Rövidpályás úszó-Eb - Hosszú duplázott, övé az ezredik magyar érem (FRISSÍTVE MÁS EREDMÉNYEKKEL)

Rövidpályás úszó-Eb - Hosszú duplázott, övé az ezredik magyar érem (FRISSÍTVE MÁS EREDMÉNYEKKEL)
Hosszú Katinka két elsőséget gyűjtött be pénteken este a Glasgow-ban rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon, ráadásul a 200 méter pillangót követő 100 méter vegyesen aratott diadalával megszerezte a magyar úszósport történetének ezredik érmét is. A háromszoros olimpiai bajnok mellett Jakabos Zsuzsanna és Lobanovszkij Maxim is gazdagodott egy-egy bronzéremmel.

Borítókép: Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa a 200 m pillangó díjkiosztásán – FOTÓ: MTI

A péntek esti programban csak a döntőkben voltak érdekeltek a magyarok, elsőként a női 200 méter pillangón: a délelőtti előfutamból Jakabos egyéni legjobbját fél másodperccel megközelítve 2:04,97 perccel az első, míg Hosszú 2:05,14-gyel a második helyen ment tovább.

A rajt után a két magyar gyakorlatilag fej-fej mellett úszott egymás mellett, féltávnál viszont az olasz Ilaria Bianchi vezetett, és 150 méternél egy testhossz előnye volt. Hosszú ugyanakkor elképesztő hajrába kezdett, amivel maga mögé utasította riválisát. A háromszoros olimpiai bajnok 2:03,21 perces idővel csapott célba, míg a győriek úszója 2:05.00-val érintette a falat.

Jakabos az MTI-nek elmondta: nagyon örül, hogy sikerült megint majdnem olyan jó időt úsznia, mint délelőtt, és hogy a végén érmes helyen ért célba, mert „ebben a számban minden jöhet”.

„Kicsit meglepetés azért, hiszen nem tudhatjuk, ki mennyit tartalékolt. Én tudtam, hogy nagyon erősen úsztam, és ebben sokkal több nem lehet, míg Katkának két perc körüli ideje is van. A végén nagyon érdekes volt, mert ahogyan levegőt vettem, láttam, hol van az olasz és kívülállóként kicsit drukkoltam Katkának, hogy sikerüljön előznie és örülök a győzelmének” – nyilatkozta Jakabos.

varosnapokHirdetés

Hosszú a dobogó felső fokáról a Himnusz után rögtön távozott, hiszen következett a vegyesúszás sprintszáma, ahol rendkívül szoros csatában 57,36 másodperces idővel védte meg címét. A 30 éves Hosszú ezzel a magyar úszósport történetének 1000. érmét szerezte felnőtt- és utánpótlás-világversenyeket együttvéve.

„Megmondom őszintén, ez volt a taktika. Tudtam, hogy az olasz be fog kezdeni, ugyanakkor ő ennél hamarabb meg szokott halni. Az utolsó pillanatokra hagytam a hajrát, nagyon meg kellett nyomnom az utolsó víz alatti szakaszt, de azért még így is maradt bennem a száz vegyes miatt” – elemezte az MTI-nek először a 200 méter pillangó fináléját Hosszú, akinek nagyjából negyven perce volt a két döntő között.

„Nekem szerencsére ez elég, volt időm levezetni, az ISL-ben például van, hogy negyedóránként kell úszni, és nekem jobb, ha a száz vegyes előtt van egy szám, hiszen alapvetően nem vagyok sprinter” – tette hozzá.

Hosszú a jubileumi ezredik magyar éremmel kapcsolatban megjegyezte, a pillangó eredményhirdetése közben Jakabos Zsuzsanna súgta meg neki, hogy „rajta áll vagy bukik a dolog”. Megjegyezte, kizárólag az aranyban gondolkodott, hiszen „úgy a szép az ezredik”.

Ezt követően Kalmár Ákos állt rajtkőre 1500 méter gyorson és 14:34.68 perces idővel az ötödik helyen zárt.

A sort Lobanovszkij Maxim zárta, aki 50 méter gyorson óriási országos csúcsot úszott, önmaga 21,06 másodperces rekordjából három tizedet faragva, 20,76 másodperccel a harmadik lett két igazi világsztár, az összetett világkupa-győztes orosz Vlagyimir Morozov és a francia Florent Manaudou mögött.

Lobanovszkij pályafutása első érmét nyerte világversenyen. Az úszó az MTI-nek elmondta: úgy érzi, már két évvel ezelőtt is képes lett volna hasonló eredményre, de egyáltalán nem csalódott amiatt, hogy ez csak most jött össze.

Hozzátette, nagyon sok mindenen kell még dolgoznia, ráadásul most elsősorban az olimpiára készül, és ez a verseny leginkább a tapasztalatszerzésről szól. Megjegyezte, a jövőben szeretne még több érmet szerezni és rekordokat dönteni.

 

Ebben a számban indult román úszó is, Cătălin Ungur a selejtezőkben 22,38 mp-et ért el, ezzel összességében az 58. helyen végzett.

