Halep ismét elszalasztotta a világelsőséget

Halep ismét elszalasztotta a világelsőséget
A világelső német Angelique Kerber és a második Simona Halep sem jutott elődöntőbe az Eastbourne-ben rendezett füvespályás tenisztorna női versenyében.

A korábbi esőzések miatt szinte minden játékosnak kétszer kellett pályára lépnie csütörtökön. Közülük Halep mellett az orosz Szvjetlána Kuznyecova járt a legrosszabbul, hiszen előbbi 4 óra 38 percet, utóbbi kicsit több mint négy órát töltött a pályán – az elődöntőbe egyiküknek sem sikerült bejutnia. Hozzájuk hasonlóan Kerbernek sem sikerült mindkét csütörtöki mérkőzését megnyernie, így ő is búcsúzott.

A konstancai lánynak elég lett volna legyőzni a dán Caroline Wozniackit a világelsőséghez, de hiába nyerte meg a fordulatos első szettet (2:5-ről 7:5-re), végül elbukta a meccset. (A 25 éves Halepnek a Roland Garros-i döntő megnyerésével lett volna az első esélye a világelsőségre, de meglepetésre elvesztette a finálét a lett Jelena Ostapenko ellenében.). A második játszmában 3:0-ra és 4:2-re is vezetett, 4:4-nél négy bréklabdát elszalasztott, és a 12. kiemelt dán fordítani tudott, s megnyerte a 114 percet tartó küzdelmet.

Halep 18 940 dolláros csekkel és 100 világranglistaponttal vigasztalódhat.

A legmagasabban kiemeltek közül a cseh Karolina Pliskova (3.) lesz ott az elődöntőben, amelybe rajta kívül a dán Caroline Wozniacki, a magyar származású Konta Johanna, valamint a hozzá hasonlóan brit Heather Watson jutott a legjobb négy közé.

Eddig nem közölt eredmények:

Férfiak (636 ezer euró összdíjazás), negyeddöntő: Gasquet (francia, 7.)–Isner (amerikai, 3.) 6:3, 6:2; Monfils (francia, 2.)–Tomic (ausztrál) 7:6 (4), 6:0; Medvegyev (orosz)–Johnson (amerikai, 4.) 6:3, 2:6, 6:3.

Nők (819 ezer dollár összdíjazás), nyolcaddöntő: Kerber (német, 1.)–Arruabarrena (spanyol) 6:2, 6:1; Ka. Plískova (cseh, 3.)–Su-aj Peng (kínai) 7:6 (3), 6:4; Konta (brit, 5.)–Ostapenko (lett, 10.) 7:5, 3:6, 6:4; Kuznyecova (orosz, 7.)–Mladenovic (francia, 9.) 6:4, 2:6, 6:3; Watson (brit)–Pavljucsenkova (orosz, 14.) 6:4, 6:3; Strycova (cseh)–Davis (amerikai) 7:5, 6:2. Negyeddöntő: Wozniacki (dán, 6.)–Halep 5:7, 6:4, 6:1; Konta–Kerber 6:3, 6:4; Ka. Plískova–Kuznyecova 6:7 (7), 6:2, 6:4; Watson–Strycova 6:1, 1:6, 6:4.Babosék elődöntősök

A harmadik helyen kiemelt Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova kettősének is két meccs jutott csütörtökön, de mind a két akadály sikerrel vették és bejutottak az elődöntőbe a vetélkedő női páros versenyében.

A magyar, cseh duó a 16 között a Csan Hao-Csing, Monica Niculescu alkotta párossal találkozott, s az első szettben előbb 2:2-nél, majd 5:3-nál is brékelni tudott, így viszonylag könnyedén került előnybe.  A második játszmában rögtön a legelső adogatójátékukat elveszítették Babosék, akik ezt követően csak futottak az eredmény után – két játszmalabdát ugyan hárítottak, ám a tajvani, román kettős 37 perc alatt egyenlített. A döntő rövidítésben viszont végig a magyar, cseh páros vezetett, s végül 1 óra 16 perc alatt továbbjutott.

Néhány órával később a negyeddöntőben az egyesben friss Roland Garros-bajnok Ostapenko és a párosban korábban Wimbledonban nyertes szlovén Katarina Srebotnik volt Babosék ellenfele, akik az első szett 6:2-es elvesztése után a másodikban hengereltek, s azt 6:0-ra nyerték meg. A döntő rövidítésre átmentették jó játékukat, öt fogadópontot is szereztek, így 1 óra 7 perc alatt bejutottak a legjobb négy közé.

A pénteki, lapzárta után végződött elődöntőben az ausztrál Ashleigh Barty, Casey DellAcqua duó volt az ellenfelük.

Eredmények, női páros, nyolcaddöntő (a torna honlapja alapján): Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 3.)–Csan Hao-Csing, Niculescu (tajvani, román) 6:3, 4:6, 10–6. Negyeddöntő: Babos, Hlavackova–Ostapenko, Srebotnik (lett, szlovén) 2:6, 6:0, 10–5.

