Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei tanács alelnökének

Kolozs megye fejlődéséért fog dolgozni az RMDSZ-es politikus

Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei tanács alelnökének
Újraválasztották a Kolozs Megyei Tanács alelnöki tisztségébe Vákár István RMDSZ-es politikust ma a Kolozs Megyei Tanács alakulóülését követően. Délelőtt tizenegy órától harminchárom megyei tanácsos, majd az újrázó Alin Tise megyei tanácselnök is letette az esküt. Az alelnököket a 13 órától kezdődő rendkívüli tanácsülésen választották meg. Első alelnök maradt Marius Mânzat liberális politikus, aki eddig is betöltötte az alelnöki tisztséget. Vákár Istvánnak kihívója is akadt Adela Dehenes személyében, akit az USR-PLUS jelölt. Vákár István 26, míg ellenjelöltje 6 szavazatot kapott. Újraválasztása után Vákár István kifejtette: a következő négy évben is Kolozs megye fejlődéséért fog dolgozni tanácsos kollégáival, a Kolozs megyei magyar közösség érdekeit fogja képviselni. A megkezdett munkát szeretné folytatni, legfőbb célja a megye magyarlakta településeinek fejlesztése, az itt élő emberek életminőségének javítása.

A Kolozs Megyei Tanács (CJC) tagjai és Alin Tise megyei tanácselnök Mircea Abrudean Kolozs megye prefektus és Emil Boc kolozsvári polgármester jelenlétében tették le az esküt. A megyei önkormányzat 37 tagú: az RMDSZ 5 tanácsosa mellett, a PNL 20 tanácsossal, a PSD és USR-PLUS 5-5 tanácsossal, a PMP 2 mandátummal rendelkezik. A PMP mandátumait még nem érvényesítették.

 – A Kolozs Megyei Tanács a megye fejlődése szempontjából fontos projektek megvalósításába kezdett bele, amelyeket megvalósítása akadozott volna, ha a különböző pártok színeiben megválasztott tanácsosok között nem lett volna összhang. A Kolozs Megyei Tanács akkor működött jól, amikor a tanácsosok kellő érettségről tanúbizonyságot téve támogatták ezeket a projekteket. A megyei fórum elnökeként folytatni szeretném az elkezdett projekteket, és újabbak megvalósítását is tervezem, amelyek Kolozs megye összes lakosának javát szolgálják. Inkább közigazgatással foglalkozzunk, mint politikával, mert ha a közigazgatás fontosabb, akkor az az eredményeken is meglátszik – mondta bevezetőjében az újraválasztott Alin Tise.

A 13 órakor kezdődő rendkívüli tanácsülésen először megválasztották az első megyei tanácselnököt Marius Dorel Mânzat liberális politikus személyében, 33 igen és egy ellenszavazattal. Mânzat az elmúlt négy évben is betöltötte a tanácselnök-helyettesi tisztséget. A többi párt nem jelölt senkit az első alelnöki tisztségre. A második alelnöki tisztségre viszont két személyt jelöltek: az RMDSZ Vákár Istvánt, az USR-PLUS Szövetség Adela Dehenest javasolta. Nem érkezett jelölés a második alelnöki tisztségre sem a liberális, sem a szociáldemokrata frakció részéről. A több mint másfél órán át tartó rendkívüli ülés végén bejelentették a végeredményt: Vákár István 26, ellenjelöltje pedig hat szavazatot kapott.

– Újabb négy évre kaptam megbízást Kolozs megye képviselőtestületétől. Köszönöm a bizalmat és a támogatást. A következő években is Kolozs megye fejlődéséért fogok dolgozni tanácsos kollégáimmal, a Kolozs megyei magyar közösség érdekeit fogom képviselni. A megkezdett munkát szeretném folytatni, legfőbb célom a megye magyarlakta településeinek fejlesztése, az itt élő emberek életminőségének javítása. Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése és korszerűsítése, az épített örökség ápolása és megőrzése, továbbá a közszállítás bővítése, ezen belül a metropolisz övezeten kívüli települések becsatolása Kolozsvár tömegközlekedési hálózatába, valamint a vidékfejlesztés szempontjából a falu- és agrárturizmus támogatása szerepel a felvállalt célkitűzéseink között" – nyilatkozta Vákár István megválasztását követően.

Az újabb mandátumban az RMDSZ megyei frakciója 5 képviselővel rendelkezik: Antal Géza, Balla Ferenc, Lőrinczi Zoltán, Rés Éva és Vákár István személyében.