Ünnepeljük együtt Mátyás király születésnapját!

Ünnepeljük együtt Mátyás király születésnapját!
Az elmúlt pár évben hagyománnyá vált, hogy Kolozsvár magyar közössége középkori hangulatot idéző zenés-fáklyás felvonulással ünnepli a város legnagyobb szülöttjét, Mátyás királyt. Nem maradhat el idén sem a dobpergéssel és dudaszóval kísért vidám felvonulás, amelyre a Kincses Kolozsvár Egyesület és az Amaryllis Társaság ezúton szeretettel meghívja a város apraját-nagyját!

Február 23-án, 18.00–18.30 között a Farkas utcai református templom előtt szerveznek találkozót, ahonnan 600 fáklyával és középkori viseletbe öltözött korhű sereg kíséretében vonulnak át nagy királyunk szülőházához. A félórás gyülekező ideje alatt a szervezők kiosztják és meggyújtják a fáklyákat. Biztonsági okokból 14 év alatti gyermekeknek nem ajánlják, hogy fáklyát gyújtsanak, viszont arra biztatják őket, hogy érkezzenek lámpással a rendezvényre, ezzel is hozzájárulva a felvonulás fénykavalkádjához. 

A Mátyás Napok keretében meghirdetett ünnepi felvonulás 18.30-kor indul a Farkas utca – Minorita utca – Deák Ferenc utca – Főtér – Mátyás király tér útvonalon. A Főteret elhagyva lesz alkalom a fáklyaláng eloltására, majd a résztvevők Mátyás király szülőháza elé vonulnak, ahol fúvóskoncert kezdődik.

A rendezvény részletes programja:

Február 22-én, szombaton 15 órakor A ficfakirály című mesével kezdődik az idei kétnapos rendezvénysorozat Mátyás király szülőházának dísztermében. A mesét az Apáczai Csere János Elméleti Líceum előkészítő A osztályos tanulói viszik színpadra, tanítójuk Kádár Réka irányításával.

15.30-18.00 óra között számos tevékenységnek lesz helyszíne Mátyás király szülőházának díszterme. Élet Mátyás király szülőházában címmel Királyi pompában, lovagi lépésben elnevezésű kézműves-foglalkozás és társasjátékozás kezdődik a Korzo Egyesülettel, az érdeklődők megismerkedhetnek a kódexkészítés növényi és állati eredetű kellékeivel, de a Keresd a hollót! Interaktív természetismereti foglalkozáson is részt vehetnek a NECC (Nature Education Community Center) tagjaival: Király Blankával, Macalik Kunigundával, Pénzes Jankával és Rés Katalinnal.

Bak Sára és Bak Márta iniciáléfestést tanít, Lőrinczi György lantkészítő kiállítja munkáit Lant – a reneszánsz gyöngyszeme címmel, de fegyverkiállítás is a programban szerepel, a Holló Egyesület gyűjteményét lehet megtekinteni.

16, 17, 18 órai indulással körbevezetnek a szülőházban a Korzo Egyesület művészettörténészei Király született itt: polgárházból kultuszhely elnevezésű sétájukon, amely a szülőház kapualjából indul. 18 órakor a díszteremben reneszánsz táncház kezdődik az Amaryllis reneszánsz tánc- és régizene-együttes közreműködésével.

Szentmisét celebrál Orbán Szabolcs február 23-án, vasárnap 12 órakor a Ferences templomban, 13.30 órakor a Karolina téren megnyitják a Joannes Kájoni 390 – szabadtéri vándorkiállítást Kolozsváron a Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében. A megnyitón hangszeres műveket szólalnak meg Fehér Zselyke és társainak előadásában. 18 órakor gyülekeznek az érdeklődők a Farkas utcai református templom előtt a Mátyás-napi fáklyás felvonulásra a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében. 19 órakor az Erdélyi Néprajzi Múzeumban – Redutban fellép az Amaryllis reneszánsz tánc- és régizene-együttes Szabó Anikó és Tóth Ágnes művészeti vezetésével és az UniCante egyetemi kórus Orbán György kortárs magyar zeneszerző kórusműveivel. A tíz éve működő UniCante kórust egyetemi hallgatók és végzettek alkotják, karvezetőjük Fekete Miklós.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt. Vivat Mathias! Vivat Kolozsvár!

Közérdekű felhívás

A szervezők kérik, mindenki tartsa tiszteletben a biztonsági óvintézkedéseket az ünnephez méltó hangulat fenntartása érdekében!

  • A rendezvény teljes területére és ideje alatt szigorúan tilos bármilyen közbiztonságot, mások testi épségét veszélyeztethető tárgyat vinni.
  • Kérik, hogy senki ne vigyen zászlókat, esernyőket, háziállatokat a felvonulásra.
  • Kérik, vigyázzanak egymásra, kiemelt módon pedig a rendezvényt látogató gyermekekre és az idősebbekre.
  • Kérik, kisgyermekkel, csecsemővel, illetve gyerekkocsival ne menjenek a tömeg sűrűjébe. Javasolják, hogy ha kisgyermekkel érkeznek, tüntessék fel egy papiroson/kitűzőn a nevét, a szülők, rokonok telefonszámát, és helyezzék el azt gyermek zsebében.
  • A szemetet csak az erre kijelölt helyekre dobják, beleértve a cigarettacsikkeket is.
  • Bármilyen gond, provokáció esetén forduljanak a helyszínen lévő rendvédelmi szervekhez vagy a szervezőkhöz.
  • A fáklyákat ne adják kicsi gyermekek kezébe.
  • Kérik, a Főtéren áthaladva szíveskedjenek a fáklyákat kioltani a Szent Mihály-templom előtt kihelyezett vizes tartályokban, és adják át a szervezőknek!