Wimbledon: következik a főtábla

Babos Tímea az ötödik helyen kiemelt dán Caroline Wozniacki, Fucsovics Márton pedig a 16-ként rangsorolt luxemburgi Gilles Müller ellen játssza első mérkőzését egyesben a hétfőn kezdődő wimbledoni nyílt teniszbajnokságon.

A füves pályás Grand Slam-tornán pénteken készítették el a sorsolást, és – a viadal honlapja alapján – egyik magyar játékosnak sem volt szerencséje.
A 26 éves Wozniacki korábban vezette a világranglistát, jelenleg a hatodik helyen áll – Babos a 42. A magyar játékos honlapja szerint a rivális eddig 25 WTA-versenyt nyert egyesben, 2009-ben és 2014-ben döntős volt a US Openen. Wimbledonban 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2014-ben és 2015-ben is bejutott a 16 közé, tavaly viszont az első fordulóban búcsúzott Kuznyecova ellenében. Wozniacki idén döntős volt Dohában, Dubajban és Miamiban, az Australian Openen a 3. fordulóig, a Roland Garroson pedig a negyeddöntőig jutott.

Az észak-angliai Ilkleyben rendezett múlt heti tornát megnyerő, és ezzel szabadkártyához jutó Fucsovics Márton vetélytársa a 34 éves Müller lesz a 64 közé jutásért. A rivális jelenleg a 26. a világranglistán – Fucsovics a 107. –, és pályafutása során két tornát nyert, mindkettőt idén, előbb Sydney városában, majd a hollandiai ’s-Hertogenboschban, utóbbit füvön.

Babos Tímea párosban is érdekelt lesz Wimbledonban, a cseh Andrea Hlavackovával alkotott duójukat a negyedik helyen emelték ki.

A román versenyzőket illetően Simona Halep második kiemelt, és első ellenfele a selejtezőkből érkezik. A konstancai az idei és 2015-ös Roland Garros-döntő mellett utóbbi esztendőben elődöntőig menetelt Wimbledonban, tavaly pedig negyeddöntőig jutott. Ha érvényesítik a papírformát, akkor Halep a nyolcaddöntőben az orosz Jelena Vesznyinával, a negyeddöntőben pedig Kontával futhat össze (utóbbi elsőként tajvani ellenfelet, Szu-vej Hsziét kapta).

Az első fordulóban a 29 esztendős Monica Niculescu (51. a világranglistán) az egy évvel fiatalabb szlovák Magdalena Rybarikovával (85.) játszik. Eddigi hat mérkőzésük közül Niculescu négyet nyert meg, kettőt éppen a londoni Grand Slam-vetélkedőn 2007-ben a selejtezőben, egy évre rá pedig az első körben.

Sorana Cârstea (27 éves, 62. a WTA-rangsorban) már az első körben nehéz feladat előtt áll, hiszen a két esztendővel fiatalabb holland Kiki Bertens ellen lép pályára (24.) – ez még akkor is igaz, ha eddig három meccsük a román lány győzelmével ért véget, legutóbb tavaly az ausztriai Linzben.

A 26 éves Irina-Camelia Begunak (69.) a házigazdák képviselője, a brit Naomi Broady (27 éves, 108. a világrangsorban) jutott, míg a Grand Slam-főtáblán debütáló Ana Bogdan (24 éves, 114.) a kínai Jing-jing Tuan (27 éves, 64.) ellen lép pályára.

A világelső Kerbernek Halephez hasonlóan meg kell várnia a selejtezősorozat végét, hogy kiderüljön ki az első ellenfele. A magyar származású, svájci színekben versenyző Bacsinszky Tímea a tavalyi riói olimpiai bajnok Costa Rica-i Monica Puiggal játszik.

A férfiak mezőnyében Marius Copil (85.) életében először Grand Slamen alanyi jogon főtáblás, a 26 éves teniszező az első fordulóban szintén selejtezős ellenféllel játszik. Ha túljut az első akadályon, az aradi teniszező az Andreas Haider-Maurer (osztrák)–Roberto Bautista Agut (spanyol, 18.) párharc győztesével játszik.

Az év harmadik Grand Slam-viadalán, amelyet az All England Clubban rendeznek, a világelső és címvédő skót Andy Murray selejtezőssel kezd, a szerb Novak Djokovics a szlovák Martin Klizannal játszik, a fogadóirodáknál a legesélyesebbnek tartott, hétszeres wimbledoni bajnok svájci Roger Federer az ukrán Aleksandr Dolgopolov jr. ellen lép pályára, a nagy négyes negyedik tagja, a spanyol Rafael Nadal pedig az ausztrál John Millman ellen kezd – utóbbi 2015 óta nem játszott Londonban.