszer is kitették ideiglenesen hazája Davis-kupa csapatából renitens viselkedése miatt.