Új kezelések a rákgyógyításban

Új kezelések a rákgyógyításban
A február 4-én esedékes rák elleni küzdelem világnapja alkalmából Kolozsváron, Bukarestben, Temesváron és Jászvásáron egy időben konferenciát szerveztek tegnap a daganatos betegségek új terápiás lehetőségeiről, amelyeket már kísérleti céllal Romániában is alkalmaznak. A kolozsvári onkológiai kórház szakemberei hangsúlyozták: az új gyógykezelések jelentősen növelik a betegek túlélési esélyeit, de a legjobb mégiscsak az, ha a lakosság rendszeresen részt vesz a különböző szűrővizsgálatokon. Ezeket a szűrővizsgálatokat a szakemberek ingyenessé tennék, és országszerte hozzáférhetővé tennék, főleg a 35-69 év közötti lakosság számára.

– Az elmúlt tizenöt évben több újfajta kezelést kísérleteztek ki a szakemberek, amelyeket személyre szabott terápiának vagy immunterápiának nevezünk. Sikerült azonosítani azokat a géneket és génmutációkat, amelyek előidézhetik a rákos megbetegedéseket, ezért a kezelés is célzottan történhet. Az immunterápia alkalmazásával megerősítjük a limfocitákat, amelyek aztán eredményesen felveszik a harcot a betegséggel. Ezenkívül alkalmazunk még célzott molekuláris terápiát hagyományos kemoterápiával párosítva, szintén jó eredménnyel. Az újfajta kezeléseket infúzión keresztül juttatjuk a szervezetbe, és mindössze a pácienseknek 3-5 százalékánál jelentkezik mellékhatás – nyilatkozta dr. Tudor Ciuleanu egyetemi professzor, a kolozsvári rákkutató intézet orvosa.

A szakember kitért arra is, hogy évente nyolcmillió ember hal meg daganatos betegségben, ez pedig annyi, mintha naponta 150 repülőgép járna szerencsétlenül egyenként 150 utassal a fedélzetén.

Romániában 2015-ben meghaladta az 51 ezret a daganatos betegségek halálos áldozatainak száma. Az elhalálozás leggyakoribb oka a tüdőrák és a mellrák. A daganatos betegség következtében elhalálozottak több mint 50 százaléka a 30-69 korosztály soraiból került ki.

A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy két évvel ezelőtt hazánkban közel 62 ezer új rákbeteget diagnosztizáltak. A növekvő tendencia Kolozs megyére is jellemző: 2014-ben 2202 új esetet, 2015-ben pedig 2372 új esetet diagnosztizáltak. 2016 első felében 1256 új beteget vettek jegyzékbe, szemben a 2015-ös 1156-tal. 2016 júniusában Kolozs megyében 18 409 rákos beteget tartottak nyilván.

A tegnapi konferencia célja a reménykeltés volt, tudatosítani a lakosságban, hogy a rákkutatás halad, és folyamatosan új gyógyszereket fejlesztenek ki a tudósok.

A szakemberek szerint a lakosságnak még nagyobb figyelmet kellene szentelnie a szűrővizsgálatokon való részvételnek, hiszen a méhnyakrákszűrést már a páciens maga is elvégezheti, az orvosnak már csak értékelnie kell a mintát. A szakemberek szerint a méhnyak-, a mell- és a bélrákszűrésre kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni.