Feljelentette az ANI Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert

Feljelentette az ANI Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert
A legfelsőbb bírósági ügyészséghez fordult a bukaresti feddhetetlenségi ügynökség (ANI) Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ügyében, akit hivatali visszaéléssel gyanúsít - közölte pénteken az ANI.

A választott köztisztviselők feddhetetlenségét vizsgáló hatóság azt írja, arra utaló "jeleket" talált, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa visszaélt polgármesteri hatáskörével, amikor egy céggel szerződést kötött. Ennek munkapontja ugyanis ugyanazon a címen van, amely korábban a politikus társtulajdonában lévő vállalkozás birtokában volt, így az ANI szerint a megállapodás számára is hasznot eredményezhetett.

Sepsiszentgyörgy polgármestere az Agerpres megkeresésére reagált a feljelentésre.

„Megdöbbenéssel olvastam az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség mai sajtóközleményét, amelyből megtudtam, hogy feljelentést tett ellenem az ügyészségen egy esetleges bűncselekmény gyanúja miatt. A feljelentés tudtommal nem jelent egyben vádemelést vagy a büntetőeljárás megkezdését, és csupán néhány, úgynevezett „nyomra” támaszkodik. Várom az ügyészség válaszát, hogy lehetőségünk legyen mielőbb tisztázni ezt a helyzetet” - jelentette ki Antal Árpád.

Hozzátette, hogy az ANI a 2020-as önkormányzati választások kampányidőszakában benyújtott feljelentés nyomán indította meg az eljárást, miután egy mind ez idáig ismeretlen személy jogtalanul felhasználta a polgármester egyik kollégájának személyazonosságát, így téve feljelentést az elöljáró ellen. „A kolléga maga is feljelentést tett, és hivatalosan közölte, hogy személyazonosságát jogtalanul használták fel” - szögezte le Antal Árpád.

A polgármester arról is beszámolt, hogy az ANI által kért összes dokumentumot időben átnyújtotta a hatóságnak még az idei év elején.

„Ezekből is kiderül, hogy én nem vettem részt a döntéshozatalban, nem állítottam ki semmilyen közigazgatási okiratot, nem kötöttem jogi szerződést, és nem adtam ki rendeletet, azaz ebben az ügyben nem írtam alá a szerződéseket. Meglepő számomra, hogy az ANI figyelmen kívül hagyja az általam benyújtott bizonyítékokat, és feljelentést tesz az ügyészségnél egy ellopott személyazonosság felhasználásán alapuló panasz nyomán. Biztos vagyok benne, hogy sikerül tisztázni a helyzetet az ügyészségen” - írta.

Antal Árpád felidézte, hogy hasonlót már átélt 2016-ban, amikor szintén a helyhatósági választások előtt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított eljárást ellene. Három év után az ügyet vádemelés nélkül lezárták. A polgármester kijelentette, teljesen nyugodt, és biztos benne, hogy tisztázódik a helyzete, ha olyan ügyész elé kerül, aki az igazságot akarja megtudni.