Jövő héttől Erdélyben is lesz Magyarázat mindenre

Jövő héttől Erdélyben is lesz Magyarázat mindenre
Két premier előtti vetítésen mutatkozik be Kolozsváron a Magyarázat mindenre. Reisz Gábor Velencében díjazott harmadik nagyjátékfilmjét október 27-étől vetítik a romániai mozik.

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Erről szól Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, amelyet az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíjával tüntetett ki a nemzetközi zsűri. A film forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írta, producere Berkes Júlia, fontosabb szerepeit Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza és Kizlinger Lilla játssza. A Magyarázat mindenre romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület.

A filmet október 24-én és 25-én, kedden és szerdán közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen lehet megnézni a kolozsvári Győzelem moziban. Mindkét vetítésen jelen lesz a film rendezője, Reisz Gábor, egyik hangmestere, Balogh Péter, valamint Hatházi Rebeka, akinek ez az első nagyjátékfilmes szerepe.

A két díszvetítést követően, október 27-étől rendszeresen játssza a filmet a kolozsvári Győzelem mozi és a Művész mozi is, de Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Temesváron, Bukarestben, Nagyszebenben, Brassóban, Aradon is meg lehet majd nézni, továbbá a Magyarázat mindenre lesz a marosvásárhelyi AlterNative Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál zárófilmje.