Úszó Eb: Kapás aranyérmes 200 méter pillangón, Hosszú és Burián döntős

Úszó Eb: Kapás aranyérmes 200 méter pillangón, Hosszú és Burián döntős
Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón, míg Hosszú Katinka és Burián Katalin 100 méter háton döntőbe jutott a Glasgow-ban rendezett úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

A délutáni program mindjárt az egyetlen magyar érdekeltségű döntővel kezdődött: Kapás, aki 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok volt, de a repertoárjába csak nemrég vette vissza ezt a számot, az elődöntőben egyéni legjobbjától (2:07,54 perc) mindössze 21 századdal elmaradva a harmadik, Szilágyi Liliána pedig a negyedik időt úszta.

A két magyar egymás mellől rajtolt, ötven méter után ők zárták a mezőnyt, majd Kapásnak sikerült ritmust váltania jobban és 150 méternél ötödik volt. Egy gyönyörű fordulóval rögtön a dobogó közelébe ért és fantasztikus hajrával nyert. A 25 éves magyar versenyző 2:07,13 perces egyéni csúccsal csapott célba, a két évvel ezelőtt ezüstérmes Szilágyi Liliána 2:08,69-cel hatodik lett.

„Nagyon örülök, csak annak nem, hogy nem sikerült 2:07 alatt úsznom. Biztos vagyok benne, hogy tudok. Kicsit csodálkoztam Lilun, hogy nem kezdett erősen, a német lányról tudtam, mit fog úszni. Nagyon fontos ez a győzelem a karrieremben” – mondta Kapás.

„Körülbelül fél éve vagyunk rajta újra a pillangón, szóval biztosan van még benne, és addig nem is nyugszom, amíg nem lesz meg az a 2:06-os idő” – válaszolta az MTI érdeklődésére Kapás, aki hozzátette, szívesen vállalná ezt a számot a tokiói olimpián is.

Szilágyi elmondta, örül annak, hogy hosszú idő után elégedetten szállhatott ki a medencéből.

Kapás a magyar úszóválogatott negyedik érmét szerezte a skót nagyvárosban, Milák Kristóf 200 méter pillangón nyert Kenderesi Tamás előtt, Késely Ajna pedig 800 méter gyorson lett második.

A magyar érdekeltségű elődöntők közül elsőként a női 100 méter hátat rendezték, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, illetve Burián Katalin is vízbe ugrott: a 29 éves klasszis 59,67 másodperces idővel második, Plagányi Zsolt tanítványa pedig – délelőtti egyéni csúcsát tovább javítva – 1:00,01 perccel hetedik helyen került a keddi fináléba.

„Általában mindig nagyon felkészült vagyok, de ma reggel annyira nem voltam a helyzet magaslatán. Például nem is úsztam háton a versenymedencében, délután viszont már itt melegítettem, és hozzászoktam a környezethez, nagyon örülök ennek az időnek, bíztató” – nyilatkozta Hosszú.

Burián még a délelőtti előfutamot követően azt mondta, nem biztos, hogy vállalná a finálét, erre a kérdésre egyelőre most sem tudott válaszolni:

„Nagyon elrontottam a benyúlást, erre még két tempót rátehettem volna. Nagyon szeretnék úszni a döntőben, de még az edzőmmel meg kell beszélnem, hiszen annyit készültünk ebben az évben a kétszázra, ahol igazán esélyes lehetek az éremre”.

Cseh László 50 méter pillangón borzalmasan rajtolt, egy tizeddel rosszabbul mint a többiek, így is 23,48 másodperccel negyediknek csapott célba, ugyanakkor hét századdal lemaradt a döntőről, és kilencedik lett.

„Mintha fél évet elcsúsztam volna, ezeket az ötveneket akkor kellett volna hasonlóan úszni. Az utóbbi két évben nem mennek a versenyek év közben” – mondta Cseh, aki a 100 méterre már nem is mert jósolni, de kijelentette, szeretné a legjobbját nyújtani.

Az est egyetlen román érdekeltségű döntőjében az elődöntőben második időt elérő Robert-Andrei Glinţă újabb éremben reménykedett 100 m hátúszásban, miután korábban 50 m-en második lett. Ez most nem jött össze, a 21 éves dinamós versenyző bronzérme kilenc századon múlt, a Kolozsvári Universitatea Sportklub korábbi sportolója végül negyedik hellyel kellett beérnie.

