Vilmányi Benett szemével: Látom, amit látsz

Vilmányi Benett szemével: Látom, amit látsz
Júniusban, a Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatják be a Filmintézet Inkubátor programjában készült Látom, amit látsz című romantikus filmet, Szabó Mátyás rendező első játékfilmjét.

A közönség először június 8-án Veszprémben láthatja a két fiatal nem mindennapi egymásra találásának történetét elmesélő filmet Vilmányi Benett, Hartai Petra, Nagy Mari, Lukáts Andor és Lestyán Attila főszereplésével – közölte a Nemzeti Filmintézet.

Szabó Mátyás rendező első játékfilmjének főhőse Ábel (Vilmányi Benett), a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, és elkezdi használni speciális képességét (szubjektálni kezd), az elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így megtalálni őket. Munkája körül forog az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel oszt meg. A professzor kényszerű távolléte alatt viszont hibát vét: rácsatlakozik az egykori elveszett gyermekből felnőtt nővé vált Vera (Hartai Petra) látására, akinek a szemén keresztül elkezdi másként szemlélni a világot. A két sebzett fiatal közt különös kapcsolat alakul ki…

A hamisítatlan kelet-európai közegbe ágyazott szerelmi történet alkotócsapata a látványteremtésben, a karakterek kitalálásában és a sorsuk alakulásában toposzoktól és korábbi műfaji mintáktól független, saját utat választott. Ennek részeként a csalódott, zárkózott Verát megformáló Hartai Petra semmiképp sem a tökéletes álomnőt alakítja. Hasonlóképp az életét a szubjektálás köré építő Ábelt játszó Vilmányi Benetthez, aki a magának való, kívülálló hős alakjában szintén nem a megszokott romantikus férfitípust testesítette meg a kamerák előtt.

A film rendezője, Szabó Mátyás a Határ című vizsgafilmjével debütált a Karlovy Vary-i filmfesztiválon 2015-ben. Legutóbbi, Jövetel című kisfilmjében az 1990-es években tomboló ufóláz közben egymásra találó férfi és nő románcát dolgozta fel.

A Látom, amit látsz forgatókönyve a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint együttműködésének eredménye, az operatőr M. Deák Kristóf volt (FOMO), a látványtervező Töröcsik Ambrus (Senki szigete), a jelmezek Kasza Emese munkáját dicsérik (Mei Kawai, ReCirquel), a zenei világot Keresztes Gábor alkotta meg (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), vezető producerek: Iványi Petra (FOMO) és Major István (Szia, Életem!, Liza, a rókatündér).

(Borítókép: Vera/Hartai Petra és Ábel/Vilmányi Benett FACEBOOK)