Vízválasztó lesz a jövő év a bankszektor számára

Vízválasztó lesz a jövő év a bankszektor számára
Annak ellenére, hogy a világjárvány hatása már az év elejétől éreztette a hatását, hiszen változtak a gazdasági és lakossági igények egyaránt, az OTP Bank Románia nem torpant meg, és folytatja a beruházásokat, tovább fejleszti digitális szolgáltatásait, sőt, további munkatársakkal bővítette és bővíti csapatát – hangzott el azon az online tájékoztatón, amelyen a bank romániai igazgatója ismertette az intézmény eredményeit és beszámolt terveikről.

Ú. I.

Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, minden tekintetben alkalmazkodtak a hatósági előírásokhoz a járványügyi szabályok tekintetében, tehát mind az alkalmazottak, mind az ügyfelek védelméről, biztonságáról gondoskodtak. Elmondható, hogy nőtt az összes bevételük (az előző év azonos időszakához képest 11%-kal), de nőttek a költségeik is, ide tudhatók be a jelentős digitalizációs fejlesztéssel járó kiadások, a munkaerőköltségek növekedése is. Fatér Gyula kiemelte, hogy idén 200 új alkalmazottal bővült az OTP Bank Románia csapata (ebből 50-en a magyar nyelvet is beszélik), és a terveik szerint 2021-ben további munkatársakat alkalmaznak majd, akik közül legalább 23 magyarul is beszélő személy lesz.

A bank eredményeiről szólva elhangzott, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest 16%-kal nőtt a teljesítő hitelek volumene, amelyhez hozzájárult a lakáshitelek iránti érdeklődés növekedése, valamint az állam IMM Invest programján keresztül finanszírozott kis és közepes vállalati hitelek 10%-os növekedése. Az év első negyedére jellemző dinamikus növekedés lelassult a gazdaság április-májusi leállásakor, de júniusban újra fellendülést lehetett jegyezni. Ellenben 2019 első kilenc hónapjához mérten, idén az ingatlanhitelek 9%-kal, a fogyasztási hitelek 21%-kal csökkentek.

Fatér Gyula elmondta azt is, hogy eddig nem tapasztaltak nagy problémákat az ügyfeleik fizetési képességeit illetően, de szerinte 2021 lesz a vízválasztó a bankszektor számára, amikor lejár a moratórium a cégek esetében, és kiderül, fizetőképesek lesznek-e vagy sem.

Az OTP Bank Románia 2020-as eredményeit illetően: a bank háromnegyed éves nettó nyeresége 39 millió lej, a hitelek volumene 14%-kal, a betétek állománya pedig 19%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Habár az idei év nehéz volt és a jövő év még nehezebben ígérkezik, az igazgató hangsúlyozta, hogy nem írják át semmilyen tervüket, továbbra is a bank piaci részesedésének megduplázása a cél, a 2019-ben elkezdett Apollo nevű növekedési projekt keretén belül: tehát 4 éven belül, 2024-ig az 5%-os piaci részesedés elérése a célkitűzés.

Fatér Gyula arról is beszélt, hogy mivel a jelenlegi helyzetben az ügyfelek nagy része telefonon vagy írásban keresi fel a bankot, szeptember közepétől egy öt tagból álló sepsiszentgyörgyi csapat biztosítja a magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálatot, 3 váltásban: hétfőtől péntekig reggel 8.30-tól este 9 óráig. Már 5200 hívást fogadtak, amelyből 600 magyar nyelven folyt.

Igyekeznek alkalmazkodni továbbá a piaci elvárásokhoz is, ezért folytatják a digitalizálási projektjeiket. Ilyen a LeZero bankcsomag, amely teljesen elérhető online is, tehát megnyitható és igénybe vehető a bankfiókba látogatás nélkül.  

Idén is tervezték, hogy támogassanak fontos, magyar közösségi eseményeket (Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Nagybányán, Temesváron), de ezek a járványügyi intézkedések miatt elmaradtak. Támogatták a koronavírus-járvány alatt a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat (250 000 lej) és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat (175 000 lej), az adományokat az intézmények a járvány elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen berendezések és fogyóanyagok vásárlására fordították.

Az OTP Csoport idén ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, romániai leányvállalata 16 éve van jelen a helyi piacon, ahol a kilencedik bank a rangsorban. A csoport mára a közép-kelet-európai piac domináns szereplőjévé vált, európai szinten is fontos bankcsoportnak tekintik, tevékenysége során nagy hangsúlyt fektet az innovációra, a stabil növekedésre és az integrált pénzügyi szolgáltatások nyújtására.