Vándorbölcsőt adtak át a piarista templomban

Vándorbölcsőt adtak át a piarista templomban
Reményteljes, ugyanakkor jövőbemutató eseményre volt példa vasárnap délelőtt a kolozsvári piarista templomban: ünnepi szentmise keretében a vándorbölcső megáldás-átadás szertartását végezte el László Attila főesperes-plébános.

– A vándorbölcső program sajátos magyar kezdeményezés, amely a legszebb jelképe élni akarásunknak. Mert amelyik nemzet bölcsőkbe fektet, bölcsőket ringat, az élni akar, annak van jövője – nyomatékosította László Attila. Az Úz völgyében fekvő Csinódon született és indult el ez a program, 2018. március 25-én. Kezdeményezője Sepsiszéki Nagy Balázs író, szociográfus, aki a harmadik gyermekének készíttetett bölcsőt. Ezt követően rövid idő alatt magánszemélyek összefogása nyomán több mint száz bölcső talált kis gazdára Székelyföld-szerte. Aztán 2018 nyarától a kezdeményezést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a saját programjai közé emelte, és a mozgalomnak a Kárpát-haza bölcsőprogram nevet adva újabb száz bölcső elkészíttetését vállalta. – Ma már van vándorbölcső Kalotaszegen, a Partiumban, és remélem, folyamatosan használja majd közösségünk is – mondta el László Attila. – A bölcsőt, ami kiegészül 500 pelenkával is, a harmadik gyermek érkezésekor ajánlják fel. Kaptak már bölcsőt ötödik, hatodik, hetedik, sőt tízedik gyermeküket váró magyar családok is. A mozgalom gyönyörű mottója: Legszebb magyar ellenállás a bőséges gyermekáldás! – tette hozzá.

A szertartáson a háromgyermekes Bartalis család adta át a vándorbölcsőt a harmadik gyermekük érkezését váró Potyó családnak. A főesperes-plébános áldását adta mindkét családra, kérve, hogy Isten újítsa és erősítse szüntelenül házassági szövetségüket, növelje szeretetüket, hogy a körülöttük lévő gyermekkoszorúval együtt minden nap örüljenek a mindenható áldásának, amelyet ugyanakkor kért az egyházközösség minden családjára. Az átadó és fogadó házaspár is imában kérte Isten áldását. Ezt követően a bölcsőben lévő virágcsokrot átadták a fogadó házaspárnak, a főesperes-plébános pedig meghintette a bölcsőt és mindkét családot szenteltvízzel.