Uniós finanszírozás a PUG-ok aktualizálására

Uniós finanszírozás  a PUG-ok aktualizálására
Miután a megyei önkormányzat március elején arról döntött – amint akkor Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke tájékoztatott –, hogy támogatja több vidéki önkormányzat általános rendezési tervének aktualizálását, szerdai ülésén a Kolozs Megyei Tanács elfogadta azt a határozattervezetet, amely révén az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretén belül megpályázzák az érintett tizennégy, az Erdélyi-középhegység területén található vidéki önkormányzat általános rendezési terve (PUG) frissítésének költségeit.

Ez azt követően vált lehetővé, hogy a Kolozs Megyei  Tanács társulást kötött az érintett települések  (Járabánya, Jósikafalva, Csucsa, Körösfő, Havasnagyfalu, Magyargyerőmonostor, Meregyó, Reketó, Kőrösfeketetó, Kissebes, Roska, Székelyjó, Tordaszentlászló és Kalotaszentkirály) önkormányzataival. A megyei tanács vállalta a szükséges tevékenységek koordinálását, az iratok beszerzését és a tervek elkészítésének költségeit. Az uniós finanszírozásra benyújtandó projekt összértéke 9,6 millió lej.

  „Örülünk, hogy sikerült beazonosítanunk ezt a közel kétmillió eurós vissza nem térítendő finanszírozási lehetőséget, amely által a megye teljes hegyvidékének fejlődését támogatjuk. Kezdetben az urbanisztikai dokumentációk költségeit saját forrásból fogjuk fedezni, majd utólag ezeket elszámoljuk a PNRR-ből. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2025-ig minden Kolozs megyei község érvényes általános rendezési tervvel fog rendelkezni” – közölte Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A megyében léteznek olyan vidéki községek, amelyek urbanisztikai dokumentációját még a 2000-es évek elején állították össze, tehát több mint húsz évvel ezelőtt, márpedig egy-egy általános rendezési terv 10 évre határozza meg egy település, önkormányzat településfejlesztési céljait. A jelenségre a Kolozs Megyei Területrendezési Terv megvalósításának alkalmával figyelt fel a megyei tanács, amely aztán ennek okait is feltérképezte: a vidéki önkormányzatoknak azért elévült az urbanisztikai dokumentációjuk, mert jó részük nem rendelkezik sem a frissítéshez szükséges szakemberekkel, sem a pénzügyi erőforrással.