Újabb látogatásra érkezik az EB küldöttsége Romániába

Újabb látogatásra érkezik az EB küldöttsége Romániába
Szeptember 18–21. között újabb látogatást tesznek Romániában az Európai Bizottság együttműködési és megfigyelési mechanizmusának (EMM) képviselői. A látogatásra épp akkor kerül sor, amikor az országban az igazságszolgáltatási törvények módosításait tárgyalják majd.

A szenátust és a képviselőházat felkérték, hogy szervezzenek találkozót a két ház jogi bizottságainak elnökeivel szeptember 19-én, ugyanakkor személyesen vagy képviselőn keresztül legyenek jelen az aznapi és 20-ai együttes üléseken.

Az EM ugyanakkor felszólította a parlamentet, szeptember negyedikéig írásban közölje, milyen lépéseket tett júniustól augusztus végéig az EMM ajánlásainak teljesítésére.

„Hangsúlyozzuk, hogy szeptember 19-én a Bizottság delegációjában Paraskevi Michou asszony, az Európai Bizottság EMM-ért felelős főtitkárhelyettese, illetve William Sleath úr, a Bizottság főtitkárságának politikákért felelős koordinátora is részt vesz” – áll az Európai Bizottság értesítésében.

Az EB szakértőinek látogatása a román igazságszolgáltatás számára igen feszült időszakban történik, ekkor ugyanis a bírók és ügyészek épp vitatják majd az igazságszolgáltatási törvények tervezett módosításait.