A pénteki nap elhozta az első román dobogós helyezést is – a Kolozsvárt is megfordult Robert Andrei Glinţă bronzérmes lett 100 m háton – ez szép eredmény a mindössze háromfős küldöttségtől (rajta és Unguron kívül csak Daniel Martin utazott a skót fővárosba). Az ötkarikás játékokra is kvalifikált Glinţă 50,30 mp-cel végzett, csak az orosz Kliment Kolesznyikov (49,09 mp) és a német Christian Diener (49,94 mp) előzte meg. A 22 éves román úszónak az elődöntőben is a harmadik ideje volt (50,13 mp). Glinţă junior világbajnok volt 2015-ben ebben a számban, van még egy rövidpályás Eb-bronza 2017-ből, amelyet a dán fővárosban, Koppenhágában ért el (szintén 100 m-háton), továbbá egy Eb-ezüstje tavalyról (Glasgow, 50 m hát).

*

Hosszú Katinka történelmi aranyérmet szerzett, a szombati versenynapon 200 méter vegyesen sem talált legyőzőre. Ebben a számban Jakabos Zsuzsanna negyedikként zárt, míg Szabó Szebasztián második lett 50 méter pillangón.

Hosszú a délelőtti előfutamban nem erőltette meg magát, 2:09,12 perces idővel nyerte futamát, míg Jakabos 2:09,42-vel érintette a falat, így összesítésben a harmadik és az ötödik pozíciót szerezték meg.

A döntőben a pillangó után Hosszú csak ötödiknek fordult, de nagyszerű kidelfinezés után háton már elsőnek jött fel a víz alól, a mellre pedig fél testhossz előnnyel indult el. Az utolsó 50 méteren már egyértelmű volt, hogy gyorson nem fogják utolérni.

A háromszoros olimpiai bajnok 2:04,68 perces idővel védte meg címét, míg a szám másik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna 2:07,62 perccel a negyedik lett.

A 30 éves Hosszú 400 és 100 vegyesen, valamint 200 méter pillangón aratott sikere után a negyedik aranyát nyerte Glasgow-ban, ezzel pályafutása 20. elsőségét gyűjtötte be a 25 méteres kontinensviadalokon, amivel – az egyéni eredményeket figyelembe véve – megelőzte Cseh Lászlót az összesített örökrangsor élén.

Hosszú 200 méter vegyesen 2013. július 27. óta őrzi veretlenségét, legutóbb 2012-ben az isztambuli rövidpályás-világbajnokságon nem nyert – akkor második lett a kínai Je Si-ven mögött –, sikersorozata a barcelonai nagymedencés vb óta töretlen. A mostani volt a 66. diadala vb-n, Eb-n, olimpián és világkupa-sorozatban. Az abszolút csúcsot a német Thomas Rupprath tartja, akinek 17 egyéni sikere mellett 9 váltóaranya is van.

„Nagyon rossz volt ez a döntő, sok fordulót elhibáztam és vizet is nyeltem, ami rendkívül amatőr dolog. Nem volt összeszedett úszás, nekem valahogy sokkal jobban megy akkor, amikor tudom, hogy erős a mezőny és oda kell figyelnem. Sejtettem, hogy nem lesz nagy küzdelem a végén és emiatt talán egy kicsit »hátradőltem«. Szerettem volna 2:04 alatt úszni, ez viszont messze van attól. Arra azért büszke vagyok, hogy egy ilyen úszás is egy magabiztos arannyal jár” – nyilatkozta az MTI-nek Hosszú. Összegezve Eb-szereplését elmondta, négyből négy győzelmet aratni jó dolog, de mindig van mit tanulni, amiből előre tud lépni, ugyanakkor egyre nehezebb bekerülnie az „élet-halál zónába”.

Hosszú nem sokkal az Eb előtt szakított edzőjével, Petrov Árpáddal, így Glasgow-ban a maga ura volt: „Egyre magabiztosabb vagyok, tudom, hogy mire van szükségem, a verseny előtt ki tudom magamnak találni a taktikát és figyelek rá, hogy betartsam. Ez mindenképp egy jó kezdés volt, de hosszú hónapok állnak előttem Tokió előtt.”

A nap másik magyar érdekeltségű döntőjében Szabó Szebasztián 50 méter pillangón bizonyíthatott. A 23 éves versenyző – aki két évvel ezelőtt Koppenhágában még szerb színekben volt bronzérmes ebben a számban – az elődöntőből a harmadik idővel kvalifikálta magát a fináléba, ahol tökéletesen kapta el a rajtot (reakcióideje 58 századmásodperc volt) és 22,35-ös idővel másodiknak érintette a falat.

„A száz után csalódott voltam, nem is tudtam, mire fogjam a dolgot, betegségre, vagy hogy nem tudtam úgy odaállni. Szerencsére úszásról úszásra jobban ment a dolog, délelőtt még csak a továbbjutás volt a lényeg és így estére rendben lett minden” – nyilatkozta az MTI-nek Szabó, aki a Világkupa-sorozatban többször is jobb időket ment.

„Az idővel nem vagyok elégedett, ugyanis két héttel ezelőtt Londonban 22,13-at úsztam, aminél alapvetően most szerettünk volna jobbat. Ha minden rendben lett volna velem, akkor csalódott lennék, hiszen az aranyért jöttem, de a körülmények tükrében örülök annak, hogy tudtam hozni egy érmet.”

Szabó pályafutása első érmét szerezte magyar színekben világversenyen. Övé volt a magyar küldöttség kilencedik érme: Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson lépett fel a dobogó második fokára, míg Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson végzett harmadikként.

Németh Nándor a 100 méter gyors elődöntőjében lépett rajtkőre, s 46,91-es egyéni csúccsal csapott célba, de nyolc századdal kicsúszott a döntős mezőnyből, és kilencedik lett.