Nem az RMDSZ alpolgármesterét választották Nagybánya ügyvivő polgármesterévé

Pap Zsolt István továbbra is alpolgármester marad

Nem az RMDSZ alpolgármesterét választották Nagybánya ügyvivő polgármesterévé
Ioan Doru Dâncuș alpolgármester lett Nagybánya ideiglenes polgármestere, miután Pap Zsolt István RMDSZ-es alpolgármester nem kapott elegendő támogató szavazatot az erdélyi város képviselő-testületének hétfői rendkívüli ülésén.

A máramarosi megyeszékhelyen titkos szavazással döntöttek az önkormányzati képviselők arról, hogy ki veszi át a polgármesteri hatásköröket a várhatóan 2024 szeptemberében tartandó önkormányzati választásokig.

Azért kellett ügyvivő polgármestert választani, mivel az eddigi elöljárót, Cătălin Cherecheșt november 24-én csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Kolozsvári Ítélőtábla. Az aznap külföldre szökő Cherecheșt négy napra rá Augsburgban vették őrizetbe a német rendőrök. A Máramaros megyei prefektúra november 29-én döntött polgármester mandátumának megszüntetéséről.

A képviselő-testület ülése előtt hétfőn a jogi szakbizottság is ülésezett, és elfogadta, hogy a korábban - egy 2020-as önkormányzati döntéssel - Cătălin Cherecheș helyettesévé kinevezett Ioan Doru Dancus helyét a másik alpolgármester, az RMDSZ-es Pap Zsolt István vegye át. A határozattervezetet az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR), és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egy-egy képviselője kezdeményezte.

A képviselő-testület ezt követő ülésén a 23 önkormányzati képviselőből 15 volt jelen, a Koalíció Máramarosért szövetség - amelynek színeiben Cherecheș és Dâncuș is mandátumot nyert - tanácsosai távol maradtak. A titkos szavazáson a határozattervezet tíz támogató és öt elutasító szavazatot kapott, elfogadásához 12 támogató szavazatra lett volna szükség.

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke, nagybányai önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta: az átszavazások miatt nem sikerült megszerezni a szükséges 12 szavazatot, de az RMDSZ-t támogató tíz voks is "jó jel".

"Ez nem a mi játékunk, nem mi találtuk ki, hogy leváltsuk a jelenlegi ideiglenes polgármestert, nem mi javasoltuk magunkat, de ha már így történt, helyt álltunk. És helyt is állt volna Pap Zsolt István alpolgármester, ahogy eddig is mindig helyt állt a város vezetésében. És bizonyára sokkal nagyobb stabilitást tudott volna kieszközölni, mint a jelenlegi helyzet, amikor folytatódik a régi rendszer" - mondta Pintér.

Hangsúlyozta, az RMDSZ fő prioritása az volt, hogy létrejöjjön egy stabil többség, és megtartsa az alpolgármesteri tisztséget, és utóbbi meg is valósult. "De a harc még hosszú lesz" - összegzett a megyei elnök a Cherecheș által hátrahagyott nehéz anyagi helyzetre utalva.

Mint mondta, a román pártok politikai játszmái miatt nem jött létre stabil többség, amely könnyen tudná menedzselni a nehézségeket. Felhívta a figyelmet, hogy a képviselők egy része már nem abban a pártban politizál, amelynek színében 2020-ban mandátumot szerzett.

A 23 tagú testületben az RMDSZ-nek két képviselője van: Pintér Zsolt és a 2020-ban alpolgármesterré választott Pap Zsolt István. Utóbbit tavaly szeptemberben Cătălin Cherecheș megfosztotta alpolgármesteri hatásköreitől, mivel szerinte engedélyezte a gesztenyefesztiválon jelen lévő székelyföldi árusok "kürtőskalács" feliratát. A polgármester a magyar feliratokat román zászlóval takarta le.

Az RMDSZ-es tisztségviselő ennek ellenére továbbra is ellátja alpolgármesteri teendőit, és ígérete szerint a továbbiakban is ezt teszi majd.

A helyi sajtó szerint a kezdeményezők azért is akartak másik helyettest a Cherecheș "jobbkezének" tartott, "hadnagyaként" emlegetett Ioan Doru Dâncuș helyébe, mivel okirathamisítás vádjával ügyészségi eljárás zajlik ellene. Pártja, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) tett feljelentést ellene, mivel - állítása szerint - Dâncuș elnökeként írt alá okiratokat azután, hogy kizárták a pártból, mert évekig nem fizette a tagdíjat.

Dâncuș valótlannak nevezte a vádat, és több pert indított a párt ellen, így a bíróság döntéséig megtarthatja mandátumát.

Máramaros megye 108 ezer lakosú székhelyén a legutóbbi, 2022-es népszámlálás szerint 8713-an vallották magukat magyarnak. A városnak 1996 óta mindig volt RMDSZ-es alpolgármestere, Pap Zsolt István 2020-ban nyerte el a tisztséget.