Veszélyhelyzetben a kereskedelem, a szolgáltatások és építkezések

Sorra zárnak be és jelentenek csődöt a cégek

Veszélyhelyzetben a kereskedelem, a szolgáltatások és építkezések
Annak ellenére, hogy néhány hónapja már lemondtak a hatóságok a világjárvány idején bevezetett korlátozásokról, a gazdaság még nem tért magához, sőt: újabban az energia árának mondhatni ellenőrizetlen és korlátlan növelése sodorja veszélybe a vállalkozásokat.

Ha csak Kolozsvár belvárosát nézzük, nem egy vendéglőt, boltot láthatunk bezárva, elhanyagolva, éppenséggel kiürítve, némelyik ablakán feltüntetve a “bérbe adó” felirat – de az is már hosszú hónapok óta. A statisztikai adatok szerint az év első két hónapjában 20 százalékkal több céget számoltak fel, oszlattak fel, függesztették fel a tevékenységüket vagy nyilvánították fizetésképtelenné, mint egy évvel korábban hasonló időszakban.

Idén január-február folyamán közel 20 ezer vállalkozás zárt be (ami az elmúlt év hasonló időszakához mérten 20 százalékkal több), az előrejelzések ezen a téren pedig negatív rekordot jósolnak az elmúlt 3 év tekintetében. A legnagyobb gazdasági nehézségekkel a kereskedelemben, a szolgáltatásokban és az építő- valamint feldolgozóiparban dolgozók és vállalkozók szembesülnek. A két év világjárvány nagyon megviselte a cégeket, jelenleg pedig egyre növekvő inflációval, a villamosenergia és gáz árának folyamatos növelésével kell szembesülniük, ami további áldozatokat követel majd a gazdaságban – figyelmeztetnek a szakemberek. Egyre rosszabb lesz a helyzet a termelésben is, ami az egész gazdaságra ki fog hatni. A statisztikai adatok szerint a legtöbb “áldozat” a kereskedelemben, a vendéglátásban (az úgynevezett HORECA-ágazatban) és építkezésben volt: több mint 1500 céget feloszlattak az év első két hónapjában, ami 30 százalékkal haladja meg a 2021-es év hasonló időszakát; 250 cég fizetésképtelenséget jelentett, 3 ezernél több vállalkozást töröltek, és 745 felfüggesztette a tevékenységét. Az országban főleg Bukarest, Ilfov, Konstanca, Kolozs, Prahova és Temes megyékben volt a legnehezebb a helyzet ebből a szempontból. Az építkezés területén 480 céget feloszlattak, 183 vált fizetésképtelenné, 1030-at töröltek a nyilvántartásból, 160 pedig kénytelen volt leállítani a munkát.

Egyes gazdasági szakemberek a legnagyobb problémát a termelés leállásában látják sok területen, hiszen a nagy energiaárak miatt például kenyérgyárak, bútorgyárak, egyes ipari egységek, mezőgazdasági üzemek (melegházak, állatfarmok, feldolgozó műhelyek) kénytelenek beszüntetni a tevékenységüket. Ismert tény, hogy az ország gazdaságát a fogyasztás is nagymértékben segítette, azonban az árdrágulás miatt most ez is visszaesett.

A csökkenő fogyasztást illetve eladást elsősorban a kereskedelemben érzik meg, innentől azonban egész láncreakció fog elindulni, amely majd érinti a gazdaság minden területét, az élelmiszeripartól kezdve az autóiparig, stb. – figyelmeztetnek elemzők.