Lefkovicsék gyászolnak – befejeződött Breier Ádám első egész estés filmjének forgatása

Lefkovicsék gyászolnak – befejeződött Breier Ádám első egész estés filmjének forgatása
Véget ért Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című első egész estés filmjének forgatása: a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készülő alkotáshoz a stáb Izraelben is vett fel jeleneteket – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel. Az NFI Inkubátor Programjának támogatásával létrejövő film a tervek szerint 2024 tavaszán látható a magyarországi mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Mint írják, a cselekmény szerint Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének váratlan halálakor az időközben Izraelben vallásossá vált Iván úgy dönt, hogy beköltözve Tamás lakásába a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát ül. A két férfi esélyt kap, hogy az együtt töltött, kalandokkal és konfliktusokkal teli hét során, szembenézve saját és egymás hibáival, talán kibéküljenek.

A közleményben idézik Felszeghy Ádám producert, aki kiemelte: izgalmas volt látni a színészek átalakulását karaktereikké, és azt, ahogy Breier Ádám rendező az univerzális történet köré felépítette a zsidó vallási rituálék és a magyar hétköznapok keresztmetszetének egyedi világát.

„Szabó Kimmel Tamás elsőre szinte felismerhetetlen az ortodox zsidó »tékozló fiú« szerepében, Bezerédi Zoltán pedig hitelesen hozza a mindenben kételkedő, házsártos, egyszerre kiábrándult és mégis ambíciókkal fűtött idősödő bokszedzőt” – mondta Felszeghy Ádám producer, akinek korábbi munkái között van a Szarajevóban és Tallinnban is bemutatott Affrikáta és a jelenleg a magyarországi mozikban műsoron lévő Az első kettő.

A Lefkovicsék gyászolnak nagyobb részét már tavaly augusztusban leforgatták, nemrégiben pedig pótforgatáson a még hiányzó jeleneteket vették fel.

Iván feleségét Tamar Amit Joseph izraeli színésznő játssza, akit a nézők A másik út (Unortodox) című Netflix-sorozatból ismerhetnek. A vele forgatott részeket autentikus környezetben, Izraelben vették fel az alkotók.

varosnapokHirdetés

Mint kiemelik, Magyarországon is készültek még felvételek, és komoly kihívást jelentett a stábnak, hogy a színészek pont úgy fessenek, mint a korábban rögzített képeken. Különösen nehéz volt ez a fejlődésben lévő gyerek esetében: a film harmadik főszerepét, az utazásra édesapjával tartó kisfiút ugyanis Leo Gagel alakítja, akinek elkezdtek kiesni a tejfogai, így még fogorvost is be kellett vonni az előkészületek során – írják a közleményben.

„Nagyon kemény huszonnégy nap volt a forgatás, de azt gondolom, hogy a közönség mindebből semmit sem fog érzékelni, és a hiteles emberi történet, amiről a film mesél, pozitív üzenettel bocsátja majd útjára a nézőt” – mondta Felszeghy Ádám. A producer hozzátette: a pótforgatást rengeteg szakmai konzultáció előzte meg, amely során kikristályosodott számukra, mivel tudnák még teljesebbé tenni a filmélményt.

Az első egész estés moziját rendező Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen írt forgatókönyve az Inkubátor Programban nyert támogatást. Breier Ádám korábban rövidfilmeket és olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Havanna, csak oda (2016) és A báró hazatér (2018).

A Lefkovicsék gyászolnak operatőre a Szürke senkik, a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva képeiért is felelős Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez. A film az NFI támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készül, producerei Felszeghy Ádám mellett Kázmér Miklós és Ausztrics Andrea, executive producere pedig Sümeghy Claudia (JUNO11 Pictures).

Borítókép: Jelenet a Lefkovicsék gyászolnak című filmből. Fotó forrása: a film hivatalos Facebook-oldala