Tordai irodalomtanár történetéből készít filmet Moldovai Katalin

Tordai irodalomtanár történetéből készít filmet Moldovai Katalin
Valós események ihlették Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét, amelynek főbb szerepeiben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes látható. Egy tordai irodalomtanárt 2017-ben meghurcoltak, mert a Teljes napfogyatkozás című, Verlaine és Rimbaud életéről szóló, homoszexualitást ábrázoló filmet ajánlotta tanítványainak. Ebből az esetből inspirálódott a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában támogatást nyert Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő – közölte a produkció kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-el.

Ana (Krasznahorkai Ágnes), a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szülő, Ákos (Bölönyi Zsolt) feljelenti az órán kisegítőfilmként ajánlott Teljes napfogyatkozás című alkotás miatt, amely Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlannak tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor (Sándor Soma) kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

„Ahogy a film képkockáin lassan kibontakozik előttünk Ana élete, egyre könnyebben tudunk azonosulni vele: testközelből láthatjuk, hogy igyekszik sikeresen teljesíteni a munkájában, ellavírozni a kollégái között kialakult érzékeny viszonyrendszerek mentén, a magunkénak érezhetjük családi és a párkapcsolati nehézségeit is. (…) A filmben Anát lelkiismeretes, diákközpontú pedagógusnak ismerhetjük meg, aki szeretne segíteni a diákjainak, hogy kibontakoztathassák a tehetségüket” – írják a film hivatalos Facebook-oldalán.

Az eredeti történetből írt alkotás a tanári lét nagy kérdései köré épül, de a hatalom és az elnyomás természete is a film témái között szerepel. A film nagy részét tavalyelőtt nyáron forgatták Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban. A 32 napos forgatáshoz a rendező és Tábori András operatőr olyan kisvárosias helyszínt kerestek, ahol van még fel nem újított, impozáns iskolaépület, amely jól illeszkedik a filmet meghatározó különleges színpalettához. Jelenleg a film utómunkálatai zajlanak, a premier dátumáról még nincsenek információk.

A filmet Moldovai Katalin rendezi saját, Palócz Zitával közösen jegyzett forgatókönyvéből, producerei Kovács Attila Béla, Muhi András és Moldovai Katalin. Az operatőr Tábori András, a vágó Soltész Orsolya. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Magma Cinema produkciójában készül.

Borítókép: Ana szerepében Krasznahorkai Ágnest láthatjuk az Elfogy a levegő képkockáin. Fotó forrása: Facebook/Elfogy a levegő