Vitézkötés és krinolin: romániai mozikörútra indul a Hadik című történelmi kalandfilm

Vitézkötés és krinolin: romániai mozikörútra indul a Hadik című történelmi kalandfilm
Alig egy héttel a magyarországi moziforgalmazás kezdete után magyar film debütál Erdély-szerte is a nemzeti ünnep alkalmával: a Hadik című történelmi kalandfilm március 17-én kerül a romániai mozikba (a kolozsvári Győzelem moziban március 24-től vetítik). A megtörtént eseményeket feldolgozó játékfilm igazi vitézkötéses-krinolinos hőstörténet, parádés szereposztással és izgalmas csatajelenetekkel – derül ki a Filmtett Egyesület közleményéből.

Mint írják, a sodró kalandfilm története nagyszabású valós – mégis kevésbé ismert – eseményeket dolgoz fel: Hadik András huszárcsapatának merész berlini portyájáról mesél korhű jelmezekkel, sztárparádéval és látványos akciójelenetekkel.

1757-ben járunk. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba – fogalmaz a közlemény.

A film romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület, a Hadikot eredeti magyar nyelven, román feliratozással, 12-es korhatár-besorolás mellett lehet megtekinteni a következő vetítési rend szerint:

Kolozsvár, Győzelem mozi – március 24-től;

varosnapokHirdetés

Csíkszereda, Csíki Mozi – március 24-től;

Nagyvárad, Cinema Palace – március 17-től;

Marosvásárhely, Cineplexx – március 17-től;

Szatmárnémeti, Cineplexx és Cinema One – március 17-től;

Sepsiszentgyörgy, Cityplex – március 17-től;

Maroshévíz, Cinema Calimani 3D – március 24-től;

Beszterce, Dacia mozi – március 17-től;

Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház – március 24-én (egyszeri vetítés).

A filmet Szikora János rendezte Kis-Szabó Márk forgatókönyve alapján, producere Nagy Endre, operatőre Győri Márk, vágója Barsi Béla és Hack Júlia, zenéjét Gulya Róbert szerezte. A legfontosabb szerepekben Trill Zsolt, Szabó Győző, Molnár Áron, Szalma Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Horváth Lili, László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán, Julia Jakubowska, Gáspár Sándor, Forgács Péter, Derzsi János és Tordy Géza látható.

Fotók: Jelenetek a Hadik című filmből. Forrás: Facebook/Hadik