Hétfői eredmények:

Férfiak:

100 m hát: 1. Kliment Kolesnyikov (Oroszország) 52,53 másodperc, 2. Jevgenyij Rilov (Oroszország) 52,74, 3. Aposztopolosz Hrisztu (Görögország) 53,72, 4. ROBERT-ANDREI GLINŢĂ 53,81.200 m mell: 1. Anton Csupkov (Oroszország) 2:06,80 perc – Európa-csúcs, 2. James Wilby (Nagy-Britannia) 2:08,39, 3. Luca Pizzini (Olaszország) 2:08,54.200 m vegyes: 1. Jeremy Desplanches (Svájc) 1:57,04 perc, 2. Philip Heinz (Németország) 1:57,83, 3. Max Litchfiled (Nagy-Britannia) 1:57,96.Nők:200 m pillangó: 1. KAPÁS BOGLÁRKA 2:07,13 perc, 2. Szvetlana Csimrova (Oroszország) 2:07,33, 3. Alys Thomas (Nagy-Britannia) 2:07,42, ..., 6. SZILÁGYI LILIÁNA 2:08,69.200 m gyors: 1. Charlotte Bonnet (Franciaország) 1:54,95 perc, 2. Femke Heemskerk (Hollandia) 1:56,72, 3. Anasztaszija Guzsenkova (Oroszország) 1:56,77.4 x 100 m vegyes vegyesváltó: 1. Nagy-Britannia 3:40,18 perc, 2. Oroszország 3:42,71, 3. Olaszország 3:44,85.

A kedd délelőtti folytatásban Hosszú Katinka 200 méter vegyesen a legjobb, Jakabos Zsuzsanna a hatodik, míg Telegdy Ádám 200 méter háton a hetedik idővel került elődöntőbe.

A délelőtti programban a magyarok közül elsőként Horváth Dávid ugrott medencébe 50 méter mellen, a 22 éves magyar versenyző 29,03 másodperces idővel – egyéni legjobbjától (28,29) jócskán elmaradva – 46. lett.

Ezt követően női 200 méter vegyesen négy magyar volt érdekelt: elsőként Sebestyén Dalmát szólították rajtkőre, míg a legutóbbi négy kontinensviadalon győztes Hosszú Katinka, valamint Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn az utolsó előfutamban kapott helyet. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú eddigi legbiztosabb futamgyőzelmét aratta a skót nagyvárosban, 2:11,09 perccel győzött, míg Jakabos idei legjobbjával, 2:13,37-tel lett a második legjobb magyar. Verrasztó 2:15,04-es eredményével ugyan befért volna az elődöntőbe (12.), de ott a szabályok szerint egy nemzetet már csak legfeljebb ketten képviselhetnek. A negyedik magyar, Sebestyén Dalma 2:15,53-mal a 17. helyen zárt.

Jakabos elégedetten nyilatkozott: „Az elejét picit darabosnak éreztem, de délelőtt ez egy nagyon jó idő. Európa-bajnokságon még nem mentem tovább kétszáz vegyesen és nem az idő miatt, hanem harmadik magyarként mindig kipottyantam. Bízom benne, hogy az elődöntőben kevésbé leszek ideges és jobban megy majd”.

Férfi 200 méter háton Verrasztó Dávid nem indult el, így csak Telegdy Ádám képviselte a magyar színeket. Telegdy az oroszok sztárja, Kliment Kolesnyikov mellett úszhatott, a hétszeres magyar bajnok 1:58,96 perces idővel futamában harmadikként csapott célba, ez összesítésben a hetedik helyre volt elég. Érdekesség, hogy a Glasgow-ban 100-on és 50-en – utóbbin világcsúccsal – győztes Kolesnyikov kicsit „ellazsálta” a futamot, így csak a harmadik időt úszta, s mivel két honfitársa is megelőzte, nem lehet ott az elődöntőben.

„Annyi volt a cél, hogy biztosan továbbjussak, nem lehetett ellazázni, ahogy most az orosz megtette. Ahhoz képest, hogy nem szeretek reggel úszni, ez jó volt. Legalább egy másodpercet szeretnék javulni és akkor a döntőben majd meglátjuk” – értékelt Telegdy.

A női 4 x 200 m gyorsváltó a rajtlistán még ott volt, az 1-es pályára viszont már nem állt fel, ahogy Gyurta Gergely sem indult 800 méter gyorson. Utóbbi számban Lakatos Dávid 8:07,51 perccel futamában 9., összességében 23. helyen végzett. Románia egyetlen keddi indulója is ebben a számban versenyzett, Bogdan-Andrei Scarlat a futamában 5. lett (8:03,98), összesítésben pedig a 21. helyen búcsúzott a skót fővárostól.

Rosszul mérték az időt Peaty világcsúcsánál

A szombati versenynap délutáni programjában technikai hiba miatt rosszul mérték az időt a Glasgow-ban rendezett multisport Európa-bajnokság úszóversenyei során. Az európai szövetség vasárnap a helyszínen arról adott tájékoztatást, hogy kilenc futamban az időmérő rendszer egytizedes „lemaradásban” volt a versenyzőkhöz képest. Mindez például azt jelenti, hogy a brit Adam Peaty „csak” három századdal döntött világcsúcsot 100 méter mellen, ugyanakkor kérdés, hogy a nemzetközi szövetség hitelesíti-e majd az 57,10-re módosuló időt.

Fedőkép: Meglepetésaranyat szerzett a magyar lány