Románia 2,1 milliárd euróval kevesebb támogatásra jogosult a helyreállítási alapból

Románia 2,1 milliárd euróval kevesebb támogatásra jogosult a helyreállítási alapból
Az előrejelzettnél jóval magasabb 2021-es gazdasági növekedés miatt Románia 2,1 milliárd euróval kevesebb vissza nem térítendő támogatásra jogosult az Európai Unió helyreállítási alapjából, mint azt korábban tervezték – számolt be szombaton az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium.

Közleményében a tárca cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a forrásvesztést oka, hogy Románia nem teljesítette a vállalt reformokat vagy nem hajtott végre bizonyos beruházásokat.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az EU helyreállítási alapjának létrehozásáról szóló 2021/241-es uniós rendelet 11-es cikke szerint a maximális pénzügyi hozzájárulás (....) kiszámítását minden egyes tagállam esetében 2022. június 30-ig aktualizálni kell oly módon, hogy a reál-GDP 2020. évi változásával és a reál-GDP-nek a 2020-2021-es időszakban bekövetkezett összesített változásával kapcsolatban a Bizottság 2020. őszi előrejelzéseiben szereplő adatokat felváltják a tényleges értékekkel.

Az Európai Bizottság 2022 júniusában közzétette a helyreállítási alapból lehívható vissza nem térítendő támogatások frissített tagállamonkénti összegét. A tagállamok az uniós rendelet szerint ennek megfelelően aktualizálják a helyreállítási és rezilienciépítési tervüket – részletezte a szabályozásokat a fejlesztési minisztérium.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság tavaly 21 tagállam esetében csökkentette az EU helyreállítási alapjából lehívható vissza nem térítendő támogatások összegét, Belgium például az eredetileg tervezettnél 23,4 százakkal kevesebb forrásra jogosult. Románia esetében 14,87 százalékkal, 2,1 milliárd euróval csökkent a támogatások összege, így végül az eredetileg tervezett 14,2 milliárd euró helyett 12,1 milliárd eurót hívhat le.

A fejlesztési minisztérium közölte azt is, hogy jelenleg folyamatban van az országos helyreállítási tervnek (PNRR) a csökkentett összegű támogatásokhoz igazítása.