Ukrajnai háború - Folytatódtak a harcok Kurszk körzetében

Tovább folytatódtak a harcok az oroszországi Kurszki területen, miután az ukrán csapatok kedden meglepetésszerűen benyomultak a határ menti térségbe - közölték orosz katonai bloggerek szombaton.

Az ukrán erők kedden harckocsikkal és más páncélozott járművekkel törtek be az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok pedig már közelednek a térségben található kurszki atomerőműhöz a közlések szerint.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel újabb videót tett közzé, amely fokozott katonai jelenlétet mutat a térségben. A felvételen látható, amint harckocsik pozíciókat foglalnak el, hogy megsemmisítsék az ukrán csapatokat. A minisztérium szerint az orosz erők számos ukrán dróntámadást is visszavertek a térségben.

"Jelenleg a helyzet stabilizálódott" - írta Alekszandr Harcsenko, orosz katonai blogger a Rybar Telegram-csatornán közzétett helyzetjelentésében. Véleménye szerint az orosz egységek folytatják előrehaladásukat.

"Szudzsa áll, a parancsnokság mindent megtesz, hogy megtisztítsák a várost az ellenségtől" - írta Harcsenko, utalva egy Kurszki területi helységre az ukrán határ közelében.

"Ha az ellenség nem összpontosít váratlanul jelentős erőket egy helyre, akkor azt mondhatjuk, hogy a válság tetőpontján már túljutottunk" - írta az orosz katonai blogger.

Pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója közölte, hogy az orosz területen végrehajtott ukrán hadművelettel kapcsolatban az amerikai kormányzat képviselői már tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról és arról, hogy mi zajlik pontosan.

Kirby azonban nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról számolt be, hogy mintegy háromezer embert kimenekítettek, 1500-at pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei