Mennyit kapott ma a helyreállítási alapból Románia?

Mennyit kapott ma a helyreállítási alapból Románia?
Az Európai Bizottság pénteken kifizeti az uniós helyreállítási alapjából Romániának szánt összeg második részletét, pontosabban 2,76 milliárd eurót.
Az uniós testület tájékoztatása szerint Románia azért kaphatja meg a részben vissza nem térítendő támogatásokból, részben kedvezményes hitelből álló összeget, mert teljesített 49-et a második részlet kifizetésének feltételéül szabott mérföldkövek és célkitűzések közül. Ezek többek között a zöld átállásra, a digitalizálásra és a román gazdaság karbonmentesítésére terjednek ki.

Románia 2022. december 16-án nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a 2,8 milliárd euró lehívásáról szóló második kifizetési kérelmét, arra alapozva, hogy 51-et teljesített a helyreállítási tervbe foglalt mérföldkövekből és célkitűzésekből. A testület csak részben hagyta jóvá a kérelmet, mert megállapította, hogy az energetikai beruházásokhoz kapcsolódó két mérföldkő hiányosan teljesült.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a két kötelező mérföldkő teljesítéséért járó összeg kifizetését csak felfüggesztette. Románia megkapja a fennmaradó részt, ha a mérföldköveket maradéktalanul teljesíti.

Az EU helyreállítás alapja 29 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és kedvezményes hitellel finanszírozza Románia helyreállítási tervét.